POLIESPORTIU
Esports 10/10/2016

El Comitè Olímpic Català es modernitza

La institució aprova nous estatuts i convoca eleccions per posar-se al dia

i
àlex Gozalbo
2 min
Gerard Esteva durant l’acte de presa de possessió com a president de la Unió de Federacions Esportives de Catalunya.

BarcelonaEl consell directiu del Comitè Olímpic Català (COC) es va reunir aquest dilluns al migdia a Barcelona per aprovar els seus nous estatuts, que hauran de ser ratificats durant una assemblea que se celebrarà al novembre. “L’objectiu és adequar i reordenar la institució jurídicament a la normativa internacional per preparar la seva posada en marxa”, assegura Gerard Esteva a l’ARA. El president de la Unió de Federacions Esportives de Catalunya (UFEC) també ostenta la presidència del COC, organisme al qual té previst presentar candidatura.

“El que estem fent és modernitzar i posar en solfa una institució que havia quedat una mica obsoleta. Els nous estatuts inclouen clubs per territori i per meritocràcia, ponderen el vot i afegeixen agents del sector. L’objectiu és tenir la institució preparada per quan Catalunya sigui independent. Ens estem posant al dia per quan calgui demanar el reconeixement internacional”, resumeix Esteva, que dijous va estrenar un nou mandat de sis anys a la presidència de la UFEC.

El Comitè Olímpic Català, que es va crear l’any 1989, es va veure congelat fa onze anys després d’un conflicte amb el Comitè Olímpic Espanyol (COE) que ha acabat als tribunals. “La sentència de l’Audiència Provincial de Barcelona, que data del 28 de novembre del 2005, ens prohibeix fer qualsevol acció amb repercussió internacional o participar en una assemblea del Comitè Olímpic Internacional (COI), però no adequar els nostres estatuts i iniciar un procés electoral”, avança Esteva.

El president del COC posa com a exemple el camí seguit per Kosovo: “És la nostra referència. No va ser reconegut per Espanya ni per l’ONU, però sí per la comunitat internacional i, després, pel COI. Quan aconsegueixes un reconeixement internacional, pots demanar l’adscripció al COI”.

Tal com va avançar l’ARA el passat 24 de maig, la UFEC també està posant en marxa el Tribunal d’Arbitratge Esportiu de Catalunya (TAEC). “L’objectiu és que aquesta institució arbitral pugui donar solució eficaç i àgil als conflictes del sector, comptant amb professionals especialitzats; representi transversalment l’esport català, i constitueixi un mecanisme de resolució de controvèrsies econòmic i eficient”, confirma Esteva. El TAEC, que tindrà una cambra de govern i una oficina, estarà estructurat en dos àmbits, un d’arbitratge i un de mediació.

Les úniques matèries excloses de la seva jurisprudència seran els conflictes laborals, la disciplina esportiva, l’emissió de llicències, la qualificació de competicions i el dopatge.

stats