Especials 25/11/2021

Els III Premis BASF guardonen els projectes més innovadors de l’economia circular

Els reconeixements, atorgats per l’empresa química BASF i el Club de Excelencia en Sostenibilidad, han distingit enguany projectes impulsats pel Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic; Grupo Calvo; Too Good to Go; Gravity Wave; Tecnum Navarra i Marynes Rojas. Tots, amb una forta mirada transformadora, verda i sostenible

3 min
Foto de família dels premiats amb els representants institucionals

Reaprofitar, reutilitzar, reparar, renovar i reciclar. Aquests són els cinc verbs clau de l’economia circular i sostenible i, també, els cinc conceptes que relliguen els projectes distingits als III Premis BASF a la millor pràctica d’economia circular a Espanya. Els guardons, impulsats per la multinacional química BASF i el Club de Excelencia en Sostenibilidad, han reconegut enguany sis accions basades en l’economia circular, escollides per un jurat d’experts d’entre més d’un centenar de candidatures. 

Entre els projectes guardonats hi figuren el Catàleg de Bones Pràctiques en Economia Circular, elaborat pel Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic; la iniciativa Calvo Residuo Cero, a través de la qual el Grupo Calvo vol donar una segona vida a tots els residus que genera; el model de negoci de Too Good To Go, l’apli que lluita contra el malbaratament alimentari; les accions de Gravity-Wave, una empresa social que vol alliberar el mar de plàstics; el podcast Diseño Circular, de Marynes Rojas, i el projecte Green Tecnum, que busca fer més sostenible el campus de la Universitat de Navarra. El jurat també ha distingit amb un accèssit la start-up Hormiga Verde, dedicada a la gestió de residus electrònics, i la revista digital Residuos Profesional, especialitzada en l’economia circular.

L’economia del futur

“El futur serà circular o no serà”. Així ho va afirmar Carles Navarro, director general de BASF a Espanya, durant el seu parlament a l’acte d’entrega dels premis, que es va poder seguir telemàticament. “La sostenibilitat passa per la circularitat, perquè la humanitat no pot seguir consumint més recursos dels que el planeta pot generar –va afegir l’alt executiu–. Cal que ens replantegem les nostres idees de negocis i els sistemes productius”, va explicar. 

Des de BASF, fa molts anys que treballen creant productes químics pensant en un futur sostenible. Apliquen processos químics que consumeixen menys energia i que creen menys residus; desenvolupen additius enfocats a crear productes més resistents; aposten per articles biodegradables i de base ecològica i incorporen la biomassa als seus processos, amb l’objectiu de protegir el medi ambient.

Per la seva banda, Marc Gómez, president del Club de Excelencia en Sostenibilidad, detalla que “perquè l’economia circular s’instal·li a les empreses, cal el lideratge de l’alta direcció; la col·laboració amb la cadena de valor i la simbiosi entre el sector públic i privat”. 

L’acte de lliurament dels premis, celebrat aquest dimecres, va comptar també amb la intervenció del senador Joan Capdevila, membre de la Comissió d’Indústria del Senat; Xavier Ribera, director de comunicació, relacions institucionals i sostenibilitat de BASF, i Jose Luis Gallego, naturalista i periodista ambiental. 

Carles Navarro, director general de BASF Española, durant la seva intervenció en l'acte

Els projectes premiats

La III edició dels Premis BASF ha guardonat sis projectes. En la categoria d’Administració Pública, el jurat ha distingit el Catàleg de Bones Pràctiques en Economia Circular del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic. Es tracta d’una eina que pretén divulgar els principis de circularitat entre el sector productiu espanyol, així com fomentar l’adopció d’aquest model entre el teixit empresarial. El document inclou casos d’èxit que demostren com l’economia circular és un sistema de futur. En la categoria de Gran Empresa, el premi se l’ha endut Grupo Calvo, pel seu projecte Calvo Residuo Cero. Nascut el 2017, és el pla que segueix el gegant de l’alimentació per donar una segona vida al 100% dels residus que genera. El 2020, va revalorar un 91,11% dels residus. 

Too Good To Go, una de les aplicacions més populars arreu del món per acabar amb el malbaratament alimentari, ha estat reconeguda en la categoria Pimes. Des del 2018, connecta els usuaris amb milers de productors, supermercats i comerços que venen excedent de menjar a un preu reduït. En la categoria Start-up, el premi se l’ha endut Gravity-Wave, una empresa social fundada pels germans Amaia i Julen Rodríguez, que ofereixen a les companyies la possibilitat de treure tant plàstic del mar com el que generen. 

En la secció Divulgació, el guardó ha estat per a Marynes Rojas, amb el podcast titulat Diseño Circular, el primer sobre aquest model econòmic i el disseny a Espanya, que ja s’ha escoltat en 18 països. I a la categoria Món Acadèmic ha distingit el projecte Green Tecnum, d’alumnes de diferents graus i cursos de Tecnum, l’Escola d’Enginyeria de la Universitat de Navarra, que s’organitzen per reduir la petjada ambiental del campus. 

stats