BARÇA
Esports 02/06/2015

El Fòrum Samitier torna amb una xerrada amb Cruyff, Alexanko, Edmilson i Abidal

Cruyff adverteix sobre el nivell de la Juve i afirma que Messi pot fer "barbaritats"

Efe
3 min

BarcelonaA quatre dies per a la final de la Lliga de Campions, Johan Cruyff, pare del primer dels quatre títols de la màxima competició europea que el Barcelona ha aixecat fins avui, ha avisat dels perills del Juventus de Torí: "un equip molt complicat".

"El Juventus té un equip complicat, amb dos jugadors davant molt perillosos, té Pirlo, el jugador més ràpid en execució del món i, a més, estan molt ben organitzats enrere. Serà molt difícil", ha opinat l'exentrenador holandès.

Cruyff ha estat, amb José Ramón Alexanko, Jose Edmilson i Eric Abidal, tots ells presents a les plantilles que van conquistar el títol europeu, un dels protagonistes de la conferència organitzada pel Fòrum Samitier celebrat a l'Auditori del CaixaFòrum de Barcelona.

Després de diversos anys d'inactivitat, l'esmentada plataforma de debat blaugrana ha tornat avui al primer terme de l'actualitat en reunir el tècnic i capità que van aixecar la primera Copa d'Europa (1992), i tres jugadors que van participar en els altres tres títols continentals (2006, 2009 i 2011).

Els quatre protagonistes, als quals se'ls va unir Ronald Koeman a través de telèfon, així com Carles Puyol i Xavi Hernández en dues entrevista gravades, han rememorat durant una hora les experiències que van viure en primera persona a les finals de Wembley (1992, 2009), París (2006) i Roma (2009).

Considerat per a molts el pare del Barcelona contemporani, el tècnic holandès ha admès que guanyar la primera 'orelluda' "representava una cosa nova" per a un club que fins a aquella data comptava les finals europees per derrotes.

"Fins aleshores tot era dolent i aquella victòria ens va servir per confirmar que guanyar un títol amb bon futbol era possible", ha explicat l'extècnic holandès, qui aconsella Luis Enrique Martínez "treure pressió" als jugadors abans de la final.

Per a Alexanko, la clau de Wembley '92 va ser que "tot l'equip estava convençut que no se'ls anava a escapar la Copa", per la qual cosa ningú no es va amagar i demanava pilotes.

Catorze anys després, va arribar la segona i un dels seus protagonistes va ser el brasiler Jose Edmilson, qui recorda que la plantilla entrenada per Frank Rijkaard ho tenia molt clar: "Sempre dèiem que per quedar-nos en la història del Barça, s'havia de guanyar una Lliga de Campions. Guanyar-la va ser la mateixa sensació que aixecar un Mundial".

Després de dos anys sense guanyar res, va arribar Guardiola i amb ell els últims dos títols, que Eric Abidal recorda amb molt afecte, especialment la copa del 2011, quan després de ser operat d'un tumor al fetge, es va recuperar a temps, va jugar la final contra el Manchester United i va aixecar l''orelluda'.

"Vaig veure que em posava a l'onze titular i mentalment estava preparat, malgrat que va ser una sorpresa. Era una oportunitat i havia d'agafar-la", ha recordat.

Els participants del debat també han tingut temps per valorar les opcions del Barcelona amb vista a la final de Berlín, que si bé assenyala que és el favorit per la temporada que estan fent i pel seu trident ofensiu, avisen dels perills dels transalpins.

"El Juventus va completar una gran semifinal i té un equip molt preparat. La clau estarà a saber qui tindrà la possessió", ha assenyalat Edmilson.

Això no obstant, tots han coincidit de l'avantatge que dóna tenir Leo Messi a l'equip. "El Barça té suficient gent que pot marcar gol, a part de Messi que és capaç de qualsevol barbaritat i la resta, que s'ha adaptat molt bé als invents de l'argentí", ha valorat Cruyff.

De la seva banda, Abidal també ha destacat la importància del bloc a l'apuntar que "en el moment que el Barcelona comenci a jugar el seu joc, serà més complicat per al Juventus".

En una sala plena de personalitats relacionades amb l'entorn blaugrana, com el president de l'entitat, Josep Maria Bartomeu, els quatre campions europeus del Barcelona s'han mostrat convençuts que Xavi aixecarà la cinquena a Berlín.

stats