Publicitat
Publicitat

Crisi de l'euro

Un govern tecnocràtic: l'última aposta per sortir del bloqueig a Grècia

La caiguda de les borses a Europa i els Estats Units s'escampa als mercats asiàtics. Tots els partits, excepte els neonazis d'Alba Daurada, es reuneixen al migdia amb el president

Els partits grecs discuteixen aquest dimarts l'última proposta del president Kàrolos Papúlias per sortir del bloqueig polític que fa tremolar tota l'eurozona: un govern tecnocràtic amb ampli suport parlamentari que garantís l'estabilitat fins al 2014. Els partits d'esquerra, incloent-hi la coalició Syriza, que va ser la segona força més votada en les eleccions del 6 de maig, han reiterat que no se sumaran a un executiu partidari de les mesures d'austeritat associades als rescats de Grècia. Totes les forces polítiques han anunciat que participaran a la reunió convocada el migdia de dimarts al Palau Presidencial, amb l'excepció dels neonazis d'Alba Daurada. Dijous s'ha de constituir el Parlament, i el temps de les negociacions s'acaba.

Les enquestes indiquen que si finalment s'han de repetir les eleccions, la coalició d'esquerra antiausteritat Syriza, que defensa la pertinença a l'eurozona, podria resultar guanyadora. El seu líder, Àlex Tsipras, ha dit que assumiran els canvis legals necessaris per poder-se beneficiar dels 50 escons extres que la llei electoral grega atorga a la formació més votada, un bonus al qual no tindria dret pel fet de ser una coalició de partits.

Després de les caigudes de les borses europees i nord-americanes de dilluns, els mercats asiàtics han tancat amb pèrdues. Si no hi ha acord a Atenes, i Grècia es veu abocada a repetir les eleccions, la inestabilitat política i la impossibilitat d'implementar el paquet d'austeritat i complir els compromisos financers poden arrossegar el país fora de l'euro. El líder de l'Eurogrup, Jean-Claude Juncker, va negar dilluns aquesta possibilitat, però el sol fet que s'hagi obert el debat assenyala que ha caigut un tabú a Brussel·les i a Berlín.
Més continguts de

PUBLICITAT

El + vist

El + comentat

PUBLICITAT
PUBLICITAT