Especials 25/11/2021

La recerca del present és el progrés i la salut del futur

La Fundació "la Caixa" impulsa la investigació científica i la innovació en salut a través de CaixaResearch i el suport a l'ISGlobal, l'IrsiCaixa, el Vall d'Hebron Institut d'Oncologia i el BarcelonaBeta Brain Research Center

3 min
La doctora Vieito, a la dreta, rep en primera instància el suport de Fundació "la Caixa" a la recerca, i pacients com la Begoña, a l'esquerra, en reben els fruits

Vivim una època en què constantment comprovem com d'importants són els resultats de la recerca científica. Som en plena pandèmia i el món ha pogut desenvolupar vacunes contra la covid-19 ne menys d'un any. Però també observem evidents millores en la lluita contra les malalties oncològiques, contra el VIH, contra les malalties neurodegeneratives o les cardiovasculars, així com importants avenços en la biomedicina. Investigacions totes elles que ajuden a fer un món millor. I la Fundació ”la Caixa” té un ferm compromís amb el progrés científic i social, i vol contribuir als principals reptes de la salut present i futura.

Això es concreta amb l'impuls dels avenços en investigació i innovació biomèdica, en el suport a investigadors i metges d'Espanya i Portugal i en el suport a universitats, centres de recerca punters i hospitals amb els quals establim convenis de col·laboració, així com amb grups de recerca que poden optar a les convocatòries públiques del programa CaixaResearch.

És així, per exemple, com la feina de l'oncòloga mèdica del VHIO María Vieito, que desenvolupa fàrmacs nous per a oncologia, es va creuar amb la història mèdica i personal de la Begoña:

Gràcies al programa CaixaResearch la Fundació ”la Caixa” ha teixit una àmplia xarxa de col·laboradors amb els principals centres de recerca que treballen en investigació científica d’excel·lència i d’alt impacte social i transformador. És, per exemple, el cas de la col·laboració estratègica amb l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), l’Institut de Recerca de la Sida (IrsiCaixa), el Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO) i el Barcelonaβeta Brain Research Center (BBRC).

Els objectius del programa CaixaResearch
  • Accelerar Impulsar els avenços en recerca científica en l’àmbit de les ciències de la vida i de la salut.
  • Traslladar Que els resultats de la investigació i la innovació científiques arribin a tota la societat.
  • Impulsar Donar tot el suport possible perquè el talent dels investigadors més rellevants en l’àmbit de la salut i la biomedicina pugui aflorar.

La implicació de la Fundació ”la Caixa” en la salut i la recerca té dècades d'història. Una mica més d'un segle, de fet, perquè cal agafar com a referència la creació de la Clínica de Maternitat Santa Madrona, el 1920, a la qual va seguir dos anys després l’Obra Antituberculosa de Torrebonica-Terrassa. La dècada següent es va crear al passeig de Sant Joan de Barcelona l’Institut Antituberculós Francesc de Moragas, on es van dur a terme recerques d’impacte en l’època i que va acollir el primer microscopi electrònic de Catalunya.

Aquesta història és la que explica que actualment Fundació "la Caixa" col·labori amb més de 150 institucions per generar nou coneixement científic en l’àmbit de la salut i que doni suport al treball de més de 2.500 investigadors a la península Ibèrica. De fet, el programa de Recerca i Salut de la Fundació ”la Caixa” és un dels més importants d’Europa d’entre els desplegats per entitats filantròpiques:

No només això, ja que aquesta recerca ha d'arribar a la societat, especialment en forma de noves empreses biomèdiques. A través de les convocatòries CaixaResearch d’innovació en els últims 5 anys l'entitat ha donat suport a 206 projectes de 80 universitats i centres de recerca d’Espanya i Portugal, amb un import de 62 milions d’euros.

La doctora Vieito, a la dreta, rep en primera instància el suport a la recerca de Fundació "la Caixa", i pacients com la Begoña en reben els fruits
Tipologies de convocatòria
  • CaixaResearch Validate Convocatòria que dona suport a projectes molt incipients que requereixen validar el seu potencial de transferència.
  • CaixaResearch Consolidate Convocatòria que dona suport a projectes en estadis més madurs de desenvolupament i més propers a la captació d’inversió privada.
  • CaixaResearch COVID-19 Convocatòria especial per donar suport a propostes clíniques que inclouen tecnologia puntera en projectes enfocats a prevenir, tractar, monitoritzar i diagnosticar la Covid-19.

Un dels punts culminants d'aquest procés és la creació, a través d'un acord de la Fundació "la Caixa" i l'Ajuntament de Barcelona, del CaixaResearch Institute, un centre que ocuparà 12.000 m2 al costat de CosmoCaixa, a Barcelona, i amb espai per a més de 300 investigadors. Un espai de recerca dedicat a les ciències de la vida i de la salut amb una visió majoritàriament preclínica i traslacional, en particular als àmbits de les malalties infeccioses, la salut global, l’oncologia i les neurociències.

CaixaResearch Institute estarà ubicat en un edifici de nova construcció situat al carrer de Teodor Roviralta, terreny on anteriorment hi havia l’Associació d’Empleats de ”la Caixa”. Per la seva proximitat amb CosmoCaixa, el conjunt formarà, als peus de Collserola, un campus científic que unirà recerca d’excel·lència internacional amb l’acostament de la ciència a la societat.

El centre tindrà instal·lacions i equipaments renovats que permetran no solament retenir talent científic local, sinó també atraure talent internacional que contribueixi a projectar la recerca i la innovació biomèdica del futur.  

stats