DRET A DECIDIR

Barcelona Decideix: obstinació altruista pel dret a decidir

La feina infatigable de milers de voluntaris va fer que la consulta d'independència del 10-A a Barcelona culminés amb èxit l'aventura que es va iniciar el 13 de setembre del 2009 a Arenys de Munt

Sara González
2 min
Votació en la consulta popular sobre la independència del 10 d'abril a Barcelona / MANOLO GARCÍA

BarcelonaEscepticisme és la paraula que millor definia les expectatives sobre la celebració de la consulta sobre la independència a Barcelona del 10 d'Abril, la prova de foc que posava punt i final al procés de consultes sobre la sobirania iniciat el 13 de setembre del 2009 a Arenys de Munt. La realitat va superar tota previsió gràcies a uns ciutadans que es van implicar en la causa. El treball de més de 7.000 voluntaris que durant mesos van invertir part del seu temps lliure en promoure i recollir vot anticipat va tenir els seus fruits: més de 250.000 vots (entre ells, els del president Artur Mas i l'expresident Jordi Pujol), que se sumaven als més de 500.000 que s'havien emès fins llavors en centenars de pobles i ciutats catalanes, malgrat els obstacles i pals a les rodes (també amenaces) que es van trobar al davant.

Ells van fer possible un dels moments històrics del moviment ciutadà barceloní, que venia a culminar el procés iniciat a Arenys. Va sorprendre, sobretot, l'heterogeneïtat del col·lectiu, liderat per Alfred Bosch, que feia el salt a la política mesos després de la mà d'ERC. Hi havia des de joves estudiants fins a jubilats que, en alguns casos, van arribar a dedicar més de sis hores diàries a organitzar la consulta. I tot de manera altruista, amb l'únic objectiu de fer possible el dret a decidir.

stats