Especials 22/08/2011

Troben morts els dos principals repressors del règim de Gaddafi, segons Al-Jazira

Mentrestant, no hi ha rastre de Gaddafi mentre continua la batalla a Trípoli i el fill del dictador, en mans dels rebels, podria ser jutjat a Líbia

Redacció
2 min
Els opositors a Gaddafi cremen fotos amb la seva imatge / EFE

BarcelonaLa cadena qatariana Al-Jazira informa que s'han trobat dos cossos que podrien ser dos dels homes responsables de la repressió de la revolta a Líbia: Abdulah Sanousi, cap de la intel·ligència militar, i Khamis Gaddafi, fill del dictador i cap de la temuda brigada 32.

Mentrestant, la batalla pel control de Trípoli continua malgrat que els rebels diuen que controlen un 95% de la capital de Líbia. A hores d'ara hi ha durs enfrontaments entre els rebels i les forces del dictador. Mentrestant, no hi ha ni rastre de Muammar al-Gaddafi i s'intensifiquen els dubtes sobre la seva possible fugida a l'exili.

D'altra banda, el fill del dictador, Saif al-Islam, en mans dels rebels, podria ser jutjat a Líbia i no ser entregat al Tribunal Penal Internacional de l'Haia (TPI), segons ha dit a l'agència Reuters l'enviat dels rebels libis a París, Mansour Saif al-Nasr. “Tot és possible, la decisió depèn del Consell Nacional de Transició. És possible que sigui entregat al TPI, però també és possible que no”, ha afirmat Mansour Saif al-Nasr.

Mansour Saif al-Nasr també ha dit que no se sap on és Gaddafi, però ha assegurat que el dictador que ha dut les regnes de Líbia durant més de 40 anys serà detingut i portat davant la justícia.

Davant del probable triomf dels rebels a Trípoli i agafant el referent del judici de Mubàrak a Egipte, s'ha obert el debat sobre si Gaddafi i els seus fills han de ser jutjats a Líbia o entregats al TPI perquè responguin davant la justícia a l'Haia.

Acusat de crims contra la humanitat, Seif al-Islam va ser capturat la tarda de diumenge pels rebels en la seva ofensiva a Trípoli. Malgrat que el fill de Gaddafi està sota una ordre de recerca i captura a escala internacional, el TPI només pot actuar si la justícia del país implicat renuncia de manera explícita a jutjar l'acusat.

Per això, el president del tribunal, Luis Moreno Ocampo, ha iniciat una ronda de contactes amb les forces rebels per aconseguir l'entrega, que desitgen també els líders d'algunes potències internacionals. Segons Al-Arabiya, el magistrat va viatjar el passat divendres a Brussel·les per reunir-se amb els responsables de l'OTAN i tractar aquesta qüestió.

Reunió urgent

La Unió Africana mantindrà avui mateix una reunió d'urgència sobre la situació a Líbia coincidint amb la presa rebel de Trípoli després de sis mesos de guerra. Les forces de Gaddafi, mitjançant tancs i franctiradors, protegeixen dels rebels el complex residencial del dictador.

stats