Publicitat
Publicitat

FEM BCN CULTURA

Els museus es consoliden

Entre el 2007 i el 2011 l'Ajuntament ha invertit prop de 195 milions d'euros per reforçar la xarxa de museus

L'acció promoguda per l'Ajuntament de Barcelona a través de l'Institut de Cultura per reforçar el paper dels museus i arxius de la ciutat durant aquesta legislatura ha rebut un impuls econòmic de 195 milions d'euros, una quantitat que representa més del 66% de les inversions totals en cultura. Es tracta d'una xifra que multiplica per tres la d'altres períodes. L'aposta respon al fet que aquests equipaments són peces claus del sistema cultural, i alhora la base del projecte de capitalitat cultural de la ciutat.

Cinc àmbits d'actuació
Les iniciatives municipals s'han desenvolupat principalment en cinc àmbits: la consolidació de la xarxa de museus; la innovació en la tasca de projecció pública; l'impuls a la recerca i l'estudi encomanat als centres patrimonials; la recuperació de la memòria històrica de la ciutat, i, per últim, la promoció de noves propostes per a la governança del patrimoni cultural.

Adaptació de la xarxa
Si en etapes anteriors la tasca principal havia estat completar la xarxa d'equipaments, entre el 2007 i el 2011 l'Ajuntament ha incidit especialment a promoure la rehabilitació i posada al dia de la xarxa de museus, i ha perseguit fer un salt endavant en el projecte cultural dels equipaments. Així, s'han consolidat i completat els grans projectes en marxa a la ciutat, com el Centre Cultural del Born o la nova seu del Disseny Hub Barcelona, i s'han impulsat obres de millora i reforma en altres museus. Alguns exemples són el Museu de Ciències Naturals, amb una nova seu; el Museu d'Història de Barcelona, amb reformes d'alguns espais i noves seus; el Museu Picasso; el Museu d'Art Contemporani de Barcelona (foto dreta), amb la reforma de l'edifici annex, o les reformes al Museu Frederic Marès, entre d'altres.

Pla d'accés a la cultura dels museus
El creixement del projecte museístic dels equipaments ha anat acompanyat de l'ampliació dels serveis dels museus. Apropar les col·leccions i els fons dels centres a un públic divers ha estat un dels objectius de l'Ajuntament de Barcelona que els museus han treballat més, juntament amb la innovació en serveis de divulgació i difusió, la millora de l'accessibilitat, i un treball específic en les activitats educatives i destinades a un públic infantil i familiar. En aquest sentit, s'ha treballat en altres línies amb la posada en marxa de propostes innovadores, com La Nit dels Museus (obertura gratuïta en horari nocturn amb motiu del Dia Internacional dels Museus); l'obertura gratuïta dels equipaments municipals els diumenges entre les tres i les vuit del vespre (des del mes d'abril del 2009); la política de preus als museus municipals, amb què s'ha afavorit l'accés de col·lectius d'atenció prioritària, o la inclusió dels museus municipals a les noves xarxes socials, per impulsar la participació ciutadana en els projectes.

Més continguts de

PUBLICITAT

El + vist

El + comentat

PUBLICITAT
PUBLICITAT