Optar a una beca per finançar un màster

El procés per aconseguir-ne una és molt exigent i premia l’excel·lència

2 min
Les opcions per finançar un màster són força exigents

Per poder cursar un màster o un postgrau cal, de manera imprescindible, disposar de temps i comptar amb una inversió econòmica considerable que sobrepassa amb facilitat els cinc mil euros -en cas dels màsters-, tot i que sempre dependrà del centre, l’àmbit d’estudi, els continguts i la durada del programa.

Segons dades d’Educaweb, els màsters oficials de les universitats públiques tenen un preu fixat per cada comunitat autònoma i són, habitualment, els que tenen uns preus més baixos. Per contra, els de les universitats privades o altres entitats públiques normalment són més elevats. A més del preu del curs, cal tenir en compte altres despeses addicionals com els llibres, els manuals, els materials de treball o els desplaçaments.

Opcions de finançament

A diferència d’un grau, les opcions per finançar un màster, o una part, a través d’una beca són menors i més exigents. “Es tracta d’un procés molt rigorós que premia l’excel·lència”, explica Lucía Núñez, pedagoga i orientadora d’Educaweb. “L’oferta és àmplia però la quantitat no és comparable a la dels graus”, afegeix. Segons Núñez és molt important que l’estudiant “sigui autònom per cercar aquest finançament, que sovint no és tan conegut, i sobretot que sigui conscient de tot el que significa la sol·licitud d’aquestes ajudes, des de la seva petició fins a la resposta acadèmica individual”, afegeix.

La pàgina web d’Educaweb, www.educaweb.cat, facilita el llistat de beques i ajudes disponibles per a màsters i postgraus: des de les que estan promogudes per entitats públiques, com les del ministeri d’Educació i Formació Professional o les del departament d’Educació de la Generalitat, fins a les impulsades per entitats privades o fundacions, com les Fulbright, les beques de La Caixa o les que atorga el Banc Mundial. “Tot i ser un procés molt selectiu i complex, és important que qui cregui que té opcions ho intenti tot i els requeriments”, conclou Montserrat Oliveras, cofundadora d’Educaweb i D’EP Institut.

Les opcions de finançament
  • Màsters oficials: Una opció és la beca AGAUR/MECD. Se sol·licita en línia a la web del MECD. Les concessions i els llindars de renda i patrimoni familiar per a l’adjudicació són els mateixos que per els estudis de Grau.
  • Màsters Erasmus Mundus: Es tracta de màsters europeus d’alta qualitat, de dos cursos i que es fan a més d’una universitat d’elit europea. Permeten sol·licitar una beca associada de la Unió Europea.
  • Màsters propis, postgraus i cursos d’especialització: Consultar les beques i ajudes que ofereix cada universitat.
stats