Microsites  /  Màsters i postgraus 10/09/2021

El plus d’estudiar un màster o un postgrau a les universitats catalanes

Dotze testimonis expliquen el valor d’aquests estudis superiors i quin camí han seguit per millorar la seva vida laboral i professional

12 min
L'oferta d'estudis de màster o postgrau a Catalunya és àmplia i diversa
Jaume Sendra

“Vull ser periodista especialitzat en informació internacional”

Nom: Jaume Sendra

Edat: 24 anys

Població: Bigues i Riells, Vallès Oriental

Estudis: Graduat en Periodisme a la UAB, Postgrau en Cultura de Pau a la UAB

La màxima il·lusió d’en Jaume Sendra és aconseguir ser periodista especialista en relacions internacionals i anàlisi geopolítica. Graduat en periodisme a la UAB, s’ha diplomat en el postgrau de Cultura de Pau, estudis superiors impartits des de fa 23 anys a la mateixa universitat, en el qual es formen professionals en l’àmbit de la cultura i la construcció de la pau: “Sempre he cregut important complementar la carrera de periodisme internacional amb la cultura de pau, per obtenir una mirada més humana. Les dinàmiques que hem treballat es poden aplicar a tots nivells: a l’escola, als instituts, a les relacions interpersonals o als conflictes internacionals”, explica. El postgrau li ha servit per ampliar formació i fer contactes que vol aprofitar per començar a treballar en allò que més li agrada: “Vull especialitzar-me en l’Orient Mitjà i estic pendent d’iniciar alguna col·laboració amb alguna entitat que hi estigui vinculada”, explica. A l’espera de trobar feina, en Jaume recomana ampliar estudis a aquells que hagin estudiat periodisme: “El grau t’ofereix la base però no t’especialitza en cap àmbit concret. Cal anar una mica més enllà”, conclou.

Charlie González

“Treballar com a arquitecte a Barcelona em sembla màgic ”

Nom: Charlie González

Edat: 29 anys

País: Veneçuela

Estudis: Llicenciatura en Disseny Arquitectònic, Màster en Planificació d’Arquitectura Sostenible i Sistemes Urbans a la Universitat de Kyushu (Japó) i Master’s Degree in Architecture and Design Business Management a la UIC

Ha viscut a Veneçuela, Mèxic, el Regne Unit, el Japó i Alemanya, però on té ganes de crear un estudi d’arquitectura és a Barcelona. Charlie González va arribar a Catalunya el gener del 2020, un mes abans de l’inici de la pandèmia, per estudiar el Master’s Degree in Architecture and Design Business Management a la UIC, que li oferia competències en gestió i emprenedoria de negocis al sector del disseny i l’arquitectura: “L’arquitectura té una part important vinculada al món dels negocis, relativa a com crear la teva marca personal, el teu branding... Aquest màster m’oferia aquesta part que m’agradava i que no havia fet anteriorment”, explica. Després de les pràctiques en un despatx de Barcelona, ara treballa a Santa&Cole, una empresa vinculada al disseny de la il·luminació i el producte mobiliari: “Vull adquirir prou experiència i coneixements per crear el meu propi estudi a Barcelona. És una ciutat màgica en aquest sentit, m’hi sento en sintonia. El màster em va dotar dels coneixements necessaris per fer aquest pas quan sigui possible”, conclou.

Núria Adell

“Gràcies al màster he aconseguit una beca per estudiar a l’estranger”

Nom: Núria Adell

Edat: 25 anys

Població: Barcelona

Estudis: Economics and Management a la Universitat de St Andrews (Escòcia), Master in Big Data Management, Technologies and Analytics a la UPC School, M.S. in Computational Analysis and Public Policy a la Universitat de Chicago (EUA)

Doble grau en economia i ADE a la universitat escocesa de St Andrews, la Núria Adell ha cursat el màster en anàlisi i tractament de dades a la UPC School de Barcelona: “D’una banda, es treballa la gestió de dades, el que seria el big data; i de l’altra, l’analítica de dades, és a dir, elaborar models per poder extreure informació d’aquestes dades”. Gràcies al màster i després d’un any treballant a Barcelona, ha obtingut una beca per estudiar un segon màster a Chicago, vinculat a l’analítica de dades al sector públic: “M’agradaria treballar en la millora dels recursos públics a través de projectes d’àmbit social. Aquest màster que faré a Chicago no el fan a casa nostra”, explica. “Des de la UPC School m’han ajudat amb la carta de recomanació i els estic molt agraïda”. La Núria destaca la qualitat del màster i l’expertesa del professorat: “És molt pràctic i t’ofereix una mirada global de com funciona l’analítica i la gestió de les dades. Els docents col·laboren amb empreses i organitzacions, fet que enriqueix les classes i els exemples que posen”. Després d’acabar el màster als Estats Units es planteja tornar i treballar a Catalunya: “Estaria encantada de tornar i aplicar el que he après a casa nostra, perquè no!”.

