Esports 17/12/2014

Detinguts més de trenta ultres per la batussa mortal

Entre els arrestats de l’operació Neptuno hi ha els dos presumptes autors del crim

Martí Molina
3 min
SENSE EL FRENTE ATLÉTICO 
 L’Atlètic de Madrid va impedir l’entrada dels radicals aquest cap de setmana.

BarcelonaLa Policia Nacional va detenir ahir més de trenta persones relacionades directament amb la batalla campal que es va produir al voltant del Vicente Calderón, a Madrid, el 30 de novembre i que va acabar amb la mort d’un aficionat del Deportivo de la Corunya. En el marc de l’operació Neptuno, els agents de la brigada antidisturbis van practicar una sèrie d’arrestos, principalment a la Comunitat de Madrid. Entre els detinguts hi hauria els dos presumptes autors de la mort del seguidor gallec.

Ahir al vespre fonts policials encara no donaven per acabada l’operació, que en el moment de tancar aquesta edició comptava amb 36 detinguts. El ministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz, que està de viatge oficial a Xile, va fer-se ressò de les detencions i va assegurar que la policia està convençuda d’haver capturat els dos autors materials de la mort de Francisco Javier Romero Taboada, Jimmy -a qui van colpejar al cap amb una barra de ferro i després van llançar al riu Manzanares-, i que seran acusats d’un delicte d’homicidi.

La policia va batejar aquesta operació amb el nom de Neptuno, fent referència a la font on els seguidors de l’Atlètic de Madrid celebren les victòries del conjunt matalasser. En total les autoritats consideren que la macrobaralla va aplegar unes 200 persones, entre seguidors radicals de l’Atlètic de Madrid (Frente Atlético) i del Deportivo de la Corunya (Riazor Blues). A més a més, també hi hauria participat algun membre radical del Rayo Vallecano (Bukaneros), que hauria donat suport al bàndol gallec.

Tot i això, fins ara tan sols s’han fet 36 detencions i, segons fonts policials, tots els detinguts són membres del Frente Atlético. “L’objectiu principal és localitzar i posar a disposició judicial tots els participants en la batalla campal, però en especial els autors materials de la mort [de Jimmy]”, afegia Fernández Díaz. A banda d’esbrinar les identitats dels involucrats en la batalla, les autoritats s’han centrat especialment en els que van participar-hi d’una manera més activa, arribant a l’agressió física, el deteriorament de mobiliari urbà i, especialment, els responsables directes de l’homicidi que es va produir poques hores abans que l’Atlètic de Madrid i el Deportivo disputessin el partit de la tretzena jornada de Lliga.

Escorcolls a bars i domicilis

La brigada d’informació de Madrid, amb el suport de la unitat primera d’antidisturbis, va començar les detencions a primera hora del matí. Els agents les van practicar principalment a la capital espanyola i a les localitats de Parla, Alcobendas i Móstoles: hi va haver escorcolls en domicilis particulars i, en especial, al Bar Duratón, situat a prop de l’estadi Vicente Calderón, un dels punts de trobada dels radicals matalassers. A banda de Madrid, també es van fer detencions a Toledo, concretament a Talavera de la Reina i Seseña, a més a més d’Àvila i Conca.

Els cossos policials van practicar les detencions quan han passat quinze dies de la batalla campal, després de parlar amb els diferents testimonis i d’analitzar les imatges de vídeo que van gravar algunes càmeres de seguretat i els veïns de la zona. Entre els arrestats, que van ser traslladats a la brigada provincial d’informació, hi hauria alguns dels 21 radicals detinguts el mateix diumenge 30 de novembre, i que havien quedat en llibertat amb càrrecs.

La policia els acusa d’un delicte d’homicidi, tinença il·lícita d’armes o objectes perillosos i de protagonitzar una baralla tumultuària. Tanmateix, la policia no va detallar quins delictes corresponen a cadascun dels 36 detinguts.

Mesures per fer fora els violents

Des de Xile, el ministre de l’Interior seguia amb atenció les actuacions policials, que va qualificar com un pas més “per conscienciar la societat i els clubs que violència i esport són incompatibles”. “Hem de fer l’esforç entre tots. La violència no és exclusiva d’Espanya. Afecta quasi totes les aficions dels grans clubs del món”, afegia Fernández Díaz.

Paral·lelament, la Lliga de Futbol Professional (LFP), el Consell Superior d’Esports (CSD) i la Federació Espanyola de Futbol (RFEF) estan treballant per establir un paquet de mesures que permeti avançar en l’objectiu d’acabar amb la violència al futbol. Ja s’ha elaborat un primer esborrany, però l’absència d’Ángel María Villar (president de la RFEF), que és al Marroc al Mundial de Clubs, va retardar-ne l’aprovació. La nova reunió serà el dilluns 22 de desembre.

stats