POLÍTICA
Especials 02/06/2012

Els presos d'ETA donen per "finalitzada la fase d'activitat armada" i reconeixen el dolor causat

El col·lectiu de presos de l'organització dóna ple suport a la nova estratègia política plantejada per l'esquerra abertzale i es mostra disposada a fer nous passos si es donen les condicions

Ara
1 min
Raymond McCartney, expres del Sinn Fein irlandès, durant la seva intervenció a Gernika

GernikaEl col·lectiu de presos d'ETA, l'Euskal Preso Politikoen Kolektiboa (EPPK), ha avañlat aquest dissabte la fi de l'activitat armada d'ETA i la nova estratègia política de l'esquerra abertzale. Així, durant la presentació a Gernika de les conclusions del procés de debat intern del col·lectiu, l'EPPK ha donat "per finalitzada la fase de l'activitat armada com a instrument de lluita". Més enllà, però, han fet un salt qualitatiu en la seva implicació en el procés de pau en declarar-se "conscients del múltiple dolor generat" per la violència. Ara bé, també han lamentat que "alguns utilitzen el 'tema de les víctimes' per eternitzar el conflicte ".

En l'acte de presentació de les conclusiopns del debat intern hi han assistit un centenar d'exreclusos d'ETA juntament amb familiars i dirigents polítics de l'esquerra abertzale.

Alerta davant les mesures de "penediment"

L'EPPK ha carregat contra l'immobilisme del govern espanyol davant el procés de pau i els gestos de l'esquerra independentista basca, i ha "repudiat" el procés de "penediment-delació" que consideren que promou l'Estat per obrir la porta a la reinserció dels presos de l'organització. Així, opinen que l'estat espanyol utilitza els "beneficis penitenciaris per negar drets". En la seva declaració, han reivindicat de nou l'amnistia i l'autodeterminació i han opinat que "ha de desaparèixer tot impediment" per a l'"excarceració".

stats