Contingut patrocinat
Especials 03/12/2023

Maria Sabaté: “A llarg termini, les micotoxines poden passar a la cadena alimentària”

Els captadors per a micotoxines desenvolupats per Bionte Nutrition han estat guardonats en la II edició dels Premis BBVA a la Innovació Empresarial a Tarragona. Entrevistem Maria Sabaté, directora de màrqueting i comunicació de Bionte Nutrition

Redacció
2 min
L'equip de professionals de Bionte Nutrition

A quin any es remunta el projecte Biotoxfeed?

Al 2022. Bionte és una empresa derivada de l’empresa Andrés Pintaluba, que ja comercialitzava captadors de micotoxines. Biotoxfeed esdevé un producte més innovador i de més valor afegit, sorgit de la recerca. També volem donar suport tècnic i d’assessorament al client, la qual cosa és molt important en el nostre àmbit.

Podria descriure en què consisteix la solució per a l’erradicació de micotoxines en l’àmbit de l’alimentació animal que proposen?

Els fongs causen les micotoxines, que es troben presents a tot arreu, principalment en les matèries primeres i pinsos de consum animal. A llarg termini, poden passar a la cadena alimentària i a l’alimentació humana. Les micotoxines no es poden erradicar al 100%, per la qual cosa les solucions se centren en mitigar els efectes que provoquen en els animals. A Biotoxfeed comptem amb dues línies d’actuació: productes absorbents de la micotoxina i que l’animal l’excreta, i la bioprotecció, que mitiga els efectes indirectes que les micotoxines causen en l’animal a nivell hepàtic, digestiu i immunològic.

Els seus captadors impacten en productes agrícoles com els cereals, fruita seca i llavors oleaginoses, no és així?

La proliferació de micotoxines varia molt d’un lloc a l’altre, pels canvis de temperatura... Collir, emmagatzemar i transportar cereals són punts crítics per a la seva proliferació, la qual pot causar greuges de tot tipus, també econòmics, ja que els animals que estan afectats o exposats a aquestes micotoxines no estan en un estat de salut òptim i la seva rendibilitat baixa. Amb una exposició prolongada a la micotoxina fins i tot poden arribar a morir.

Se sap quina proporció de pinsos animals estan afectades?

Sí. Més d’un 75% de mostres de matèries primeres i pinsos animals estan contaminades per una o més micotoxines. Que en siguin diverses dificulta la mitigació dels efectes, ja que cadascuna d’elles té uns efectes diferents.

Als seus productes empren ingredients naturals que no generen residus. Per què aquest compromís amb el territori?

És un tema a l’ordre del dia. La reducció de substàncies químiques o amb efectes nocius és un tema en el qual ens volem enfocar com a empresa. Volem apostar per productes naturals que siguin més respectuosos amb l’organisme animal i amb el medi ambient.

Què representa per a Bionte haver estat distingida en el premi BBVA a la innovació empresarial a Tarragona en la categoria d’Innovació Tecnològica/Digital?

Una satisfacció, perquè en poc més d’un any hem fet molta feina. Tenim quatre productes al mercat i dos més en fase final de desenvolupament. També ha estat un impuls per seguir creixent i afermar la nostra presència internacional més enllà dels 30 països en els quals ja treballem.

stats