TECNOLOGIA PER AGUANTAR L'ESTIU
Especials 31/07/2014

Aprofita l'estiu per devorar més ràpid que mai els llibres o articles que no has llegit durant l'any

Spritz és una eina que promet multiplicar en minuts la velocitat de lectura de qualsevol

Enric Borràs
2 min

BarcelonaDedicar hores de l'estiu a llegir a la platja o a l'ombra d'un bon pi és una bona manera de gaudir recuperant els llibres o articles que us heu perdut durant l'any. Ara, amb la tecnologia d'Spritz, ho podeu fer més ràpid que mai. Una empresa de Boston promet una manera més ràpida de llegir fent que es moguin les paraules, no les ninetes dels ulls ni les mans en passar de pàgina.

El resultat de la seva recerca és una petita aplicació lectora que us podeu instal·lar al navegador d'internet arrossegant un botó a la barra d'adreces i que us permet llegir qualsevol web amb aquest mètode. També hi ha diverses aplicacions per a mòbils per llegir la Wikipedia o qualsevol llibre amb el format epub.

"Quan es llegiu només prop del 20% del vostre temps el gasteu processant continguts. L'altre 80% es gasta físicament movent els ulls d'una paraula a l'altra i escanejant cercant el següent Punt de Reconeixement Òptim", asseguren a la web d'Spritz per explicar com funciona el seu sistema. El Punt de Reconeixement Òptim, diuen, és el lloc de cada paraula on s'aturen els ulls perquè el cervell en processi el significat.

Amb el seu mètode el marquen a cada paraula -no sempre és al centre-, ressaltant la lletra en vermell perquè sigui encara més ràpid de detectar. Els responsables d'Spritz asseguren que l'universitari típic llegeix a una velocitat d'entre 200 i 400 paraules per minut, però que, partint d'un petit entrenament de pocs minuts, amb el seu mètode es pot llegir força més ràpid, arribant fins a les 1.000 paraules per minut.

A banda del complement que us podeu instal·lar a la barra del navegador de l'ordinador i de les aplicacions per a mòbils també podeu provar Spritz a Readsy, un servei multiusos des d'on copiar-hi text, carregar-hi documents o llegir webs amb el mètode de lectura ràoida. En els mòbils, on les pantalles són petites, aquest mètode pot ser especialment útil però encara ho podrà ser més quan es generalitzin 'wearables' com ara rellotges i polseres amb pantalles mínimes.

stats