Contingut patrocinat
Especials 04/11/2023

La investigadora Elena Ojea rep el Premi Fundació Banc Sabadell a la Sostenibilitat Marina pel seu treball en l’adaptació dels sistemes socioecològics marins

La Dra. Ojea, líder del grup Future Oceans Lab al Centro de Investigación Mariña (CIM) de la Universitat de Vigo, centra la seva recerca en la gestió sostenible de recursos, l'equitat social i la cura dels sistemes de vida vinculats al mar.

Redacció
4 min
La investigadora Elena Ojea

Elena Ojea, investigadora del Centro de Investigación Mariña (CIM) de la Universitat de Vigo i líder del grup Future Oceans Lab, ha estat guardonada amb el Premi Fundació Banc Sabadell a la Sostenibilitat Marina 2023 pel seu treball en l'adaptació i la transformació dels sistemes socioecològics marins i en l'avaluació de la vulnerabilitat i riscos davant el canvi climàtic.

El jurat del premi ha valorat la perspectiva holística del treball que desenvolupa Elena Ojea en què integra “no només aspectes ecosistèmics de la sostenibilitat marina, sinó també el vessant més social, posant l'èmfasi en la visió de justícia i equitat i incloent-hi la perspectiva de gènere”. El jurat també ha destacat el paper de la Dra. Ojea en panels internacionals com l'IPCC, la FAO i el High Level Pannel for Sustainable Ocean Economy, on les seves aportacions per a l'assessorament de noves polítiques en l'esfera internacional han estat “altament valorades”. El jurat del premi, presidit per la Dra. Isabel Cacho, ha estat integrat per la Dra. Conxita Ávila, el Dr. Ángel Borja, la Dra. Emma Cebrián, el Dr. Emilio Fernández, la Dra. Núria Montserrat, el Dr. Stefano Pogutz, el Dr. José Luis Sánchez Lizaso, el Dr. Rafael Sardá i el Dr. Jorge Miguel Terrados.

La investigació d'Elena Ojea està dedicada a les solucions adaptatives per als sistemes socioecològics marins, que permeten la gestió sostenible de recursos, l'equitat social i la cura dels sistemes de vida vinculats al mar. La seva línia explora en quina mesura i per quines raons les comunitats dependents del medi marí, com els pescadors artesanals, i els instruments de conservació, com les àrees marines protegides, són capaços de respondre a l'impacte del canvi climàtic. En la seva recerca combina l'ús d'índexs de risc, anàlisi de xarxes socioecològiques i models estadístics de comportament humà per identificar estratègies d'adaptació i de transformació en els sistemes marins.

“En la meva investigació reflexiono sobre les relacions entre la societat i els oceans, especialment en el context actual de canvi climàtic. Em motiva contribuir al canvi urgent que com a societat hem de dur a terme per poder frenar el canvi climàtic i aprofitar l'oportunitat d'adaptar-nos-hi de manera socialment justa i inclusiva. Estem en un moment crític per despertar-nos i poder deixar un llegat marí sostenible als més petits”, ha explicat la Dra. Ojea, que ha afegit que rebre aquest premi li fa especial il·lusió: "Significa ser reconeguda per una comunitat científica que admiro profundament. M'emociona saber que formo part d'un gran esforç col·lectiu que impacta en la sostenibilitat dels oceans”.

El Premi Fundació Banc Sabadell a la Sostenibilitat Marina va ser creat el 2022 amb l'objectiu d'incentivar i reconèixer el treball dels científics espanyols en el camp de la regeneració del medi marí, així com en l'explotació sostenible dels seus recursos i, en concret, aquelles investigacions que mostrin evidències tangibles de la seva aplicabilitat i incidència. El guardó forma part, juntament amb els premis a la Investigació Econòmica, a la Investigació Biomèdica i a les Ciències i l'Enginyeria, del compromís de la Fundació Banc Sabadell de promoure la recerca i l'educació, amb un interès especial per l'impuls del talent jove.

Aquest premi, a més, s'emmarca en l'actuació ESG, el Sabadell Compromís Sostenible, que cerca impulsar actuacions de transformació que contribueixin al desenvolupament sostenible i la lluita contra el canvi climàtic. Josep Oliu, president de Banc Sabadell, lliurarà el premi el 15 de novembre en un acte a Vigo.

La Dra. Elena Ojea, líder del grup Future Oceans Lab al Centro de Investigación Mariña (CIM) de la Universitat de Vigo

Llicenciada en Ciències Ambientals per la Universitat de Salamanca i doctora en Economia per la Universitat de Santiago de Compostel·la. A la seva trajectòria postdoctoral, Elena Ojea ha estat al Centre Basc de Canvi Climàtic (BC3) i a la Universitat de Califòrnia a Santa Bàrbara, on es va especialitzar en l'adaptació al canvi climàtic. L'any 2016 va aconseguir un Projecte del Consell Europeu de Recerca (ERC Starting Grant).

Actualment participa en diversos projectes europeus fent anàlisis de riscos i vulnerabilitat climàtica de sistemes marins (FutureMARES, ACTNOW i MPA-Engage), finançats per Horizon2020 i Interreg-Med. A més, la seva investigació té un alt impacte internacional perquè participa en projectes d'organismes com la FAO i en informes del Panel d'alt nivell per a una economia sostenible dels oceans i el Panel Intergovernamental de Canvi Climàtic de l'ONU (IPCC). Ojea ha estat l'autora principal del capítol sobre oceans al sisè informe de l'IPCC sobre impactes i adaptació.

La Fundació Banc Sabadell

La Fundació Banc Sabadell té com a missió promoure la cultura i les arts, a més de la investigació i l’educació. Va ser creada el 1994 com a expressió del compromís del Banc Sabadell amb el progrés i el benestar de les persones i amb la visió de ser un referent i un actor de canvi i d'innovació, al servei de l'interès general i la cohesió social, mitjançant la promoció de l'excel·lència, la creativitat i la innovació, amb un interès especial per l'impuls del talent jove.

Al llarg d'aquests anys, la Fundació ha contribuït a impulsar activitats en aquests àmbits i també s'ha consolidat com a organitzadora del Premi Fundació Banc Sabadell a la Investigació Biomèdica, el Premi Fundació Banc Sabadell a les Ciències i l'Enginyeria, el Premi Fundació Banc Sabadell a la Investigació Econòmica i el Premi Fundació Banc Sabadell a la Sostenibilitat Marina.

stats