BARÇA
Esports 08/05/2017

El Barça s'adhereix al Pacte Nacional pel Referèndum

L'Espanyol no s'hi suma, malgrat que l'expresident Joan Collet considera que hauria de fer-ho

A.l.
3 min
Josep Maria Bartomeu, a la llotja del Calderón

BarcelonaEl Barça se suma al Pacte Nacional pel Referèndum. Així ho va comunicar el club en un breu comunicat abans del partit contra el Vila-real al Camp Nou. D'aquesta manera, la institució que presideix Josep Maria Bartomeu s'adhereix a la resta d'entitats, institucions i ciutadans de "dins i fora de Catalunya" que reclamen una "celebració d'un referèndum sobre el futur polític de Catalunya". "Fa temps que ens hi vam adherir", va explicar el vicepresident esportiu, Jordi Mestre, que va assegurar que la "llibertat d'expressió és innegociable".

En aquests dos mesos de campanya ja s'han aconseguit més de 400.000 adhesions i el 19 de maig els impulsors celebraran un acte per demostrar que la majoria de la societat catalana està a favor d'una consulta. Dissabte, als voltants del Camp Nou, hi va haver voluntaris recollint signatures per fer créixer aquesta xifra.

L'any 2014, el Barça ja va sumar-se –després d'una profunda reflexió interna– al Pacte Nacional pel Dret a Decidir. Aquell mateix any, coincidint amb el partit contra l'Athletic Club en Lliga, només dos dies després de la Diada, el Barça va jugar amb la samarreta de la senyera al Camp Nou. Un fet inèdit que va anar acompanyat d'un gran 'tifo' dedicat al Tricentenari del 1714, amb una lona desplegable de 45 per 46 metres amb els colors blaugrana i els de la senyera i el símbol de la commemoració del Tricentenari a la zona de lateral. I un any abans, l'11 de setembre del 2013, el club ja va permetre que la Via Catalana –la gran cadena humana que va creuar de punta a punta el país– passés per l'estadi del Camp Nou.

La decisió del Barça va comportar respostes de tota mena en pocs minuts. Una d'elles, del coordinador general del Partit Popular català, Xavier García Albiol. L'exalcalde de Badalona va aprofitar el seu amor per l'Espanyol per criticar el Barça.

Precisament una font oficial del conjunt blanc-i-blau va dir que no valoren aquesta possibilitat perquè no entren "mai" en "posicionaments de naturalesa política". "Tot el que transcendeix l'esport és matèria per a la política i les institucions", va afegir. Una decisió de la cúpula espanyolista que no agrada a l'expresident de l'Espanyol, Joan Collet, que ha dit a RAC1 que l'entitat blanc-i-blava "ha d'estar amb el que decideixi el Parlament de Catalunya". "Segur que el president de moltes de les associacions que s’hi han adherit no hi està d’acord. Però l’entitat, com a entitat, s’hi ha afegit. Si hi hagués un referèndum a Catalunya jo hi votaria. Crec que el Pacte Nacional pel Referèndum hauria de parlar amb altres entitats esportives. Actualment tenim un propietari que no coneix massa la idiosincràsia de la nostra terra. Veurem com respira la gent d’aquí, però no podem anar darrere del que fa el Barça", ha explicat Collet.

També s'hi va referir el president de la Generalitat, Carles Puigdemont; en aquest cas, fent ús d'una part de l'himne culer:

Per la seva banda, el vicesecretari del PP Javier Maroto veu en aquesta adhesió una "prova manifesta" de les "pressions" que hi ha a Catalunya des de les institucions a favor del procés sobiranista, ja que està convençut que "s'han forçat els directius del club blaugrana perquè es posicionin". "En nom de moltes altres persones, em pregunto: 'És que no hi ha milers de seguidors del Barça que no se sentin independentistes?' Crec que la directiva del Barça s'ha fet un autogol", va afirmar el vicesecretari de política social i sectorial del PP des de Badalona, on va participar en el començament de campanya en contra la independència dels populars catalans.

També n'ha parlat el president de la Lliga, Javier Tebas, contrari a la posició del Barça. "Respecto la decisió, però no m'agrada. L'esport espanyol no permet jugar a aquells equips que juguin fora del territori espanyol", ha explicat.

stats