MÓN
Especials 17/03/2011

Més 200 morts i mil desapareguts desapareguts al Japó

El govern del Japó adverteix que el nombre de morts serà "extremadament alt". L'exèrcit ha desplegat 8.000 soldats. Un sisme de 8,9 ha provocat un tsunami, que amenaça ara bona part de la costa del Pacífic

Agències
4 min
Possible evolució del tsunami. Captura de http://wcatwc.arh.noaa.gov/

TòquioLes primeres dades oficials, facilitades per la policia japonesa aquest divendres al vespre, indicava que hi havia, confirmats, 184 morts, 722 ferits i 530 desapareguts arran del terratrèmol i el tsunami més important de la història del Japó. A la mitjanit, hora catalana –quan al Japó ja tornava a ser de dia–, l'agència nipona Kyodo ja parlava de 202 morts confirmats i "1.000 desapareguts que es tem que són morts." Les xifres són totalment provisionals i aniran canviant al llarg d'aquest dissabte.

El desastre ha afectat la meitat nord de l'est del país, com mostra el mapa de danys elaborat 'The New York Times'. I si no ha estat més devastadora ha estat perquè les infraestructures nipones estan molt preparades per afrontar els moviments sísmics.

Tanmateix, és un balanç provisional, i les autoritats temen que el recompte final pugui arribar a les mil víctimes mortals, informa l'agència de notícies Kyodo. A Fukushima, la zona del nord-est del país més castigada, més de 1.800 cases han quedat completament destruïdes pels efectes dels moviments de terra i les grans onades del tsunami, segons Reuters. Més de 45 països han ofert ajuda al Japó per fer front a la catàstrofe. Els EUA mobilitza els efectius militars desplegats al Pacífic mentre l'oficina de Coordinació Humanitària de l'ONU (OCHA) té preparats una setantena d'equips de rescat de 45 països diferents a l'espera que Tòquio doni l'autorització.

El govern nipó ha advertit que el nombre de morts serà "extremadament alt". El primer recompte oficial de morts ha estat de 137, però està clar que pujarà moltíssim. La policia ha informat que ha trobat entre 200 i 300 cossos ofegats a la prefectura de Miyagi. Entre els desapareguts hi ha els 100 passatgers d'un vaixell arrossegat per l'aigua a la costa oriental. Es calcula que en total hi ha com a mínim més de 500 desapareguts, entre ells tres espanyols amb qui l'ambaixada encara no ha pogut contactar. En un primer moment, una agència de notícies local citada per Reuters ha parlat de 88.000 desapareguts, extrem que les autoritats han desmentit.

El tsunami provocat pel potent terratrèmol de 8,9 amenaça encara la pràctica totalitat dels països de la costa del Pacífic, després d'arrasar el litoral nipó i passar, amb més debilitat, per Rússia, Taiwan, les Filipines i Hawai. La costa oest dels Estats Units ha estat l'última a sumar-se a l'alerta per l'onada gegant.

El tsunami ha provocat onades de fins a 10 metres i s'ha emportat dotzenes de vehicles i cases a Sendai, una ciutat d'un milió d'habitants. Les imatges de televisió han mostrat cotxes arrossegats per l'aigua i la pista de l'aeroport negada.

El Japó és un país acostumat als terratrèmols, però mai no havia vist res semblant. Segons les últimes dades oficials, el terratrèmol ha causat almenys 93 morts. S'espera que el nombre de víctimes augmenti en les properes hores.

El terratrèmol ha estat de 8,9 a l'escala de Richter, segons l'Agència de Sismologia del Japó, i es tracta de la magnitud més alta registrada a l'illa des de fa 140 anys. Després del terratrèmol inicial hi ha hagut tres rèpliques d'un nivell 7 a l'escala de Richter.

El terratrèmol ha tingut l'epicentre a només 130 km de la costa est del Japó, a una profunditat de 10 km.

Les previsions parlen de la possibilitat de més rèpliques en les properes hores, sobretot a Taiwan. El sisme ha fet tremolar amb força els edificis de Tòquio, segons ha informat l'Agència Meteorològica del Japó. S'han declarat diversos incendis a la capital. S'ha vist fum negre sortir d'àrees industrials, a més d'incendis a diferents ciutats del país. Les províncies de Miyagi i Iwate són de moment les més afectades.

8.000 militars desplegats

El primer ministre japonès, Naoto Kan, ha qualificat de "grans" els danys causats pel terratrèmol. El portaveu de l'executiu, Yukio Edano, ha afirmat que el govern actua sota la suposició que aquest és el terratrèmol més gran que s'ha registrat al Japó. L'executiu ha enviat diversos avions de l'exèrcit per avaluar els danys i ha desplegat 8.000 militars a la zona del sisme.

El transport públic està aturat a tot el país i també el tren bala. El sisme s'ha notat especialment al metro de Tòquio, ja que, malgrat que els passatgers s'han agafat de les mans, ha estat difícil mantenir-se dret. Els dos aeroports de Tòquio –Haneda i Narita– han suspès l'activitat. Hi ha 23.000 passatgers bloquejats. La borsa d'aquesta ciutat ha registrat pèrdues i el banc central ha dit que farà tot el possible per assegurar l'estabilitat financera.

La central nuclear més propera al focus del terratrèmol ha registrat una anormalitat i ha hagut de parar dos reactors. Les indústries també estan notant els efectes del sisme i les imatges mostren diverses columnes de foc en fàbriques químiques.

Malgrat que el país registra bona part del total de terratrèmols al món –un 20% dels terratrèmols de grau superior a 6 del planeta es registren en aquesta zona–, aquest ha estat el més fort en 140 anys. El 1933, un terratrèmol de 8,1 va causar 3.000 morts.

stats