Futbol
Esports Barça Femení 04/10/2022

Ana Maria Crnogorcevic, la futbolista que vol parlar català

La blaugrana, que ja parla sis idiomes, vol ser preguntada en català i fa una broma irònica que es viralitza: "En castellà no t'entenc"

2 min
Ana Maria Crnogorcevic durant un entrenament amb el Barça

Barcelona"Tan dramàtic és?", es pregunta Ana Maria Crnogorcevic després de rebre centenars d'insults. La futbolista suïssa se'n fa creus de la quantitat de crítiques que ha rebut després de demanar, fent una broma a la periodista Carla Garcia de Barça TV, que se li preguntés en català després del partit contra el Madrid CFF d'aquest dissabte passat al Johan Cruyff. Crnogorcevic parla sis idiomes, entre els quals el castellà, però des que vesteix la samarreta blaugrana està decidida a aprendre català. És per això que va demanar a la periodista del club que li parlés i li fes les preguntes sempre en català, i quan, contra l'equip madrileny, l'hi va fer en castellà, va fer una broma irònica que s'ha fet viral: "En castellà no t'entenc".

Aquest simple gest de normalitat lingüística –la suïssa vol practicar l'idioma en tots els contextos– ha desfermat una campanya d’atacs tant de la premsa estatal com de centenars d'usuaris que confonen la voluntat d'aprendre un nou idioma amb el menyspreu cap a un altre. A més, és segur que cap d'ells no sap qui és Crnogorcevic. Una jugadora que sempre ha volgut implicar-se personalment en tots els equips dels quals ha format part. Sempre amb un somriure, intenta adoptar els costums i integrar-se en cada nova cultura de la qual forma part. Enamorada de la velocitat -reconeix que té aparcada la moto fins que es retiri, ja que per contracte no poden conduir-ne-, sempre és l'ànima de la festa abans i després dels noranta minuts.

Comodí culer

Des que va arribar a Barcelona, el seu compromís amb el club i amb la ciutat és notable, a més d'haver esdevingut una peça clau per a l'engranatge culer. La lateral dret és un comodí per al tècnic, que, per culpa del gran nombre de lesions, necessita reformular l'onze en moltes ocasions. Sempre és una assegurança. Sigui enganxada a la banda o com a davantera centre, Crnogorcevic respon amb garanties. Malgrat que un cop va acabar la temporada on les culers van aixecar el triplet tenia un peu fora de l'equip, la suïssa va reaccionar, millorant molt el seu nivell i assegurant-se un lloc al vestidor.

Crnogorcevic néixer a la localitat de Steffisburg el 1990, tot i que té arrels croates gràcies als seus pares, que van haver d'emigrar per la guerra dels Balcans. A la petita ciutat al costat de Berna va començar a trepitjar els terrenys de joc al club local. Hi va jugar fins al 2009, quan va fitxar pel Rot-Schwarz Thun suïs, on va començar la seva carrera professional. L'estiu del 2009 va iniciar la seva aventura per terres alemanyes, primer a l'Hamburg i després al Frankfurt, on va militar sis temporades. Va ser el moment on les seleccions absolutes van trucar a la seva porta. Amb la doble nacionalitat suïssa-croata, va decidir-se pel país on va néixer.

El març del 2018 va fitxar pel Portland Thorns, equip de la NWSL dels Estats Units, fins al novembre del 2019, quan va rebre la carta de llibertat per anar al Barça. Durant aquests anys de carrera, s'ha convertit en una persona poliglota que domina a la perfecció el suïs, el croat, l'alemany, el francès, l'anglès i el castellà. "I ara m'agradaria aprendre/entendre català... Tan dramàtic és?", pregunta Crnogorcevic.

stats