GOVERN DE TRANSICIÓ
Especials 16/05/2012

Un jutge sense experiència política liderarà Grècia fins a les eleccions

El fins ara president del Consell d'Estat, Panagiotis Pikrammenos, serà primer ministre provisional de Grècia fins al 17 de juny

Efe
2 min
Panagiotis Pikrammenos. AFP

AtenesGrècia ha escollit aquest dimecres l'alt magistrat Panagiotis Pikrammenos per dirigir un govern de transició que porti Grècia a repetir les eleccions el pròxim 17 de juny. A causa del fragmentat Parlament que van deixar els comicis legislatius del passat 6 de maig i la incapacitat dels partits polítics grecs per pactar un govern de coalició, no ha quedat altra alternativa que formar un gabinet interí de caràcter més aviat tècnic i anunciar una nova convocatòria a les urnes.

Per pactar la composició del govern que encapçalarà el país fins llavors, el president de la República, Kàrolos Papúlias, s'ha reunit aquest dimecres amb els líders dels partits polítics que han obtingut representació parlamentària, tot i que els neonazis s'han negat a assistir-hi en protesta per haver estat apartats d'anteriors negociacions.

En particular, segons han informat els partits polítics després de la reunió, s'ha arribat a sospesar la possibilitat de donar continuïtat al govern sortint de l'exbanquer Lukàs Papadimos, però ni ell mateix hi estava disposat ni aquesta proposta ha aconseguit el consens entre les diverses formacions.

"He insistit en la formació d'un govern completament neutre i he demanat l'aplicació de l'article 37 de la Constitució perquè el primer ministre sigui un dels tres presidents dels més alts tribunals. També hem acordat amb el president que el govern tingués pocs membres", ha explicat el líder de la petita formació de centre-esquerra Dimar, Fotis Kuvelis.

Sense experiència política

De fet, el nou primer ministre és un jurista de 67 anys que des del 1976 ha fet carrera al Consell d'Estat, el tribunal suprem grec per a assumptes administratius, del qual va ser nomenat president el 2010. Entre el 1992 i el 1993, Pikrammmenos va treballar com a assessor jurídic del llavors primer ministre conservador Konstandinos Mitsotakis, tot i que no és militant de cap partit. "Espero ser capaç de tirar endavant les meves tasques. El meu govern serà purament de transició, però ningú discuteix que el país està en un punt crític", ha dit Pikrammenos als mitjans locals quan ha rebut el seu nomenament del president. A més a més, ha explicat que necessitarà la "direcció" i els "consells" del president Papúlias per "protegir el prestigi del país".

Un govern sense iniciativa

Amb tot, el nou govern grec gairebé no tindrà capacitat de decisió en assumptes fonamentals, ja que és el pacte al qual han arribat els partits polítics del país. "Hi haurà un govern de transició que no prendrà cap iniciativa ni a l'OTAN ni a la Unió Europea", va explicar la líder del Partit Comunista, Aleka Papariga.

Això pot afectar a la cimera de l'OTAN del pròxim 20 i 21 de maig, on s'ha de discutir l'entrada a l'Aliança de l'ex república iugoslava de Macedònia, a qui Grècia veta per diferències sobre el nom del país. A partir de dijous s'haurà de construir un nou Parlament i els diputats escollits el 6 de maig han de jurar el càrrec, mentre que divendres s'escollirà la mesa de la presidència de l'hemicicle.

Només unes hores del nou Parlament

Un cop constituïts els òrgans, el nou Parlament només viurà unes hores, ja que el mateix divendres –o el dilluns com a molt tard– s'espera que el president de la República el dissolgui per convocar les eleccions a petició del primer ministre. Per llei, el Parlament ha d'estar tancat almenys durant tres setmanes abans dels comicis.

stats