Esdeveniment nàutic
Especials 10/09/2022

El Port de Barcelona, el millor escenari per gaudir de la Copa Amèrica de Vela

El Port Vell i el Mirador Vela es convertiran en un espai privilegiat per viure el dia a dia de la Copa Amèrica, des dels preparatius fins a les regates

Redacció
4 min
El Port de Barcelona oferirà diversos espais privilegiats per seguir les regates, com el nou Mirador Vela

Barcelona i els seus ciutadans gaudeixen acollint i organitzant esdeveniments esportius de primer nivell. Els Jocs Olímpics en van ser la millor prova i el Campionat d’Europa d’Atletisme de 2010, un altre exemple. I les desenes de competicions i proves organitzades anualment per clubs i entitats esportives locals, un constant testimoni.

L’any 2024, el calendari esportiu barceloní té una cita d’abast mundial amb la celebració de la Copa Amèrica de Vela, la competició més prestigiosa en el món dels esports nàutics. Quatre equips d’arreu del món, l’Ineos Britannia del Regne Unit, l’Alinghi Red Bull Racing, de Suïssa, el Luna Rossa Prada Pirelli Team d’Itàlia i el NYYC American Magic dels Estats Units, intentaran fer-se amb el trofeu derrotant els vigents campions, el neozelandès Emirates Team New Zealand.

Amb 171 anys d’història, la Copa Amèrica és la competició esportiva més antiga del món, un esdeveniment que pel seu impacte i prestigi s’equipara al Mundial de futbol o als Jocs Olímpics. I com en aquests esdeveniments, els veïns de Barcelona podran gaudir durant setmanes tant de les proves com dels preparatius dels equips.

Les regates, que se celebraran els caps de setmana d’agost a octubre de 2024, es podran veure des de tot el front marítim barceloní però entre els espais més privilegiats per seguir la competició destaca el nou Mirador Vela, al capdamunt de les escales que connecten el passeig Mare Nostrum i la platja de Sant Sebastià, amb la plaça Rosa dels Vents.

Si aquest nou mirador, juntament amb les platges, serà el punt de trobada per als aficionats els caps de setmana, la resta de dies el Port Vell funcionarà com el paddock d’un Gran Premi de Fórmula 1. Els equips en competició ja han escollit les seves ubicacions en els diferents espais que el Port de Barcelona ha posat a disposició de l’organització. Bases on, a la vista del públic, els enginyers i regatistes de cada equip posaran a punt els vaixells i es prepararan per a les regates.

L’Emirates Team New Zealand s’ubicarà al Moll Barcelona, davant del World Trade Center i, com a equip defensor del títol i, per tant, amfitrió de la prova, també organitzarà un espai obert al públic on els aficionats podran descobrir la història de la Copa Amèrica, el seu funcionament i els avenços tecnològics que suposa.

Rumb a la sostenibilitat

Igual que el Mundial de Formula 1 suposa un repte tecnològic en el que, al temps que competeixen, els diferents fabricants de cotxes proven innovacions que poden acabar adaptant-se als vehicles de sèrie, la Copa Amèrica permet veure alguns dels elements del futur de la navegació.

A Barcelona, a més, es podrà veure com aquestes innovacions marquen el camí cap a un futur més sostenible.

A màxima velocitat, els vaixells AC75 que competiran a la Copa Amèrica 'volen' per sobre les onades.

Els vaixells de la Copa Amèrica naveguen amb unes ales retràctils, els hidrofoils, que els permeten aixecar el casc per sobre les onades i assolir velocitats properes als 100 km/h. Aquests hidrofoils han estat claus per dissenyar el Chase Zero, un innovador vaixell auxiliar propulsat amb hidrogen que s’ha dissenyat especialment per donar suport a la celebració de la Copa Amèrica eliminant completament les emissions de CO2. Aquesta solució, que també s’està estudiant per implementar-la en embarcacions de tipus comercial, com els ferris, servirà per demostrar el potencial dels combustibles alternatius no només per a les embarcacions de lleure sinó també per a l’operativa diària dels ports.

Barcelona, la seu per a una “edició inoblidable”

Aquesta transferència tecnològica és una de les claus per les que es considera la Copa Amèrica una oportunitat única per al sector nàutic de Barcelona. Igual que el Mobile World Congress, més enllà del benefici evident per a la imatge de la ciutat, ha impulsat l’economia digital de Barcelona, la Copa Amèrica actuarà com a catalitzador d’una indústria nàutica ja assentada però amb un gran potencial de creixement. 

I és que la maduresa del sector nàutic així com les excel·lents infraestructures del Port de Barcelona, a punt per a la prova, han estat elements clau a l’hora de convèncer l’equip neozelandès per celebrar la competició a Barcelona. El mateix director de l’equip, Grant Dalton, ha destacat en diverses ocasions la idoneïtat de Barcelona per acollir la que espera que sigui una “edició inoblidable”, recordant l’èxit dels Jocs Olímpics de Barcelona 92 i com, igual que llavors, les administracions públiques i el sector privat han unit esforços per oferir el millor projecte possible.

Les previsions fetes per l’Ajuntament de Barcelona contemplen que la Copa Amèrica generi uns 2.000 llocs de treball directes a Barcelona, a empreses de l’economia blava però també en d’altres sectors, ja que es calcula que la competició porti a la ciutat un milió de persones. En total, l’impacte econòmic per a la ciutat que acull la Copa Amèrica es xifra al voltant dels 1.000 milions d’euros.

stats