LLIGA DE CAMPIONS
Esports 24/02/2015

45 minuts magnífics deixen el Barça amb un peu i mig als quarts de final (1-2)

Un gol d'Agüero dóna vida a un Manchester City ridiculitzat per Messi durant el primer temps

Toni Padilla
Luis Suárez celebra el primer gol amb Dani Alves i Leo Messi / EFE

Manchester (enviat especial)Deures fets a Manchester en un partit que ha començat amb una exhibició del Barça i s'ha igualat en un segon temps en que els homes de Luis Enrique s'han mostrat més conservadors. El Barça ha fet un pas endavant, però també ha perdonat la vida a un rival que al descans, semblava sense cap mena d'opcions de fer ni pessigolles. Però les ha fet, amb un gol d'Agüero que dóna mínimes opcions als homes de Pellegrini. L'Etihad ha vist un Barça espectacular durant el primer temps ja que Messi s'ha vestit de mag. Però també ha vist un segon temps més tàctic, menys emotiu, en què s'ha desaprofitat l'oportunitat de convertir en un tràmit el partit de tornada quan Messi ha fallat un penal en el darrer segon.

El Barça ha fet, per moments, el que ha volgut, amb un Messi convertit en el rei Mides del futbol, convertint en Or cada pilot que ha tocat. Més enllà del resultat, les sensacions han estat les millors per a un Barça que ha reaccionat després de perdre amb el Màlaga de la millor forma. Ara, per entendre el partit cal tenir present el fluix partit d'un City que ha volgut fer mal amb una alineació ofensiva i s'ha disparat al peu.

Luis Enrique no ha sorprès. Ha fet jugar l'equip de gala, amb Rakitic, Busquets i Iniesta portant el pes al mig del camp amb el suport d'un Messi que fa ballar al seu ritme els companys. De tant en tant, juga a la posició de Xavi, repartint joc. De tant en tant, cau a la banda. I en altres moments, entra pel mig com si fos un davanter. Mil jugadors en un cos, un cos ple de talent. Durant els primers 10 minuts, el City encara ha aguantat el ritme, amb una falta perillosa de Milner i lluitant per tot el terreny de joc, de tu a tu. Messi però, ha entès que calia fer, aprofitant l'absència de Touré al mig del camp per imposar la seva llei i convertit el rival en una joguina. Rakitic, omnipresent, ha jugat un dels millors partits de la temporada, guanyant el pols sempre als anglesos.

Pellegrini, escarmentat per la derrota d'ara fa un any, quan va ser prou defensiu i va acabar derrotat, ha apostat un 4-4-2 ofensiu, amb Dzeko i Agüero en atac. Però ha cedit uns espais convertits en un regal per als homes ofensius d'un Barça endollat i intel·ligent. Al descans, el resultat era de 0-2 però Alves havia xutat al pal, Luis Suárez havia fallat dues clares i s'havia rondat l'àrea de Hart un i altre cop. Els gols els ha posat un Suárez que olorava la gespa anglesa i ha recuperat l'olfacte golejador, primer en aprofitar una errada de Kompany i després rematant una jugada preciosa de Messi i Jordi Alba. Alba i Alves, convertits en punyals, han arribat un i altre cop, amb Rakitic repartint qualitat i treball als espais que deixava Messi. Per moments, el primer temps ha estat una exhibició de futbol del Barça tant escandalosa, que l'afició local estirava les orelles als seus amb evidents signes de desaprovació.

Reacció citizen

El primer temps del City ha estat tant dolent, que l'equip de Pellegrini només podia millorar. Ho ha fet amb uns primers 10 minuts en que ha forçat tres córners, amb Dzeko desaprofitant dues ocasions prou clares. El City semblava un brau ferit, sagnant, que intentava defensar-se com podia. Agüero, molt ofegat, ho ha intentat amb un xut fregant el pal quan els dos equips proposaven escenaris diferents. El Barça intentava calmar el duel tocant la pilota un i altre cop. El City buscava un miracle amb fuetades i cops de ràbia. El partit però, canviava quan Messi volia. L'argentí ha estat sempre el termòmetre: quan s'escalfava, el City es cremava. Quan no la tocava, el City respirava.

Pellegrini ha buscat reaccionar donant minuts a Fernandinho i Bony. El canvi de davanters ha desorientat la defensa i Agüero ho ha aprofitat per marcar el gol local després d'una gran jugada local. Agüero, en una de les poques ocasions en que ha superat uns Piqué i Mascherano molt concentrats, ha donat vida a un equip que acte seguit s'ha quedat amb 10 per la segona targeta a Clichy. Luis Enrique ha apostat per defensar el resultat, donant entrada a Mathieu i Adriano per Rakitic i Alves, i el partit s'ha anat pansint mica en mica, deixant una sensació estranya. El Barça ha aconseguit un resultat que tothom hauria firmat. Però l'eufòria d'un primer temps meravellosa s'ha anat esmicolant, entre els dits de l'afició, en un segon temps en que Messi, en el darrer segon, ha fallat un penal que havia forçat ell mateix que hauria pogut sentenciar de tot el duel. Al final, el Barça n'ha fet prou amb 45 minuts per deixar el City contra les cordes.