FUTBOL
Esports 28/05/2013

La Federació kurda de futbol vol aprofitar el cas de Gibraltar per aconseguir ser reconeguda internacionalment

La normativa a la Confederació asiàtica no diu obertament que cal ser un estat reconegut per l'ONU per ser oficial

Toni Padilla
2 min

BarcelonaLa Federació de futbol del Kurdistan vol aprofitar la decisió del Tribunal d'Arbitratge Esportiu (TAS), entitat que ha obert la porta a la Federació de Gibraltar per ser oficial, per demanar poder ser membre de ple dret de la Confederació Asiàtica de Futbol (AFC).

La Federació de Gibraltar ha estat admesa com a membre de ple dret de la UEFA després de rebre els vots de la majoria de membres del futbol europeu aquests darrers dies. Gibraltar va demanar ser selecció oficial abans del canvi de normatives de la UEFA, segons el qual només podrà ser oficial una selecció que representi un estat reconegut per l'ONU. Malgrat la forta oposició de la Federació Espanyola, Gibraltar va poder assolir el seu objectiu, ja que va demostrar haver iniciat el procés abans de l'entrada en vigor d'aquesta norma (el 2001), i en gaudir del suport del govern central del qual depèn, el britànic.

El cas kurd és diferent, però els seus representants volen aprofitar el cas de Gibraltar per pressionar els dirigents de la Federació Internacional de Futbol Associació (FIFA). La norma vigent a la UEFA que no permet acceptar federacions que no representin estats reconeguts per l'ONU, com Catalunya o Kosovo, no és vigent a la Confederació Asiàtica (AFC). A l'AFC la norma diu que per ser oficial cal complir els estatuts de la FIFA, una manera indirecta de tractar la qüestió de l'oficialitat que va obrir les portes a la Federació de Palestina fa anys. Els palestins ja són membre de l'AFC i la FIFA, i juguen partits internacionals des de fa anys.

La petició l'ha feta la Federació de futbol del Kurdistan iraquià, però no sembla tenir possibilitats d'èxit, ja que l'Iraq s'hi oposa. Altres estats no veuen amb bons ulls la proposta, ja que seria un nou pas endavant de la nació kurda, just quan la guerra civil a Síria obre la porta a les demandes per crear un estat kurd que ocupi terrenys dividits ara per diverses fronteres. De moment, els membres de la Federació kurda creuen que els estats que s'oposen al règim sirià d'Al-Assad podrien donar suport a la seva petició per debilitar el govern iraquià, que ara dóna suport a Al-Assad.

La selecció kurda ja ha jugat amistosos i tornejos entre seleccions no oficials. El govern de la regió autònoma kurda fa temps que utilitza el futbol com a eina política, també a nivell de clubs, com s'explica en aquest blog de l'ARA sobre l'Erbil, club campió de Lliga a l'Iraq.

stats