Especials Nits d'estiu 10/06/2022

Figueres es mou al ritme de la dansa

Del 30 de juny al 3 de juliol hi haurà una quinzena d’espectacles al centre de Figueres

3 min
'City Horses' és una peça amb 15 ballarines que reflexiona sobre el poder, l'existència i el cos femení a l'espai públic

El festival de dansa i arts del moviment Figueres es MOU, que tindrà lloc del 30 de juny al 3 de juliol, recupera en aquesta novena edició el seu format habitual i durant quatre dies inundarà diversos escenaris que es concentraran al centre de la ciutat: la Rambla, la plaça Catalunya, la plaça Josep Pla o la plaça de l’Ajuntament, entre altres. Roger Fernández, director del festival, es mostra molt satisfet: "Per fi podem recuperar el format que teníem abans de la pandèmia, que posa la dansa a l’espai públic, als carrers i les places de Figueres, i l'hi posa de forma directa, sense barreres. Amb aquest festival, la dansa ocupa l’espai públic en el dia a dia de la ciutat, de manera que aconseguim que el públic estigui superproper a l’art, a la dansa i al moviment que genera el festival".

El festival programa una quinzena de propostes de companyies nacionals, espanyoles i internacionals per mostrar la diversitat artística de la dansa d’arreu amb una oferta d’espectacles innovadors i sorprenents per a tota mena de públics. Una edició que ve marcada per una forta presència de ballarines amb propostes que reivindiquen l’empoderament de les dones. Com apunta Roger Fernández, "l’ADN del festival és tenir una mirada feminista que reivindiqui i posi en discurs el paper de la dona i el rol de gènere a la nostra societat, i ho fa des del món artístic i de la dansa". "Sempre hem treballat amb una visió de quines són les complexitats socials de Figueres, de manera que les propostes artístiques puguin dialogar directament amb la ciutadania i la gent hi pugui empatitzar", afegeix.

'Aloha from Hawaii', de Mar Gómez i Vero Cendoya, acosta la història de dues dones vestides d’Elvis Presley que es reivindiquen i volen ser valorades en un món d’homes.
La companyia La Sala oferirà l'espectacle 'Alive', una peça curta de carrer que reflexiona sobre la llibertat de les dones confrontades al pes d’una història masclista.

Dels 15 espectacles d’aquesta edició, 13 estan protagonitzats o coprotagonitzats per ballarines o dissenyats per coreògrafes. En aquest sentit, destaca la proposta de l’artista visual Helena Byström i la coreògrafa Anna Källblad, que presenten City horses, una peça amb 15 ballarines que reflexiona sobre el poder, l'existència i el cos femení a l'espai públic amb un galop per les ciutats que celebra el coratge femení. 

Treball en xarxa 

El festival, un any més, promou el treball en xarxa amb diversos equipaments de la ciutat per sumar sinergies que permetin programar espectacles amb valor afegit. Com apunta el director del festival, "un altre dels nostres objectius és crear un producte que no es desvinculi del seu context, la ciutat de Figueres, i, per tant, entenem que el festival ha de poder relacionar-se amb els seus agents culturals". "Hem treballat de forma molt pròxima amb les direccions de diferents equipaments de la ciutat per configurar un projecte que sigui concret i específic per a aquell espai", conclou. És el cas de la col·laboració amb la Biblioteca Fages de Climent amb motiu de la commemoració dels seus 100 anys. El festival i l’equipament programen conjuntament Ex-libris, un espectacle poètic de circ i dansa amb música en directe que tindrà lloc al Teatre El Jardí. 

Només dues de les propostes del Figueres es MOU seran de pagament, a preus molt populars, mentre que es mantindrà la gratuïtat de la resta de les activitats programades amb la voluntat de fer arribar la dansa a tota mena de públics i democratitzar l’accés a la cultura. El festival manté el sistema de donatius econòmics que tornaran a ser destinats a una entitat sense ànim de lucre de Figueres o l'Empordà. 

stats