Especials 23/09/2012

El somni de l'Europa federal reviu

Onze capitals comunitàries i el president de la Comissió Europea demanen més integració per superar la crisi

Laia Forès
1 min
FEDERACIÓ D'ESTATS NACIÓ 
 José Manuel Durao Baroso ha creat aquesta denominació per explicar el projecte de reforma que defensa per a la Unió Europea.

Brussel·lesLa integració europea és una història construïda a base de crisis. Si es fa un cop d'ull enrere i es repassa la història comunitària, es pot veure que els moments més complicats han servit com a empenta per avançar en el projecte europeu. L'actual crisi econòmica n'és un bon exemple: els governs de l'euro han fet grans cessions de sobirania inimaginables fa només uns anys. Han cedit el poder a la Comissió Europea i a l'Eurogrup per revisar pressupostos, per sancionar de manera eficaç els que no compleixin i s'està preparant una unió bancària que implicarà aprofundir en la integració econòmica.

Però no n'hi ha prou amb els canvis fets per arreglar els problemes de la unió monetària. Potser per això no és estrany, tot i la paradoxa, que el president de la Comissió Europea, José Manuel Durao Barroso, i l'anomenat Grup de Berlín –format pels ministre d'Exteriors d'onze socis, entre els quals Espanya, França i Alemanya–, hagin posat sobre la taula en un moment de crisi política i econòmica la proposta d'avançar cap a una Europea més federal, amb la cessió de sobirania a favor de Brussel·les però respectant la singularitat de cada estat membre. Barroso ho anomena, per remarcar la diferència amb els EUA, "federació d'estats nació".

Llegiu-ho a l'ARA Premium.

stats