Especials 31/03/2022

El Ministeri de Sanitat i la Fundació ”la Caixa” amplien l’aliança que, a Catalunya, ha permès atendre prop de 120.000 persones al final de la vida i els seus familiars

Es reforça la col·laboració per promoure l’atenció integral al final de la vida i la humanització de la salut en situacions de cronicitat avançada i vulnerabilitat social

2 min
La ministra de Sanitat, Carolina Darias, i el president de la Fundació "la Caixa", Isidre Fainé

La ministra de Sanitat, Carolina Darias, i el president de la Fundació ”la Caixa”, Isidre Fainé, han anunciat aquest dijous 31 de març l’ampliació de la seva aliança per desenvolupar el Programa per a l’Atenció Integral a Persones amb Malalties Avançades de la Fundació ”la Caixa”. Amb això, es proposa oferir una atenció de qualitat a les persones que es troben en situació de final de vida, així com una humanització de les cures en situacions de cronicitat avançada i vulnerabilitat social.

Des que es va posar en marxa el 2008, ha acompanyat prop de 120.000 persones a Catalunya: 53.179 pacients i 65.667 familiars. En el global d’Espanya, el programa ha atès més de 500.000 persones: 239.451 pacients i 315.379 familiars.

En total, el programa s’implementa a 135 centres sanitaris, 140 equips domiciliaris i 137 residències de tot Espanya, a través de 45 equips d’atenció psicosocial (EAPS) formats per psicòlegs, treballadors socials, infermers, metges, agents pastorals i voluntaris; dos d’aquests EAPS són equips pediàtrics especialitzats en l’atenció infantil.

Emmarcat en l’Estratègia de Cures Pal·liatives del Sistema Nacional de Salut, aquest programa complirà 14 anys de recorregut amb la missió de complementar el model actual d’atenció a persones que es troben al final de la vida per cobrir diferents aspectes psicosocials, tant l’esfera emocional, social i espiritual del pacient i la seva família, com l’atenció al dol i el suport als professionals de cures pal·liatives. 

En aquest sentit, les avaluacions qualitatives del director científic del programa, Xavier Gómez Batiste, conclouen que l’atenció integral del programa millora les dimensions psicològica, social i espiritual del pacient. El 92 % de les persones ateses qualifiquen d’excel·lent o de molt bona l’atenció rebuda.

A més, s’ha potenciat el Programa Final de Vida i Soledat, per alleujar l’experiència de sofriment provocada per la soledat de persones en situació de malaltia avançada per mitjà de l’acompanyament de voluntaris. El programa també treballa perquè tota la comunitat s’impliqui en l’atenció a les persones més vulnerables, sobretot les que es troben en situació de final de vida i experimenten soledat.  

Un acompanyament integral

es que la Fundació ”la Caixa” va posar en marxar el Programa per a l’Atenció Integral a Persones amb Malalties Avançades fins avui, hi ha destinat un pressupost de 133 milions d’euros. Aquest any l’entitat hi aportarà 14,8 milions d’euros.

La Fundació ”la Caixa” va intensificar el programa davant el context de tensió emocional derivat de la pandèmia posant els EAPS a disposició d’altres unitats i serveis sanitaris amb pacients afectats pel coronavirus, iniciant un servei d’acompanyament psicològic a professionals sanitaris i posant a disposició dels professionals eines d’autocura per a la gestió emocional. A més, el 2021 el programa va ampliar l’àmbit d’actuació a residències, incloent-hi el suport en casos especialment complexos i la formació als professionals amb l’objectiu de millorar l’atenció.

stats