Esports 18/06/2015

Admesa una querella contra Neymar i el Barça per estafa

A dos dies d’irrompre a les eleccions, Bartomeu veu ressorgir el cas

A.l.
3 min
Sandro Rosell acomiadant-se del Barça i donant el relleu a Josep Maria Bartomeu.

BarcelonaNou gir, i inesperat, en el cas Neymar. El jutjat número 5 de l’Audiència Nacional va admetre a tràmit -amb el vistiplau de la Fiscalia- la querella presentada pel fons d’inversions DIS contra Neymar, el seu pare, els expresidents Sandro Rosell i Josep Maria Bartomeu, el mateix Barça i els presidents del Santos. DIS es considera estafat en el fitxatge del brasiler, i la querella ha prosperat per delictes de corrupció entre particulars i estafa.

Al fons d’inversió, que tenia un percentatge dels drets del jugador, li corresponia un 40% dels diners que el Barça va pagar al Santos (17,1 milions en total), i ja havia intentat anteriorment que prosperés una querella que va ser rebutjada per un informe del fiscal i una interlocutòria del jutge Pablo Ruz. “Les qüestions plantejades per DIS haurien de resoldre’s en relació amb el Santos FC, com el jutjat ja li va comunicar en la inadmissió inicial”, es defensava el Barça en un comunicat al vespre.

Canvi de criteri

Però el substitut de Ruz, José de la Mata, ha decidit acceptar la nova querella de DIS, que manté que en la simulació contractual per al fitxatge els van estafar uns 40 milions. El magistrat considera que aquests 40 milions que va cobrar Neymar del Barça a canvi d’anticipar un any el seu aterratge al Camp Nou podrien “haver alterat el lliure mercat i perjudicat també el querellant” perquè podria haver percebut més diners d’altres clubs. En la seva interlocutòria, el jutge demana al Madrid, el Chelsea, el Bayern i el City les ofertes que van enviar entre el 2009 i el 2013 al Santos, a Neymar o als seus representants. El Barça evita parlar de “suborn” i defensa que Neymar va seguir el seu desig de vestir de blaugrana per fitxar.

La defensa blaugrana tem que l’admissió a tràmit de la querella faci que els fiscals “pretenguin recuperar” el cas, i que torni a la seu de l’Audiència Nacional, després que fa poques setmanes el procés passés a la de Barcelona com s’havia sol·licitat. Les mateixes fonts asseguren que aquesta querella hauria de seguir el seu curs a Madrid i la resta del procés continuar amb normalitat a Barcelona. Tot i així, experts consultats per l’ARA creuen que la querella no prosperarà, ja que hauria de dirimir-se al Brasil i no en territori espanyol. Els advocats de DIS van considerar que la querella s’havia de presentar a Espanya per petició expressa del fons d’inversió.

De la Mata defensa en el seu escrit per què el cas ha de ser investigat per l’Audiència Nacional: el delicte d’estafa s’ha comès fora d’Espanya, i alguns dels criminalment responsables són espanyols. El jutge destaca que l’import oficial del traspàs (17,1 milions) es va ingressar al compte del Santos al Brasil, el percentatge que corresponia a DIS es va transferir al Brasil i els imports dels contractes simulats es van ingressar també allà. De la mateixa manera, el perjudici, segons el magistrat, també es va produir al país sud-americà.

Atenent el criteri del fiscal, el magistrat entén que “no és urgent i necessari ara per ara citar els querellats per prendre’ls declaració en qualitat d’imputats”. Per tant, no es repetirà de moment la imatge de Rosell ni Bartomeu entrant a l’Audiència Nacional, ni tampoc la de Neymar.

Al Barça titllen d’“insòlit” i “escandalós” aquest canvi de rumb del cas, sobretot perquè Ruz havia considerat els 40 milions com a salari -d’aquí va derivar el delicte fiscal-, i ara, amb l’acceptació de la querella de DIS, s’està considerant els 40 milions com a traspàs.

stats