Economia i recerca com a tàndem indivisible

La Barcelona GSE va ser fundada fa 12 anys per l’economista Andreu Mas-Colell per tal de crear un ‘hub’ de recerca i formació de Postgrau en economia a la ciutat

Tal com destaca la seva directora, Teresa Garcia-Milà, la Barcelona Graduate School of Economics (GSE) “no és només una escola de postgrau en economia i ciència de dades, sinó una comunitat internacional de recerca en aquests àmbits”. Per tal d’assolir el repte, en la seva creació es van unir els esforços d’unitats de recerca com són el departament d’Economia de la UPF, el departament de Fonaments de l’anàlisi econòmica de la UAB, l’Institut d’Anàlisi Econòmica del CSIC i el Centre de Recerca en l’Economia Internacional.

Lluny de ser inamovible, l’economia és un àmbit que evoluciona i incorpora elements propis del segle XXI. Un és l’anàlisi de dades, que com destaca Garcia-Vilà “també és clau en l’àmbit econòmic”. Així, continua, “les decisions cada cop se sustenten més en les dades i aprendre a manipular-les i saber entendre-les i interpretar-les amb l’enfoc particular de cada àrea és fonamental”. Per això tots els programes de l’escola incorporen aquest coneixement. “També ensenyem als estudiants a interpretar el món a través de coneixements teòrics i analítics i a saber detectar les grans preguntes que planteja el nostre entorn econòmic i social”, afegeix Garcia-Milà.

Perfil internacional

A més de matèries troncals l’alumnat accedeix a la recerca del professorat a través de cursos, seminaris i conferències. “El nostre professorat imparteix classes en la seva àrea de coneixement. Aquesta és la millor manera, si no l’única, d’acostar l’estudiant a la recerca puntera”, matisa Garcia-Milà. Avui dia la Barcelona GSE té 150 professors afiliats, tots doctors en Economia de prestigioses universitats, el 70% fora de l’estat espanyol. Aquest caràcter global també es fa palès a les aules, on un 85% dels alumnes prové d’altres països. “Atraiem estudiants formats principalment en economia, però també en física, matemàtica, finances, administració d’empreses, informàtica o dret, entre altres”, apunta Garcia-Vilà. La meitat aproximadament no té cap experiència en el mercat laboral, tot i que també reben estudiants amb més de cinc anys d’experiència que busquen reciclatge o canviar de sector.

El curs 2019-2020, durant el qual la Barcelona GSE busca “consolidar l’oferta formativa, desenvolupar programes que responen a les necessitats del mercat, reforçar la nostra penetració en el mercat laboral i aconseguir per tercera edició consecutiva la distinció d’excel·lència Severo Ochoa pel que fa a recerca”, l’escola rebrà estudiants provinents de 43 nacionalitats diferents.

Tres màsters amb set programes especialitzats

El catàleg de la Barcelona GSE inclou tres màsters -Master’s Degree in Economics and Finance, Master’s Degree in Specialized Economic Analysis i Master’s Degree in Data Science- amb set programes especialitzats, a més de dos programes de Doctorat coorganitzats amb la UPF i la UAB, sessions de formació continua per a professionals i una Summer School amb més de 40 cursos.