BARÇA

Una mirada còmplice a Luis Enrique

Aquest dimarts s'emet a Barça TV i TV3 el documental sobre el tècnic asturià i el seu equip: "Els homes de Lucho"

Acostumat a mostrar-se esquerp i desconfiat davant dels mitjans, Luis Enrique mostra una cara desconeguda en el documental "Els homes de Lucho", un treball audiovisual que els espectadors podran veure dimarts, dia 31, a les 21.55 a Barça TV i TV3. El documental, a través d'una mirada còmplice, mostra què hi ha darrere la figura del tècnic del Barça, buscant la persona més que l'entrenador. Un líder, sense la façana de les rodes de premsa, que va mostrant tot el seu equip a la càmera, la trentena de persones que l'han ajudat en el seu dia a dia a la banqueta del Barça.

En el documental, gravat abans del partit contra l'Arsenal del Camp Nou i que va sorgir per iniciativa del mateix Luis Enrique, apareix la cara més humana i distesa del tècnic, que fa bromes constants amb l'equip de Barça TV que ha produït l'obra, especialment amb el redactor Edgar Fornós, a qui l'asturià tracta amb paternalisme quan tots dos van en bicicleta a primera hora del matí, per fer el recorregut des de Gavà fins a la Ciutat Esportiva. Són dos quarts de 8 i el tècnic ja és un volcà actiu.

Dimarts, tant a Barça TV com a TV3, els espectadors podran descobrir qui  és la trentena d'ajudants del tècnic, que li faciliten la feina a ell i a tots els futbolistes de la primera plantilla. Es tracta d'una estructura "bestial", com la defineix el mateix tècnic, i durant els 45 minuts que dura el reportatge es descobreixen algunes de les funcions més desconegudes dels homes de confiança de l'asturià. Una estructura piramidal que va filtrant les informacions del mateix equip i dels rivals perquè arribi allò més important –ben documentat, amb material videogràfic– al tècnic i aquest ho transmeti als jugadors amb ordres concises que amaguen hores i hores de feina dels membres de l''staff'.

Luis Enrique, sempre amb el somriure preparat quan la càmera grava, bromista i proper, dóna alguna pista del seu mètode de treball, des de com s'organitzen els serveis mèdics fins a la manera com analitzen els rivals des del departament de 'scouting' (tres responsables que estudien 6 rivals cadascun i tots s'encarreguen del Madrid, que té un tracte diferent). L'asturià demostra la seva obsessió pel pes dels jugadors –"és el valor més important", reconeix el doctor Ricard Pruna– o la seva relació amb Juan Carlos Unzué, la seva mà dreta, "navarrès i tossut", una manera de ser que els ha portat a més d'una topada perquè tots dos tenen molt caràcter, i alhora el més matiner i meticulós de tots. "No és xinès, és coreà", diu Luis Enrique sobre Unzué.

Si en el seu discurs al Parlament de Catalunya, quan va rebre la Medalla d'Or l'any 2011, Pep Guardiola va explicar que li sorgien les idees per superar els rivals al seu despatx del Camp Nou, Luis Enrique reconeix que, a vegades, fa el clic mentre va en bicicleta fins a la Ciutat Esportiva. "De sobte, penso, ho farem així", explica en el documental, que s'estrenarà dimarts, dia 31.