Contingut patrocinat
Especials 03/12/2022

Viatja al passat amb el Mercat Medieval de Vic

El centre històric reviu l’època medieval amb artesania, gastronomia i espectacles

3 min
Mercat Medieval de Vic

Del 8 a l’11 de desembre Vic torna a l’època medieval amb una nova edició del Mercat Medieval (www.vicfires.cat). Cada dia els carrers propers al centre històric es transformen amb artesans, taverners, firaires i espectacles de carrer per viure el passat medieval. A més de l’oferta comercial i gastronòmica, concentrada en 4 zones diferents amb menjar i tavernes, hi haurà diverses activitats culturals i lúdiques de tot tipus i per a totes les edats com tallers infantils, espectacles de carrer, música, dansa, recreació d’oficis i teatre.

“Després de dos anys de pandèmia recuperem el format que tothom coneixia amb més de 380 parades al nucli antic, conservant l’espai de degustació i incrementant les propostes infantils i familiars”, explica Titi Roca, regidor de Fires i Mercats de l’Ajuntament de Vic, durant la presentació del Mercat. La Fira serà de les 10 del matí a les 8 del vespre amb accés gratuït a espais del nucli antic i històric que recreen el passat medieval de la ciutat. S’hi trobaran articles de decoració, joieria, cosmètica natural, complements de roba i productes gastronòmics com embotits, conserves, pastissos i xocolates en parades provinents de tot Catalunya, també de la resta del territori estatal, França i Portugal.

La Trifulga de l’Altarriba

L’acte més popular del Mercat Medieval és La Trifulga de l’Altarriba, on la companyia de Teatre Essela representa una història basada en fets històrics que van passar a Vic al segle XV, amb l’intent d’assalt per part del senyor d’Altarriba el 1475, que va marcar la ciutat. És un espectacle lúdic que s’ha renovat i que compta amb un recorregut teatral itinerant amb titelles, marionetes, esgrima i mim, que passa per espais emblemàtics de la ciutat, tots ells accessibles per a persones amb diversitat funcional.

Activitats i espectacles medievals

Hi haurà un seguit d’activitats i espectacles que ens endinsaran en el passat medieval de la ciutat, des dels tipis que s’instal·laran al Parc de les Clotes, amb tallers de construcció de castells, clauers de fusta i de sabó, premsa de flors o pintura de cara per a les criatures, fins a les demostracions d’oficis més rellevants de l’època medieval –fuster, picapedrer, bufador de vidre, torner, ceramista, escultor o pintor–, que es podran seguir en directe, o la música i el ball dels passacarrers que ompliran el Mercat Medieval, i tot el que passarà al pont de Queralt, amb arquers medievals que, a més de fer demostracions de tir amb arc, organitzaran un torneig medieval de tir amb arc i espectacles nocturns de tir amb arc. La Fira també recupera les activitats amb animals. Serà a la zona de les Adoberies on s’instal·larà un recorregut amb ponis i es faran exhibicions de vol amb una catorzena d’aus rapinyaires, i al Parc Jaume Balmes es podrà passejar amb un burro català per un circuit.

Tenint cura del medi ambient

Amb la voluntat de tenir cura del medi ambient, el Mercat ha eliminat un aparcament i promou l’arribada a Vic amb transport públic per evitar retencions, tenint en compte que les dates coincideixen amb la festivitat de la Puríssima. La reducció de residus i el reciclatge també estaran presents amb l’ús de gots biodegradables, l’eliminació de bosses de plàstic o l’ús de materials reciclats en la decoració dels carrers. I l’últim dia es portarà l’excedent alimentari de les tavernes a les Germanetes dels Pobres.

stats