Fira de Barcelona
Especials 01/10/2022

Liber celebra 40 anys obrint nous mercats internacionals a la indústria editorial

Hi participen prop de 300 expositors de 12 països i s’espera la visita de més de 7.000 professionals del món del llibre

3 min
Presentació de novetats editorials a professionals en una edició precedent de Liber

Liber està d’aniversari. Enguany, la Fira Internacional del Llibre compleix 40 anys consolidada arreu com la gran cita professional del llibre en espanyol enfocada a impulsar les exportacions mitjançant les traduccions i la venda de drets. Hi participen 300 expositors de 12 països, que presentaran novetats i fons bibliogràfics. 

“Liber és una oportunitat excel·lent per trobar nous mercats per a la nostra producció editorial, motivat per l’auge de l’interès per l’idioma espanyol i la venda de drets per a la traducció”, assegura Daniel Fernández, president del Comitè Organitzador de Liber i de la Federació de Gremis d’Editors d’Espanya (FGEE), que promou la fira. Per a això, Liber ha convidat directament més de 450 compradors i prescriptors de 60 països per participar en trobades de negoci presencials amb els expositors.

Moltes editorials i empreses internacionals es donen cita a Liber

També es mantindrà una plataforma en línia per facilitar entrevistes comercials virtuals amb un altre miler de professionals internacionals. En aquestes reunions, s’acostuma a tancar prop d’un terç de les exportacions de llibres espanyols.

Per altra banda, s’espera que més de 7.000 professionals de les cadenes de valor i subministrament del llibre visitin Liber i coneguin l’oferta comercial exposada. A la zona d’estands hi haurà des de grups editorials grans, a la petita edició, la independent, la cientificotècnica i acadèmica, l’especialitzada en determinats àmbits, com ara el llibre infantil i juvenil, el religiós o el didàctic, i fins i tot empreses de serveis per al sector del llibre. 

Els contactes entre professionals del sector són una de les claus de Liber

El potencial exportador

Com a referent del sector, aquesta fira que se celebra anualment, propicia el coneixement, la reflexió i el debat amb el llibre com a protagonista, i des de fa 40 anys Liber impulsa el negoci i la seva internacionalització. Espanya és el tercer país del món que més llibres exporta, després del Regne Unit i els EUA. I tot i que la del llibre és la primera indústria cultural d’Espanya, i tenint en compte que l’any passat les exportacions varen disminuir lleugerament (0,7%) per restriccions associades a la pandèmia, Liber és l’escenari perfecte per reconduir la situació. Per això Daniel Fernández entén que “la vocació exportadora de la fira, és més vigent i necessària que mai per anar normalitzant les xifres d’exportacions de llibres i recuperar els nivells de vendes prepandèmia”. 

La convidada és Colòmbia

Colòmbia, com a país convidat en aquesta edició , comptarà amb un estand central amb 81 segells editorials que donaran a conèixer diversos gèneres, temàtiques i nous noms de la seva literatura més recent. Es tracta de l’ocasió perfecta per establir connexions culturals i comercials entre Espanya i altres mercats llatinoamericans i europeus. També es presentarà el programa Reading Colombia que fomenta la traducció i l’edició d’obres literàries i científiques colombianes en llengües estrangeres. I aprofitant que fa 40 anys del Premi Nobel de Literatura al colombià Gabriel García Márquez, es programen dues activitats culturals obertes a la ciutadania amb Gabo com a figura central: el concert-lectura Macondo i el concurs literari El coronel sí tiene quien le escriba, que anima als lectors a escriure una carta al personatge de la novel·la de García Márquez. 

L'objectiu de Liber 22 és recuperar la normalitat prepandèmica en assistents i en activitat
Jornades i activitats

A més de l’oferta comercial, Liber compta amb un programa de jornades i activitats professionals i culturals amb experts i personalitats del món del llibre. Les Jornades Professionals inclouen 53 sessions relacionades amb la comercialització i promoció dels llibres, i exploraran noves tendències del sector editorial com l’ecoedició, la sostenibilitat, la impressió sota demanda, els podcasts o la venda de llibres per subscripció.

El 6 d’octubre al Museu Nacional d’Art de Catalunya, la Federació de Gremis d’Editors d’Espanya lliurarà els Premis Liber que reconeixen a persones, empreses i entitats compromeses amb el sector editorial i el foment de la lectura. Enguany els guardonats són l’escriptora Soledad Puértolas, que rebrà el Premi Liber 2022 a l’autor hispanoamericà més destacat; s’homenatjarà l’autor Pere Gimferrer en la seva faceta d’editor; la Biblioteca històrica de l’Institut Isabel la Catòlica pel foment de la lectura; Ignacio Elguero, director general d’Educació i Cultura de RTVE en reconeixement al foment de la lectura als mitjans de comunicació; el llargmetratge Pan de limón con semillas de amapola guanyarà el Premi a la millor adaptació audiovisual d’una obra literària, i la Llibreria Ramon Llull de València serà guardonada amb el Premi Boixareu Ginesta al llibreter de l’any. 

stats