Rugby Championship
Esports 14/09/2013

Els "All Blacks" derroten els "Springboks" i recuperen el liderat (29-15)

Nova Zelanda derrota a Sud-Àfrica en un partit molt físic i suma el punt bonus ofensiu. Els campions del món recuperen el lideratge del campionat de l'hemisferi sud, però tot es podria decidir la darrera jornada a Johannesburg.

Ferran Vital
3 min

BarcelonaEls "All Blacks" rebien els "Springboks" al primer partit realment decisiu del "Rugby Championship" 2013. Els sud-africans eren líders amb un punt d'avantatge sobre els neozelandesos abans del partit disputat a l'Eden Park d'Auckland, escenari de la passada final de la Copa del Món disputada a Nova Zelanda tot just fa dos anys. El duel entre els dos darrers campions del món (Sud-àfrica va ser campiona al Mundial de França al 2007 i Nova Zelanda va ser-ho al 2011) es presentava com el moment més àlgid del campionat d'enguany, ja que enfrontava dos models i filosofies de joc oposades, fins i tot antagòniques.

Els primers a anotar han estat els "All Blacks", gràcies a un assaig molt matiner de l'avui capità Kieran Read -en substitució del lesionat Richie McCaw-, que l'obertura Dan Carter convertia entre pals. Però lluny d'espantar-se davant l'envestida inicial neozelandesa, els "Springboks" han imposat el seu model de joc gràcies a la força en els agrupaments i el joc pràcticament al límit del reglament, que tancava als "All Blacks" dins del seu propi camp. Els "Springboks", a més, retallaven distàncies gràcies a un cop de càstig transformat per Morné Steyn, que posava l'ai al cor als neozelandesos.

Però quan pitjor ho passaven els campions del món una expulsió temporal deixava en inferioritat numèrica als visitants, i els campions del món han aprofitat l'avantatge numèric per anotar un assaig gràcies a un contraatac llampec culminat pel segona línia Brodie Retallick, que posava la pilota a la zona de marca "Springbok". Tot i la polèmica inferioritat numèrica, els sud-africans han seguit pressionant als seus rivals, mossegant en cada agrupament i en cada placatge, aprofitant la superioritat física de la seva davantera. Els sud-africans tancaven els campions del món dins la seva zona de 22, i en una sortida de toc (o de "touche") els "Springboks" formaven un agrupament de peu (o "maul") que empenyien dins de la zona de marca neozelandesa. Però novament, quan pitjor ho passaven els neozelandesos, una acció aïllada els ha permès anotar mitjançant un cop de càstig transformat per Barrett, que ha sortit al camp en substitució del lesionat Dan Carter, fixant el 17 a 10 amb el que s'ha arribat al descans en un dels primers temps més intensos dels darrers anys.

La segona meitat començava amb la mateixa intensitat, però al primer minut de joc el talonador Bismarck du Plessis veia la segona targeta groga i era expulsat de forma definitiva, deixant en inferioritat numèrica al seu equip i pràcticament impossibilitant la remuntada sud-africana a la catedral del rugbi neozelandès. Els "All Blacks" han aprofitat la superioritat numèrica i han trepitjat l'accelerador per adjudicar-se el partit. En Kieran Read anotava el seu segon assaig del partit sota els pals "Springboks", i en Barrett anotava la conversió per posar els locals catorze punts amunt (24 a 10) i deixar el partit sentenciat. Amb el rival pràcticament vençut, els "All Blacks" han sabut esperar per anotar el quart assaig, que els assegurava un importantíssim punt bonus ofensiu de cara a la classificació final, de la mà del tercera línia Sam Cane. Amb l'objectiu assegurat, els neozelandesos s'han limitat a administrar el seu avantatge i a tancar els espais per les incursions sud-africanes, que s'han llençat a l'atac a les acaballes del partit. Fruit d'aquesta voluntat ofensiva els "Springboks" han aconseguit anotar un segon assaig de la mà de Pat Lambie -que Morné Steyn no ha encertat a convertir entre pals- i que deixava el marcador en el 29 a 15 final.

Amb aquest resultat els "All Blacks" es situen al capdavant del campionat, amb quatre punts d'avantatge sobre els "Springboks", a falta de dues jornades del final. Tot sembla indicar que el campionat es decidirà el pròxim 5 d'octubre a l'Ellis Park de Johannesburg, el mateix escenari on l'any 1995 els "Springboks" van guanyar la final de la Copa del Món precisament davant dels "All Blacks".

stats