Especials Nits d'estiu 10/06/2022

La Cantada d’Havaneres de Calella arriba a la 55a edició

L'esdeveniment té els orígens en una trobada de cantaires a la taverna de Can Batlle l’any 1966

3 min
Calella de Palafrugell tornarà a ser l'escenari de la canatda d'havaneres més important del país

Podríem dir que el tret de sortida oficial a l’estiu a la Costa Brava és la Cantada d’Havaneres de Calella de Palafrugell. En un entorn on els grans festivals semblen eclipsar-ho tot, aquesta reunió de cantaires d’havaneres continua sent punt de trobada i referència musical. Aquest any es compleixen 55 edicions prenent el testimoni d’aquella primera trobada de cantaires a la taverna de Can Batlle de l’any 1966, quan Francesc Alsius, Frederic Martí i Joan Pericot van coincidir a la presentació del llibre Calella de Palafrugell i les havaneres, el segon recull d’havaneres publicat a Catalunya.

La Cantada d’Havaneres ha esdevingut la trobada de referència del gènere a Catalunya i s’ha convertit en una de les més importants de l’Estat. Des de l’Institut de Promoció Econòmica de Palafrugell, Sílvia Beleña celebra que aquest any "a la cantada s'hi tornarà a respirar normalitat, després que el 2020 en plena pandèmia s’hagués de suspendre i que el 2021 es fes amb aforament limitat al 50% i seguint les pautes marcades per les autoritats sanitàries". Per tant, estan contents "de poder tornar a organitzar la Cantada amb tota la seva esplendor".

Aquest any es farà el dissabte 2 de juliol a partir de les 22.15 h a la plaça del Port Bo, amb l’actuació dels grups Arjau, Neus Mar, Peix Fregit i Port Bo. Beleña apunta: "La gran novetat és la tornada a la normalitat! Tornen les pantalles gegants a les platges del Port Pelegrí, del Canadell, de Llafranc i Palafrugell; el mercat d'artesans al passeig del Canadell i al carrer Francesc Estrabau, i els concerts de prop a diferents locals de Calella. També el servei gratuït de bus entre Palafrugell i Calella". Beleña fa referència a les propostes paral·leles a la cantada, ja que, un cop finalitzada, la festa i l’ambient mariner continuen amb els concerts de prop que es fan a les tavernes de Calella.

Una imatge d'arxiu de la Cantada d'Havaneres a Calella de Palafrugell.

Enguany, la cantada coincideix amb el 95è aniversari de Josep Bastons, fundador del grup Peix Fregit i autor de més de cent composicions en l’àmbit de les havaneres i la cançó de taverna. Des de l’Institut de Promoció Econòmica de Palafrugell apunten: "Hem considerat que és mereixedor d’un reconeixement per la seva tasca musical i aportació a aquest gènere popular. Per aquest motiu, els grups participants interpretaran algunes de les seves havaneres més conegudes, com Mariner de terra endinsTamariu o El vell veler. 

Pel que fa als grups participants en aquesta edició, Beleña destaca: "Port Bo són els continuadors dels llegendaris cantaires de Calella iniciadors de la cantada el 1967. En el transcurs dels anys han mantingut l’estil i han incrementat el prestigi. Per la seva banda, Arjau commemora el 25è aniversari d’una trajectòria marcada per la qualitat interpretativa i musical, mentre que Neus Mar és una cantant i compositora palafrugellenca que sempre proposa noves i originals aportacions acompanyada d’un magnífic grup de músics. Finalment, Peix Fregit és un grup creat el 1974 per Josep Bastons que manté l’essència del seu fundador amb un escollit repertori antillà i català".

Per cloure el cap de setmana de música a Calella, l’endemà de la cantada, a dos quarts de 10 de la nit, a la plaça del Port Bo es farà un concert d’Andrea Motis. 

stats