Especials  /  Nits d'estiu 11/06/2021

La gran nit del foc als Pirineus

Amb l’arribada del solstici d’estiu tornen les tradicionals baixades de falles del Pirineu, després d’un 2020 simbòlic per la pandèmia

3 min
Fallaires a Sant Climent de Taüll

"Qui encén foc per Sant Joan, no es crema en tot l’any", recull Joan Amades al Costumari Català. El foc sempre s’ha considerat un element purificador, sobretot amb les tradicionals enceses de fogueres arreu dels Països Catalans. Enguany les revetlles de Sant Joan i de Sant Pere es reprenen amb més ganes que mai i també ho fan les tradicionals baixades de falles del Pirineu, després que l’any passat tinguessin només un caràcter simbòlic per la situació de pandèmia. Així, l’Alta Ribagorça, el Pallars Sobirà, el Pallars Jussà i l’Aran tornen a acollir enguany aquesta gran festa del foc que marca el final de la primavera i l’inici de l’estiu i que, segons la creença, serveix per augurar bones collites i espantar els mals esperits.

Inici de la baixada de falles a Taüll des del faro, a la zona de Torresplanes, en una foto feta des del poble.

Malgrat que la millora de la situació sanitària ha permès el retorn d’aquesta tradició mil·lenària, les entitats organitzadores han anunciat que la baixada de falles d’aquest 2021 tindrà un format reduït i s’adreçarà a la població local amb la intenció d’evitar un excés de visitants per poder complir així les mesures de seguretat i d’aforament pertinents.

A l’entrar a Taüll, els fallaires fan unes voltes pel casc antic corrent.

Les Festes del Foc del solstici d'estiu als Pirineus estan reconegudes i inscrites a la Llista Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la Unesco. Així, una colla de joves, adults i fins i tot infants baixen de les muntanyes amb troncs encesos, que porten fins al centre del poble. Allà encenen una gran foguera que dona el tret d’inici a la festa, que tradicionalment segueix amb música i dansa. Aquesta tradició d’origen ancestral se celebra no només la nit de Sant Joan, sinó que es perllonga durant l’estiu als diferents pobles dels Pirineus que la celebren.

Segons el calendari d’enguany, a l’Alta Ribagorça hi ha previstes falles a Durro (15 de juny); Senet (22 de juny); el Pont de Suert, Boí, Casós i Vilaller (23 de juny); Barruera (29 de juny); Erill la Vall (6 de juliol); Taüll (19 de juliol), i Llesp (27 de juliol).

Encenent les falles a Isil, al Pallars Sobirà.

Al Pallars Jussà se celebrarà la baixada de falles de la Pobla de Segur (17 de juny) i al Pallars Sobirà tindran lloc les d’Isil (23 de juny), València d’Àneu (26 de juny) i Alòs d’Isil (3 de juliol), aquestes especialment en petit format. Al seu torn, a la Vall d’Aran, les de la Crema deth Taro d’Arties i la Crema deth Haro de Les se celebraran el 23 de juny.

La baixada de falles del Pirineu d’aquest 2021 preveu una novetat: el municipi d’Alàs i Cerc s’incorpora a la baixada de falles, que suposa que l’Alt Urgell recuperi aquesta tradició local datada de l'any 1543, la més antiga documentada al Pirineu català, però perduda des de feia molt temps. El fet que l’any passat l’historiador urgellenc Carles Gascón descobrís l’antiguitat de la celebració va fer que els veïns d’Alàs i Cerc decidissin reprendre-la. La baixada anirà a càrrec d’una cinquantena d’homes i dones, tots empadronats a Alàs i Cerc i amb representació de cadascun dels altres nuclis del municipi actual (Cerc, Torres d'Alàs, Artedó, Vilanova de Banat, el Ges i la Bastida d'Hortons). El recorregut serà visible tant des d'Alàs mateix com des de diversos indrets de la plana de l'Urgellet, incloent-hi la Seu.

stats