FUTBOL AMERICÀ
Esports 03/02/2020

Els Kansas City Chiefs guanyen la Super Bowl 50 anys després gràcies a Patrick Mahomes

El jove 'quarterback' lidera una reacció magnífica en l'últim quart contra els 49ers (31-20)

i
Toni Padilla

BarcelonaMig segle. Els aficionats dels Kansas City Chiefs han passat mig segle esperant poder veure el seu equip tornar a guanyar una Super Bowl. 50 anys després d'aquell triomf contra els Vikings a Nova Orleans el 1970, els Chiefs s'ha coronat campions de la NFL al derrotar els San Francisco 49ers (31-20) gràcies a una remuntada espectacular en l'últim quart. Els Chiefs han arribat a perdre per 10 punts quan faltaven set minuts per al final, però el lideratge del quarterback Patrick Mahomes i una renascuda defensa els han permès posar-se l'anell de campions a Miami, on s'ha viscut una festa amb protagonisme llatí al descans, amb un espectacular xou de Shakira i Jennifer Lopez. Les dues cantants han recordat els seus grans èxits amb tocs de reivindicació feminista i llatina. Lopez, de fet, ha versionat durant uns segons el Born in the USA amb una bandera gegant de Puerto Rico, que es transformava en la dels Estats Units per darrere.

Shakira i Jennifer López, durant el concert de la Super bowl

Els Chiefs es converteixen així en el primer equip capaç de guanyar la NFL després de remuntar tres partits consecutius als play-off, en què van arribar a perdre per 10 punts o més. Mahomes, de passada, es converteix amb 24 anys en el quarterback més jove de la història a guanyar la Super Bowl i ser escollit MVP de la temporada, premi que va rebre fa un any, quan es va quedar a un pas de la final. El tècnic Andy Reid, per la seva banda, guanya per fi la Super Bowl amb 61 anys. L'exentrenador dels Eagles de Philadelphia tenia un anell com a membre del cos tècnic dels Green Bay Packers el 1996, però li faltava la cirereta del pastís.

El partit ha començat amb la defensa de San Francisco imposant la seva llei. Un field goal ha posat per davant els 49ers (3-0), però Mahomes ha reaccionat demostrant que volia fer història i ha anotat ell mateix el primer touchdown de la nit corrent ell sol entre la defensa rival (7-3). Al descans, però, el partit estava empatat 10-10 després d'un touchdown dels californians gràcies a una passada de Jimmy Garoppolo a Kyle Juszczyk.

Patrick Mahomes, en acció durant el triomf dels Kansas City Chiefs a la Super Bowl

Al tercer quart, San Francisco, insistint en jugar amb carreres sense arriscar gaire en les passades de Garoppolo, s'ha posat per davant amb un field goal de Robbie Gould. Just després, els 49ers han interceptat una pilota a Mahomes que ha donat pas a l'atac en què Raheem Mostert ha anotat el segon touchdown dels californians, que obrien forat (20-10).

L'últim quart semblava destinat a ser una festa dels 49ers, ja que Kansas City atacava sense encert, fins que Mahomes ha decidit que la festa marxaria cap a l'estat de Missouri. Pressionat per la defensa rival en un tercer down clau, s'ha inventat una passada de 44 metres cap a Hill que ha obert el camí de la remuntada. En sis minuts finals de bogeria, els Chiefs han anotat dos touchdowns gràcies a Travis Kelce, primer, i Williams, després. Els àrbitres han mirat al detall aquest touchdown, que posava per davant els Chiefs, ja que el cos del jugador era fora de la zona de marca. Però amb 24-20, Kansas City s'ha cruspit un rival que ja no ha funcionat més en atac. De fet, els Chiefs han acabat tancant la festa amb un últim touchdown de Williams per fer pujar el 31-20 final.

Andy Reid, entrenador dels Kansas City Chiefs

Els 49ers, l'equip que durant la temporada havia imposat la seva defensa i se sentia favorit, ha acabat vivint un infern en els últims minuts, quan Garoppolo ha acabat sota les urpes dels defenses rivals un cop i un altre. En canvi, Mahomes, amb 24 anys, presenta candidatura per ser el relleu de Tom Brady, ara que el regnat dels New England Patriots, el gran equip de l'última dècada, sembla haver acabat. Brady, però, encara no s'ha retirat i amenaça amb donar guerra la pròxima temporada.