Laura Llobet

“El postgrau en comunicació científica m’ha servit per canviar de rumb professional”

Nom: Laura Llobet

Edat: 29 anys

Població: Cruïlles, Baix Empordà

Estudis: Grau en Biologia Humana a la UPF, Master of Science Computational Systems Biology a la Universitat de Newcastle (Regne Unit), Postgrau en Comunicació i Divulgació Científica a Eduscopi i UVic - Universitat Central de Catalunya

Graduada en biologia humana per la UPF i màster en bioinformàtica per la Universitat de Newcastle, la Laura Llobet va iniciar la seva carrera professional com a científica a l'Institut de Recerca Josep Carreras (IJC): “Feia el que la lògica em convidava a fer: dedicar-me a la recerca i la investigació en un laboratori. Però al cap del temps vaig veure que allò no em convencia i vaig parar”, explica. Deu mesos sabàtics, viatges i voluntariat la van fer adonar que el que més li agradava era interactuar amb persones: “M’imaginava treballant amb gent, comunicant. Aleshores va ser quan vaig veure que el postgrau en comunicació científica encaixava perfectament amb les meves necessitats”. La Laura va poder combinar els estudis del postgrau a la UVIC amb una feina al Cosmocaixa com educadora científica: “Aquell estiu treballava al Cosmocaixa, estudiava el postgrau i feia les pràctiques remunerades a l’Institut de Neurociències de la UAB. Va ser tota una experiència, hi vaig aprendre molt”, comenta. Un cop acabat el postgrau, va iniciar un primer projecte amb l’Editorial Text - La Galera, elaborant els llibres de text de medi natural per a alumnes de primària. El setembre del 2020 va començar a treballar a Eduxarxa, una cooperativa de recursos educatius on s’encarrega de tot l’àmbit científic: “La utilitat principal d’un màster/postgrau és poder accedir al món laboral i donar-te a conèixer amb la gent del teu entorn. Per mi ha suposat el pont que m’ha permès canviar de rumb professional”.

Samuel Velázquez

“Mesos abans d’acabar el màster ja treballava al sector”

Nom: Samuel Velázquez

Edat: 32 anys

Població: Girona, resident a Rotterdam (Països Baixos)

Estudis: Grau en Comunicació a la UOC, Màster en Màrqueting digital a la UOC

De Girona a Rotterdam, als Països Baixos, com a responsable de l’àrea digital de Winix a Europa, on gestiona la publicitat digital i coordina les estratègies a seguir als espais de venda i botigues online de minoristes com Mediamarkt o Leroy Merlin. Samuel Velázquez ha estat professional del sector turístic, amb una àmplia experiència en hotels i agències de viatges. Tot i treballant, es va treure el grau en Comunicació a la UOC, punt de partida del que posteriorment seria la seva especialització, el màrqueting digital: “Una estratègia de màrqueting ben feta pot fer que una empresa prosperi o no. Em cridaven l’atenció conceptes com el SEO o el SEM, l’estratègia de màrqueting des d’un punt de vista ampli”, explica. Acabat el grau, en Samuel es va matricular al Màster en Màrqueting Digital de la UOC, sector en el qual volia dedicar la seva futura activitat professional: “El màster em va aportar tot el que necessitava: especialització, una visió global del sector, eines per poder complementar els estudis i seguir aprenent de manera autodidacta. El millor va ser la qualitat del model educatiu i de les tasques que ens plantejaven”, recorda. Un any després de finalitzar els estudis superiors, ha trobat una feina ben qualificada amb projecció de futur: “Vaig acabar el màster en 18 mesos, però molt abans de finalitzar-lo ja estava treballant al sector. Ho recomanaria a tothom que tingui clar cap on vol encaminar la seva carrera. Un màster et permet obrir portes i especialitzar-te”.

Gerard Casacuberta

“Un màster sempre t’obre portes, mai te les tanca”

Nom: Gerard Casacuberta

Edat: 23 anys

Població: Sant Hilari Sacalm, la Selva

Estudis: Grau en Ciències Ambientals a la UdG, Màster en Ciència i Tecnologia dels Recursos Hídrics a la UdG

Saber de quina manera podem aconseguir una millor gestió de l’aigua, aquí i a la resta del món. Aquest és el punt de partida que va portar en Gerard Casacuberta a obtenir una beca per estudiar el màster en Ciència i Tecnologia dels Recursos Hídrics a la UdG, estudis que li han permès ampliar contactes i descobrir altres metodologies de treball en equip: “He adquirit noves mirades sobre la gestió de l’aigua, no només a partir de casos locals, sinó també d'altres territoris, com l’Amèrica del Sud o l’Àfrica. I ha estat clau la manera d’aprendre a buscar informació i saber-la comunicar, a partir de la metodologia d’anàlisi basada en problemes (ABP)”, explica. Gràcies al màster, en Gerard ha pogut començar a fer mostrejos per a l’Observatori Rivus i treballar durant 6 mesos a la Càtedra de l’Aigua. En breu preveu defensar el TFM (treball final de màster) i començar a buscar feina.

Encarna Pérez

“He passat de no tenir feina a ajudar altres persones a trobar-ne”

Nom: Encarna Pérez

Edat: 47 anys

Població: Barcelona

Estudis: Diplomatura en Relacions Laborals a la UB, Postgrau en Orientació i Inserció Laboral a la facultat d’Educació Social i Treball Social Pere Tarrés (FESTS)-URL

Quan tenia 44 anys, l’Encarna Pérez es va quedar sense feina. A l’empresa on treballava la van acomiadar però tenia clar que no volia seguir al mateix sector: “Gràcies a un programa d’orientació laboral promogut pel SOC vaig conèixer una orientadora laboral que em va animar molt a decantar-me cap a l’àmbit social. Vaig buscar cursos per formar-me fins a trobar el postgrau de la URL”, explica. Actualment l’Encara treballa com a orientadora professional ajudant altres persones a trobar feina: “M’he quedat a treballar on vaig fer les pràctiques laborals que em va proporcionar el postgrau. Em satisfà ajudar els altres i penso que ha estat un encert fer aquest gir professional”. Destaca que el postgrau li ha aportat coneixement específic en el seu àmbit, reciclatge en noves tecnologies i eines informàtiques i networking amb professorat i companys: “El mercat laboral requereix persones qualificades i la formació és una peça clau. És molt important que ens reciclem per estar al dia de les possibles novetats que ens afecten”, conclou.