Barça
Esports 08/10/2020

La junta del Barça vol paralitzar el vot de censura

El club recorre a la Guàrdia Civil perquè investigui signatures que podrien ser falses

X.h.n. / M.m.
4 min
El president del Barça, Josep Maria Bartomeu, viu un dels moments més complicats des que és president del Barça.

BarcelonaLa junta directiva del Barça va posar en coneixement de la justícia i de la Guàrdia Civil les seves sospites sobre l’existència de signatures irregulars entre les més de 20.000 que es van presentar per fer un vot de censura. Així ho va avançar ahir la Cadena SER i ho va poder confirmar l’ARA l’endemà que s’anunciés que hi ha prou suports validats per la mesa per fer un referèndum sobre la gestió de l’actual cúpula dirigent blaugrana, amb Josep Maria Bartomeu al capdavant.

La investigació de la Guàrdia Civil podria aturar el procés, que segons els estatuts obliga la directiva a fer un referèndum en un termini màxim de 20 dies. Abans d’ahir, mentre els impulsors del vot de censura celebraven la fita, el club va denunciar a la policia evidències de presumptes delictes penals en butlletes que no s’haurien rubricat lícitament. En van aportar un total de 300. Aquestes paperetes indueixen els directius blaugranes presents en la mesa del vot de censura, Marta Plana i Jordi Argemí, a sospitar que potser hi ha més suports que s’haurien recollit mitjançant pràctiques que podrien incórrer en falsificació documental o usurpació d’estat civil. Suports fins i tot ja validats.

Fonts del club van reconèixer a l’ARA que la investigació policial entronca amb la que en el seu dia es va obrir per perseguir la falsificació de 2.800 abonaments del Camp Nou per a la revenda. Les mateixes fonts mantenen que els directius presents en la mesa del vot van alertar que entre les firmes invalidades es van detectar carnets que prèviament ja s’havien fet servir per a pràctiques il·legals. Per això, insisteixen des del club, van demanar trucar un per un als socis signants abans de validar cada firma, una petició que tant el president de la mesa, Josep Maria Vallbona, com els promotors de la moció, Jordi Farré i Josep Triadó, van rebutjar. La Guàrdia Civil ha demanat més informació al club, però de moment el vot de censura no queda paralitzat, cosa que només podria passar si el jutge instructor ho considerés.

Victòria parcial de la mesa

L’assumpte es va tractar precisament ahir al matí a la mesa. Els dos directius representants de la junta eren partidaris de congelar el procés, mentre que els impulsors en defensaven la validesa. Va ser el vot del president de la mesa, el representant de la Federació Catalana, Josep Maria Vallbona, el que va decantar la balança a favor que el procés continués segons el previst. Per això es va seguir amb el recompte i avui divendres, segons els promotors, s’espera la comunicació formal en què s’especifiqui la finalització de l’escrutini i l’acceptació de la moció.

Els promotors de la moció volen garanties

Aquesta deliberació a la sala de recomptes va coincidir en el temps amb una compareixença del vicepresident Jordi Cardoner. Aleshores encara no havia transcendit la denúncia, tot i que el dirigent culer n’estava al cas. Així, responent sobre quan podia ser la votació, ell va declinar pronunciar-se al·legant que esperava la notificació formal de la mesa, que ha decidit tirar endavant el procés. Només el jutge pot aturar-lo.

Jordi Farré, el promotor de la moció, i sobre qui el Barça ha interposat la querella per aquesta suposada falsificació, va assabentar-se de tot plegat dimarts a través d’un amic seu. Aleshores, segons el seu entorn, no en va fer cas perquè es pensava que li estaven prenent el pèl. Ahir, però, va confirmar que els rumors eren certs. Els impulsors estan molt enfadats amb l’actitud del club, i consideren que és una maniobra que només té per objectiu paralitzar la votació i donar temps a la directiva. A més, tenen dubtes del procediment que ha seguit el club, agafant un paquet de 300 butlletes i portant-les a la Guàrdia Civil, ja que s’hauria trencat la cadena de custòdia.

Ara bé, l’institut armat creu insuficient la documentació aportada i ha demanat que el Barça entregui totes les butlletes sospitoses i fins i tot les dades dels socis en qüestió. Els experts jurídics consultats per l’ARA creuen que és força probable que el procés es pugui paralitzar sine die, ja que, si el jutge ordena iniciar una investigació, es podria allargar molts mesos i, per tant, la moció podria perdre tot el sentit perquè ja hi ha convocades eleccions per al març.

“Per què tanta por de votar?”

La plataforma Més que una Moció no va trigar a emetre un judici sobre tot plegat. “El tema frega el ridícul. Ja van esbombar que hi hauria 5.000 firmes falses, que havien signat menors d’edat. Ens han acusat de tot excepte de matar Manolete. Estan intentant allargar l’agonia tant com poden. És un frau democràtic i una decepció per als socis. Per què aquestes ganes de dilatar el procés? Per què tanta por de votar?”, va manifestar Marc Duch, portaveu de la iniciativa.

Paral·lelament, el recompte de signatures validades va acabar ahir amb 19.380 suports validats, 1.088 nuls i 219 dubtosos. És a dir que un 95% han passat el tall de la mesa de la moció. “És de justícia felicitar la feina d’arbitratge imparcial de Josep Maria Vallbona, dels dos promotors, i agrair l’esforç dels empleats del club. S’han validat més de 19.000 firmes amb una ràtio de nul·les de menys del 5%. És el procés més pulcre que hi ha hagut en la història dels vots de censura del club. Això és una expressió democràtica”, va explicar Duch.

Per la seva banda, l’altre portaveu de la moció, Ricard Faura, va dir que la decisió del club d’ajornar indefinidament l’assemblea per falta de garanties sanitàries forma part de l’estratègia de la junta per “guanyar temps” abans de posar la seva gestió en mans dels socis en un referèndum: “Han ofert arguments que es poden rebatre. Fer o no fer l’assemblea és una qüestió de voluntat”. En aquesta sessió ordinària amb els compromissaris, prevista en principi per al 25 d’octubre, s’havien d’aprovar els números de l’exercici 19/20, formulats i auditats amb unes pèrdues de 97 milions d’euros, així com el pressupost per a aquest curs.

stats