BARÇA
Esports 08/05/2016

El derbi és blaugrana i la lliga, gairebé (5-0)

El Barça derrota un Espanyol salvat matemàticament i serà campió si guanya al camp d'un Granada ja salvat

i
Toni Padilla
4 min
Luis Suárez i Leo Messi celebren un gol

BarcelonaEl Barça dependrà de si mateix dissabte que ve a Granada per ser campió de lliga. L'equip de Luis Enrique s'ha guanyat el dret de ser propietari del seu destí després de golejar l'Espanyol (5-0) a un derbi tens en què el futbol l'ha posat l'equip local i la grapa, un Espanyol que s'assegura la permanència a Primera gràcies als altres resultats de la jornada. Suárez, amb dos gols, i Messi, brillant, han elevat el nivell de joc a un punt en què el coratge visitant ja no podia arribar. Per al Barça, la jornada ha estat rodona, ja que l'Atlètic ha perdut al camp del Llevant i el Granada, el rival de la propera jornada, ja està salvat. És a a dir, l'equip de Simeone cau de la lluita pel títol i l'equip de Luis Enrique en farà prou igualant el resultat del Madrid a Riazor. O perdent, si el Madrid no guanya.

A diferència dels darrers partits, el Barça ha apostat pel joc elèctric ja des de el primer minut. Res d'estovar la defensa rival de forma pacient, res de mirar amb un ull el rellotge i l'altre la pilota. Amb l'equip de gala i Ter Stegen ocupant el lloc del lesionat Bravo, el Barça ha actuat com allò que vol ser: el campió. Fresc físicament i amb Messi molt actiu, el Barça ha anat mortificant un Espanyol que ha volgut començar amb pressió alta, però ha acabat atrinxerat sobre la porteria de Pau López, sobrevivint amb faltes per trencar el ritme, ajudes defensives i la manca de punteria d'un Barça que ha xutat molt, però només ha trobat el camí del gol gràcies a una falta de Messi.

Quan Messi apareix molt en joc, el futbol sempre es veu d'una forma diferent. Galca ha demanat als seus homes moltes ajudes per intentar no deixar-lo mai amb un sol defensa davant, però Messi, fent de la banda dreta el seu camp base per escalar cap a la porteria rival, ha fet anar de corcoll un Espanyol que s'ha trobat amb un dilema: o fer faltes o encaixar gols. Ha apostat per les faltes, fet que punxava l'orgull blaugrana i donava pas a picabaralles en què gairebé sempre hi eren Luis Suárez, Pau López o Hernán Perez, que ha fet una falta criminal a Mascherano. Neymar, encara fluix en el seu rendiment, també ha aportat tensió amb algunes piscines que han provocat les esbroncades blanc-i-blaves.

El Camp Nou, després d'un emotiu homenatge a Manel Vich, ha anat seguint el derbi amb una orella enganxada a la ràdio, adonant-se que la petita possibilitat de guanyar la lliga avui s'esmicolava amb els gols del Reial Madrid. Ni tant sols ajudava la lluita del Llevant contra l'Atlètic. El Barça però, ha allunyat vells fantasmes o pors amb un gol matiner. I l'Espanyol no ha portat perill a la porteria de Ter Stegen, fent de la supervivència defensiva la seva bandera contra un Barça que hauria pogut anar al vestidor guanyant per 2-0, però un gol legal de Rakitic ha estat anul·lat per fora de joc.

El croat, llest a l'hora de llegir els espais, ha estimulat l'atac d'un Barça valent però imprecís en el toc. Per moments, el derbi ha recordat aquells de la Copa, amb duels personals, insults i provocacions. Si tants nervis per moments ha beneficiat un Espanyol que necessitava allunyar l'atac blaugrana, en els moments clau el Barça ha trobat un far ofensiu: Messi.

A la segona part, ja amb Gerard Moreno al camp per Caicedo, Messi ha regalat a Suárez el 2-0, gol que deixava l'Espanyol sense esperança de puntuar i trencava la sequera de gols de l'uruguaià contra els blanc-i-blaus. Messi, sempre llest, sempre encertat, ha posat un llaç a la pilota, l'ha convertit en un regal i ha permès a Suárez seguir acostant-se a la Bota d'Or. El segon gol blaugrana ha condemnat a l'Espanyol a defensar-se ja per evitar la golejada, amb el mal menor de saber que lluny de Barcelona, els gols d'altres equips significaven la permanència.

Una golejada amb errada de Pau

Si Messi, amb talent, i Suárez, amb grapa, han fet la feina en atac, en defensa jugadors com Alves han ajudat tapant les internades d'un Marco Asensio convertit en un dels pocs jugadors visitants disposat a crear problemes al Barça. Però Suárez, amb un gol al sarró, s'ha encaparrat a buscar-ne més per assegurar-se ser el Pitxitxi, marcant el tercer de cap i celebrant l'errada de Pau, amb qui s'ha discutit tot el partit, en el 4-0, obra de Rafinha. El brasiler havia entrat al terreny de joc per donar descans a Iniesta, quan Luis Enrique ja pensava en Granada, amb Mathieu retornant als terrenys de joc després de lesionar-se el menisc, i Arda donant descans a Rakitic. Amb el vent a les veles blaugranes, Neymar ha pogut fer el seu gol, el 5-0, quan l'Espanyol ja pregava per poder acabar el partit.

Per al Barça, el derbi ha estat una festa, amb gols i caràcter, on el hi anava gairebé tot, ja que caldrà guanyar a Granada, on l'equip andalús ja no s'hi jugarà res. La derrota de l'Atlètic significa que l'equip de Simeone ja no pot guanyar la lliga. I el Barça en farà prou en repetir el resultat del Madrid a Riazor per ser campió.

Per l'Espanyol, en canvi, res ha funcionat al Camp Nou. Però els resultats dels altres partits sí que han acompanyat.

stats