Especials Nits d'estiu 10/06/2022

Sala Montjuïc, 20 anys de cinema sota les estrelles

Cinema a la fresca, música en directe i pícnic són els ingredients de la recepta que ha triomfat durant 20 anys

3 min
La 20a edició de Sala Montjuïc inclourà alguns dels films més destacats de la temporada i clàssics contemporanis

Aquest estiu Sala Montjuïc, les sessions de cinema a la fresca al castell de Montjuïc, celebra 20 anys de vida. Van néixer amb la il·lusió de traslladar l’esperit de les sessions de cinema a l’aire lliure del parc de La Villette, de París, a Barcelona, aprofitant un entorn on la gespa convida a fer un pícnic, les gandules a relaxar-se i el cinema fa la seva màgia. Una 20a edició que tindrà lloc de l’1 de juliol al 5 d’agost i que, com explica Mireia Manén, codirectora del certamen, apunta a èxit rotund: "Tenim molt bones sensacions. L'any passat, amb l'aforament reduït i amb l'amenaça del covid molt present, molts van optar per no venir o es van quedar sense entrada. L'estiu del 2020 vam haver de cancel·lar a última hora. Així és que aquest any notem les ganes, i això es tradueix en la venda anticipada, que està funcionant molt i molt bé!"

Per a aquest estiu s’han programat 16 sessions que, com és habitual, combinaran la projecció d’èxits recents del cinema amb clàssics i revivals de tots els gèneres. En la seva tria de títols recents hi ha Belfast, el record d’infantesa de Kenneth Branagh; la sensacional West Side story de Steven Spielberg, o la inquietant pel·lícula que es va emportar el Gran Premi del Jurat al Festival de Canes Un héroe, d’Asghar Farhadi. Sense oblidar el cinema produït a casa nostra, representat per la premiada Alcarràs, de Carla Simón. A més, per celebrar els 20 anys de cinema a la fresca, aquesta edició inclou un Best Of amb les pel·lícules més votades a través d’una enquesta que els espectadors van respondre i que va servir per recuperar grans clàssics com Pulp fiction, Grease o Con la muerte en los talones

Les sessions de Sala Montjuïc s'obren amb un concert que acompanya l'estona de pícnic

Com és habitual, a Sala Montjuïc 2022 també hi haurà lloc per als curtmetratges, amb la projecció de les obres de ficció guanyadores dels últims Premis VOC (Versió Original en Català), organitzats per Òmnium Cultural. Mireia Manén remarca que estan molt satisfetes "de celebrar els 20 anys i d'haver estat capaces de mantenir una proposta de cinema a la fresca que mai ha decaigut en termes de públic i seguiment. I això en un context de davallada d'assistència als cinemes i de decreixent consum audiovisual a les cases. Això denota que Sala Montjuïc és molt més que cinema, és una experiència única i insubstituïble. També ens sentim molt orgulloses que l'atractiu de l'esdeveniment hagi fet possible apropar un cinema de qualitat en versió original a una població àmplia. Hem tingut nits meravelloses en què 2.500 persones gaudien alhora de pel·lícules de Billy Wilder, Alfred Hitchcock, Sofia Coppola o Carlos Marqués-Marcet".

Música en viu

A banda del cinema, els concerts s’han convertit en segell d’identitat de Sala Montjuïc. La música en directe és una manera immillorable d’acompanyar el pícnic i de preparar l’ambient per a la pel·lícula. Aquest any s’han programat propostes molt variades i, per exemple, la nit inaugural obriran foc, acompanyant la projecció de Pulp fiction, el trio de soul The Sey Sisters, tres germanes catalanes amb arrels ghaneses que acostaran les sonoritats africanes més pop als jardins del castell de Montjuïc. 

Les dades de 20 anys de Sala Montjuïc

  • 240 pel·lícules projectades 
  • 143 curts 
  • 228 concerts

stats