Les millors idees per desconnectar a prop de Barcelona

Tres marques turístiques amb personalitat amaguen seductores propostes per a tots els públics

La platja de Badalona, una destinació ideal per a les famílies
À.G.
13/06/2024
6 min

BarcelonaEl territori que configura la destinació turística de les comarques de Barcelona, entre la serra de Cadí i el mar Mediterrani, és únic i es caracteritza pels seus contrastos i la seva riquesa històrica i natural. Envoltant la ciutat de Barcelona, aquest territori és una descoberta per a tots els viatgers curiosos que cerquen viure noves experiències singulars i autèntiques, lluny del brogit de la gran ciutat, a través de les seves marques turístiques: Costa Barcelona, Paisatges Barcelona i Pirineus de Barcelona.

La campanya "Barcelona és molt més" amaga propostes molt engrescadores per a aquest estiu. La Diputació de Barcelona i la destinació Barcelona s’han compromès amb la implementació dels objectius de desenvolupament sostenible (ODS) de l’Agenda 2030 proclamats per l’Assemblea de les Nacions Unides. En aquest sentit, la destinació és la primera al món en tenir el segell Biosphere Platinum, que reconeix el treball de l’administració pública i les empreses privades per assolir aquests objectius.

El far de Calella, un racó amb vistes precioses

Una destinació i tres marques turístiques

Amb sis comarques plenes d’atractius (Maresme, Baix Llobregat, Garraf, Alt Penedès, Vallès Oriental i Vallès Occidental), Costa Barcelona és una destinació que combina el turisme de sol i platja, el patrimoni monumental, la diversió, les compres i la possibilitat de fer esport. Tot inundat amb una llum única que convida a la contemplació i al contacte amb la natura.

Les extenses platges del Maresme, el Baix Llobregat i el Garraf són un lloc excel·lent per passejar, practicar activitats nàutiques o refrescar-se a les terrasses de les guinguetes. I les cales petites que s’amaguen entre el rocam, el cau somniat pels amants de la tranquil·litat i la pràctica del naturisme. I, al vespre, el que ve més de gust és sopar productes locals en un restaurant del passeig marítim.

Els cellers ofereixen activitats de les denominacions d’origen Penedès i Alella. Si es volen aprofitar els beneficis de les aigües termals, caminar per parcs i espais naturals o visitar pobles i ciutats amb encant, també hi ha opcions, especialment al Vallès Oriental i al Vallès Occidental.

Osona, el Moianès, el Bages i l’Anoia configuren Paisatges Barcelona, una destinació turística que s’estén pel centre de la província. Són quatre comarques plenes d’atractius naturals, patrimonials i gastronòmics que es troben molt a prop de la capital catalana.

Pujar a torres de guaita, recórrer claustres de monestirs o admirar talles romàniques, vitralls gòtics i muralles medievals són algunes de les possibilitats. La demarcació permet tastar productes autòctons que només es poden trobar aquí. Els vins de la DO Pla de Bages permeten disfrutar de maridatges fantàstics.

La comarca del Berguedà ofereix un entorn natural excepcional

Pirineus Barcelona, per la seva banda, combina alta muntanya i turisme actiu. La comarca del Berguedà es troba al nord de la província, en un entorn natural excepcional, i és un territori molt apreciat, tant pels apassionats de l’alta muntanya com pels que volen fer excursions més senzilles.

Amb nombrosos itineraris senyalitzats i una enorme biodiversitat, aquest territori ofereix paisatges encisadors que es poden descobrir fàcilment a peu o en bicicleta. Entre les rutes més llargues hi ha el Camí dels Bons Homes, una de les propostes preferides pels esportistes aficionats a la història, ja que segueix les vies que feien servir els antics càtars francesos per cercar refugi a Catalunya. La joia de la corona, però, és la pujada al cim del Pedraforca, una travessa que queda reservada a muntanyencs amb experiència.

Al peu d’aquestes serralades hi ha Berga, una ciutat que té un patrimoni monumental notable. La zona permet visitar alguna de les colònies industrials, espais museïtzats que ens recorden el passat industrial de la comarca.

L'estació nàutica de Vilanova i la Geltrú ofereix moltes activitats

Turisme familiar

Les comarques de Barcelona a l’estiu són la destinació ideal per a les famílies. Amb més de 100 km de costa i sis municipis distingits amb la marca Destinació de Turisme Familiar (DTF) per la seva especial sensibilitat a les necessitats dels més petits.

