Estats Units
Especials 05/11/2012

Obama i Romney es preparen pel tancament de campanya

El demòcrata té previst visitar Wisconsin, Ohio i Iowa, on pronunciarà, juntament amb la seva dona, Michelle, el discurs de tancament de campanya. El candidat republicà, per la seva banda, pararà a Florida, Virgínia, Ohio i tancarà la campanya a Nou Hampshire acompanyat de la seva esposa, Ann

Ara
2 min
El candidat republicà en un dels mítings de campanya a Colorado. AFP

BarcelonaLa campanya per les eleccions dels Estats Units es tanca aquest dilluns, i els ciutadans encara estan profundament dividits sobre qui haurà de guiar-los durant els pròxims quatre anys i amb quin programa de govern.

El demòcrata Barack Obama, ha hagut de gestionar una herència molt pesada i demana encara més temps per poder lluitar, mantenir la il·lusió i el suport que el 2008 el van convertir en el primer president afroamericà de la història del seu país. El seu rival republicà, l'empresari i exgovernador de Massachusetts, Mitt Romney, anima els nord-americans a no conformar-se amb 12 milions d'aturats i a castigar les promeses incomplertes com, per exemple, el control del dèficit.

Durant l'última jornada abans de la votació, els dos candidats faran aquest dilluns l'últim esprint als estats, on, segons els sondeigs, es decidirà dimarts l'elecció final.

El president té previst visitar les localitats de Madison (Wisconsin), Columbus (Ohio), i Des Moines (Iowa), on pronunciarà, juntament amb la seva dona, Michelle, el discurs de tancament de campanya. Romney per la seva banda, pararà a Orlando (Florida), Fairfax (Virgínia), Columbus (Ohio) i tancarà la campanya a Manchester (Nou Hampshire) acompanyat de la seva esposa, Ann.

Aquests comicis són considerats un dels més renyits de la història recent dels Estats Units, i tot indica que el resultat no s'acabarà de veure clar fins dimecres a la matinada, hora de la costa est.

Des del primer debat, fa prop d'un mes, en què Obama va sorprendre per la seva aparent falta de ganxo, Romney ha guanyat terreny, mentrestant, a les enquestes amb un gir espectacular i ha posat èmfasi amb la suposada incapacitat del president per dirigir la recuperació digna de l'economia de la primera potència mundial.

"Volen quatre anys com els últims, o un canvi real?", va preguntar diumenge Romney, des de Des Moines (Iowa) als seus seguidors, davant els quals va dir: "Falten dos dies per un nou canvi". El president, d'altra banda, ha advertit que no és el moment de tornar a les polítiques de regulació que van causar, segons ell, la gran recessió del 2008, i ha multiplicat la seva complicitat cap a la població femenina, la comunitat hispana i els joves, la mobilització dels quals dependrà que ell pugui repetir a la Casa Blanca.

Un sistema electoral indirecte

El sistema d'elecció presidencial dels Estats Units és indirecte, és a dir, els ciutadans trien els 538 membres del col·legi electoral, que són els que, en última instància, trien el president i el vicepresident. Generalment, el candidat que rep el suport de la majoria dels ciutadans d'un mateix estat -ja sigui amb el 51% o el 99%- s'emporta el total dels compromissaris atribuïts a aquest estat. Si es sumen els vots dels estats indiscutiblement demòcrates i dels que mostren en aquests moments una inclinació clara per aquest partit, Obama tindria assegurats, segons el diari 'The Washington Post', un total de 243 vots del col·legi electoral, només 27 menys dels 270 necessaris per proclamar-se vencedor.

Romney, per la seva banda, tindria assegurats només 206 vots, i per tant, necessitaria guanyar 64 vots més, fet que redueix el nombre de combinacions victorioses. La diferència es jugarà entre els estats indecisos de Florida (29 vots), Ohio (18), Virginia (13), Wisconsin (10), Colorado (9), Iowa (6), Nou Hampshire (4), que és on les campanyes d'un i altre finalitzen aquest dilluns.

stats