Vaticà
Especials 11/02/2013

Com s'escull un nou Papa?

El 28 de febrer a les vuit del vespre s'iniciarà la seu vacant, el temps que passa des que un pontífex mor o renuncia fins que s'escull el seu successor. Hi participaran 120 cardenals de tot el món i Benet XVI no formarà part del procés

Ara
2 min
El Papa en un acte el maig del 2005 / REUTERS

BarcelonaLa seu vacant –el temps que passa des que un Papa mor o renuncia fins que s'escull el seu successor– començarà el 28 de febrer a les vuit del vespre (hora romana), segons ha anunciat el pontífex. "Per Pasqua hi haurà un nou Sant Pare", ha assegurat el portaveu vaticà Federico Lombardi. Tot i això, Lombardi no ha pogut concretar més el calendari que es posa en marxa l'1 de març. "Ens enfrontem a una situació nova", ha afegit. L'última renúncia papal va ser fa 700 anys, i tots els Papes escollits després han mort al càrrec. Aquest és el primer cas en molts segles en què el pontífex és viu durant l'elecció del seu successor. El que està clar és que Benet XVI no participarà en el procés per escollir el nou Papa.

El diari italià 'La Stampa' publica un infogràfic molt detallat en què explica com funciona el conclave.

Es convoquen els cardenals

120 cardenals de tot el món viatjaran a Roma. Són coneguts com els prínceps de l'Església −hi ha arquebisbes de grans ciutats i caps de dependències del Vaticà−, i un d'ells serà escollit Papa.

Es convoca el conclave

L'elecció es fa en secret, en un acte únic al món. Els cardenals es tanquen al Vaticà per decidir el successor. El procés pot durar dies, i en segles anteriors havia durat fins a setmanes, mesos o anys. El mot 'conclave' fa referència precisament al fet que es tanquen amb clau, perquè tenen prohibit establir cap contacte amb l'exterior.

La votació

Es vota a la Capella Sixtina i els detalls tampoc no es revelen. La pena per trencar el silenci és l'excomunió. Cada cardenal vota en una targeta, es compten els vots i es llegeixen en veu alta. Fa falta una majoria de dos terços dels vots. S'uneixen totes les targetes amb fil i agulla i finalment es cremen. És l'esperat moment de la fumata blanca, visible per les multituds que esperen a la plaça de Sant Pere. El fum blanc indica que ja s'ha nomenat el nou Papa, i el negre, que cap candidat ha obtingut prou vots.

S'anuncia el nou pontífex

El nom del successor no es revela immediatament. Després de rebre la felicitació de tots els cardenals, cal emprovar-li els vestits. El sastre papal té llestes totes les talles, però s'han de fer uns últims ajustos. Finalment, arriba el tradicional anunci des del balcó de la basílica de Sant Pere: "Annuntio vobis gaudium magnum; habemus Papam" [Us anuncio un gran goig; tenim Papa]. Després de pronunciar algunes paraules, el Papa dóna la benedicció 'urbi et orbi' [per a la ciutat i per al món].

stats