A Calella, Pineda de Mar, Santa Susanna i Malgrat de Mar, al Maresme, amb una gran tradició turística, es poden trobar serveis i allotjaments adaptats per als més petits. Platges amb bandera blava, una base nàutica i d’altres equipaments on gaudir dels esports de mar i moltes àrees de joc infantils. Una altra opció són les relaxants rutes a peu o amb bicicleta pel Parc del Montnegre i el Corredor.

Al Garraf, Vilanova i la Geltrú també és Destinació de Turisme Familiar i ofereix llargues platges, una estació nàutica i el Museu del Ferrocarril de Catalunya. Al Baix Llobregat, Castelldefels, ofereix més de 5 km de platges i el Parc del Garraf, per combinar mar i muntanya. Per als que busquen propostes més actives, el Canal Olímpic de Catalunya.

I per als apassionats de la muntanya, Berga, a Pirineus Barcelona, també és Destinació de Turisme Familiar conjuntament amb els municipis d’Avià, Capolat, Castellar del Riu i Cercs. I no només hi podreu fer excursions, sinó que a l’embassament de la Baells també hi podreu practicar esports nàutics.

Els territoris vinícoles es poden visitar de maneres molt originals

Enoturisme

Els amants de l'enoturisme estan d'enhorabona. A les comarques de Barcelona hi ha tres territoris vitivinícoles: Penedès, Alella i Pla de Bages.

La DO Penedès i els seus dos cors, Sant Sadurní d’Anoia i Vilafranca, són territori vinícola des dels temps dels fenicis. Aquesta denominació d’origen és la més extensa de Catalunya i es troba a només 40 minuts de Barcelona. També és la que més cellers té, amb una oferta d’activitats enològiques que està en concordança amb la seva importància.

La DO Alella és la més petita. La seva reduïda extensió, però, ha fet que els productors locals es concentrin en l’elaboració de vins de gran qualitat. Ja a l’època del Modernisme els blancs d’Alella van ser els preferits per la burgesia catalana.

El paisatge és el gran protagonista de la DO Pla de Bages, un territori vitivinícola on s’alcen formacions tan impressionants com Montserrat, les serres de Castelltallat, Sant Llorenç del Munt i l’Obac i el massís del Montcau. Espais naturals molt singulars que emmarquen els vinyars.

Descobrir el Pedraforca permet realitzar rutes molt atractives

Senderisme i rutes

Les comarques de Barcelona són la destinació ideal per als amants del senderisme i la natura. S'hi poden trobar tots els paisatges, des d'arran de mar fins a l'alta muntanya, sota un clima mediterrani i amb propostes per a tot l'any. Grans rutes per etapes i atractius itineraris locals. Muntanyes màgiques, com Montserrat o el Pedraforca, 14 parcs i espais naturals, una extensa xarxa de camins senyalitzats i rutes que entrellacen la natura, la cultura i la gastronomia. Tot plegat permet gaudir d'un accés fàcil i sostenible a totes les comarques des de Barcelona.

La Xarxa de Parcs Naturals està formada per racons d'una gran bellesa. El Parc Natural del Montseny, per exemple, és un mosaic de paisatges mediterranis i centreeuropeus tan especial que la UNESCO l'ha declarat Reserva de la Biosfera. En total, són dotze els parcs naturals protegits pel seu gran valor paisatgístic, ecològic i cultural.

La Masia Freixa de Terrassa, una joia del Modernisme

Cultura: Modernisme a prop de Barcelona

A les comarques de Barcelona es pot gaudir d’un gran patrimoni cultural: restes prehistòriques i vil·les termals romanes, esglésies i monestirs d’estils romànic i gòtic, castells medievals que a l’estiu acullen festivals musicals, edificis modernistes dissenyats pels millors arquitectes, fàbriques i instal·lacions industrials transformades en atractius museus. Sorpreses i meravelles per gaudir del llegat dels avantpassats i dels que un dia es van inspirar en aquest paisatge i aquest patrimoni, com Picasso, Gaudí o Jacint Verdaguer.

Aquest llegat ha estat reconegut per la UNESCO, que ha declarat Patrimoni Mundial l’obra de Gaudí, i Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat esdeveniments de cultura popular com la Patum de Berga, els castells i la Fia-Faia.

Els amants del Modernisme trobaran a prop de Barcelona moltes manifestacions d’aquest art total que juga amb la natura. Cases d’estiueig, habitatges urbans, jardins, cellers i fàbriques construïts al final del segle XIX per Antoni Gaudí o altres creadors d’aquest corrent estètic. Diverses poblacions permeten conèixer aquest extraordinari llegat tot resseguint les seves rutes modernistes.

Més plans a prop de Barcelona a: www.barcelonaesmoltmes.cat

stats