GRÈCIA
Especials 07/05/2012

El partit neonazi grec exigeix minar les fronteres per frenar la immigració

Alba Daurada aconsegueix 21 escons en les eleccions parlamentàries de diumenge amb un discurs ultranacionalista i xenòfob

Ara
2 min

BarcelonaBotes, múscul, punys tancat i molts de tatuatges. Nikolaos Michaloliakos, líder d'Alba Daurada, ha teixit al voltant seu tot una guàrdia pretoriana. "Tots dempeus", cridava diumenge un dels seus guardaespatlles d'aspecte sorrut quan aquest exoficial de l'exèrcit grec entrava a la sala de premsa del partit. Però més que celebrar els resultats, les declaracions van succeir-se enmig d'un clima marcial.

Aquest partit neonazi grec és, junt a l'auge de l'esquerra radical de Syriza –la segona força dels comicis–, la gran sorpresa d'aquestes eleccions. Ha aconseguit 21 diputats al Parlament després d'aglutinar un 7% dels vots.

"Ha arribat l'hora de la por per als traïdors de la pàtria", va etzibar diumenge Michaloliakos als periodistes. En els comicis del 2009 va aconseguir només el 0,9% dels vots, però en les municipals del 2010 ja va aconseguir un diputat a l'Assemblea d'Atenes, on en alguns barris ja té un suport del 20%.

Un discurs ultranacionalista, inspirat en els vells valors nazis –saluden amb la mà alçada de Hitler–, ha catapultat aquest partit. "Perquè el país s'alliberi de la porqueria", ha estat el lema per a les eleccions gregues.

En la roda de premsa de diumenge, després de difondre's els resultats, el líder neonazi va assegurar que lluitarà perquè Grècia no "es converteixi en una jungla social per als milions d'immigrants que han portat a la nostra pàtria sense preguntar-nos. Per aquesta raó, Michaloliakos exigeix a Atenes minar les fronteres per frenar la immigració. Alba Daurada considera que els estrangers "invadeixen Grècia i roben la feina als grecs".

"Si aconseguim el poder, deportarem tots els immigrants immediatament i tancarem de nou les fronteres amb mines, tanques elèctriques i més guàrdies", va dir un portaveu del partit en una entrevista recent amb l'agència Efe.

stats