Barça
Esports Barça 23/03/2022

Ansu Fati encara haurà d'esperar una mica més

Ni Sevilla ni Eintracht: l'hispanoguineà compleix dos mesos de baixa i Xavi vol descartar qualsevol risc de recaiguda

3 min
Ansu Fati celebrant el triomf al Bernabéu amb els seus companys

BarcelonaAnsu Fati no es va voler perdre el clàssic de diumenge i, vestit de carrer, va formar part de la celebració de l'equip blaugrana al vestidor després de l'imponent triomf al Santiago Bernabéu. El que davanter hispanoguineà hauria volgut, però, és haver pogut jugar el partit i participar també en la festa que ja va començar damunt de la gespa. La temporada d'Ansu està sent un calvari a causa de les lesions, derivades d'aquell malson que va començar el novembre del 2020 després d'una entrada d'Aissa Mandi en un Barça-Betis al Camp Nou. Des de llavors, s'ha hagut d'operar quatre cops el menisc intern del genoll esquerre. Dificultats en la recuperació –que van destapar fins i tot disputes internes en els serveis mèdics del Barça i l'equip de preparadors físics–, recaigudes i lesions associades expliquen que tot just hagi pogut participar en deu partits aquesta temporada.

Ansu Fati, vestit de carrer, en la celebració del Barça al Bernabéu

L'últim cop que el jove punta va disputar un partit amb el Barça van ser 35 minuts en els vuitens de final de la Copa contra l'Athletic a San Mamés, quan havia entrat des de la banqueta poc després de l'hora de partit. Una vegada més, acabaria abandonant el terreny de joc entre llàgrimes. Ansu va patir una recaiguda de la lesió al bíceps femoral esquerre que s'havia fet al novembre a Balaídos contra el Celta, una trencadissa associada als problemes al genoll que l'han anat frustrant últimament. L'endemà de l'eliminació a Bilbao, el club va emetre un comunicat en què exposava que Ansu tenia una lesió al tendó proximal. "El doctor Pruna ens va avisar que estava per a 30-35 minuts contra el Reial Madrid, i la pròrroga ens va alterar els plans", explicaria llavors Xavi Hernández, respecte als minuts acumulats del jugador en les semifinals de la Supercopa, tot just abans de visitar el conjunt basc.

Automàticament es va obrir el debat de si el futbolista havia de tornar a passar de nou pel quiròfan o seguir un tractament conservador. La decisió última quedava en mans d'Ansu, que va assistir, junt amb la seva família, a diverses reunions tant amb Xavi com amb els serveis mèdics del club abans de prendre la decisió final. Passar per quiròfan presentava més beneficis de cara a futures lesions, però suposava estar de baixa mínim uns quatre mesos. En canvi, seguir un tractament conservador, a priori, significava estar uns dos mesos de baixa i, molt important, evitar una cinquena experiència quirúrgica en un any i escaig. Finalment, el dimarts 25 de gener el Barça va comunicar que Ansu havia decidit no operar-se. "Li farem una recuperació molt a mida, estarem molt pendents d'ell i intentarem que no es torni a lesionar mai més", havia anunciat Xavi abans que es conegués la decisió final de l'hereu del dorsal 10 blaugrana.

Tractament conservador a Madrid

Aquesta setmana es compleixen dos mesos que la perla del planter segueix el tractament conservador. Per anar bé en els terminis, ja hauria d'estar fent part dels entrenaments amb els seus companys, però de moment concentra quasi tota l'activitat al gimnàs. Ansu treballa part de la seva recuperació a Madrid, on s'ha posat en mans del prestigiós fisioterapeuta Joaquín Juan, especialista de confiança de figures com Pau Gasol i Cristiano Ronaldo. Juan, que està en total coordinació amb els professionals del Barça, l'està ajudant a compensar el seu cos i a escoltar-lo per prevenir problemes. L'hispanoguineà ha enfortit la zona sensible i ha millorat bastant, però el seu retorn a la gespa anirà més lent del que ell i la seva gent volien. Segons ha pogut confirmar l'ARA, no jugarà contra el Sevilla el diumenge 3 d'abril, ni tampoc en els quarts de final de l'Europa League contra l'Eintrach Frankfurt, que es disputaran quatre dies després (anada) i la setmana següent (tornada). El partit del Llevant a la Lliga, que quedarà al mig dels dos duels amb els alemanys, s'inclourà igualment en el temps de baixa. "Hem d'anar amb moltíssima cura, si no el risc d'una tercera recaiguda seguirà sent alt", asseguren des de Sant Joan Despí.

Després dels reforços de l'hivern i les prestacions que està donant l'equip, Xavi també sap que no s'ha de córrer amb el retorn d'Ansu Fati, encara que el jugador pressioni per accelerar el seu retorn. "Paciència", insisteixen des de la ciutat esportiva. A l'estiu, Mateu Alemany va tancar la porta a escoltar cap de les sucoses ofertes que arribaven des d'Anglaterra per fitxar l'hispanoguineà. A l'octubre, Ansu escenificava la seva renovació amb el Barça fins al 2027 i amb una clàusula de 1.000 milions. Si les lesions no li segueixen fent la guitza, està cridat a ser el davanter franquícia d'un projecte que il·lusiona. El director de futbol blaugrana es va encarregar de recordar-ho abans del clàssic: "La baixa de Benzema? Nosaltres no tenim l'Ansu i gairebé no l'hem tingut en tota la temporada". L'hereu del 10 de Messi té una relació especial amb el gol i el Barça l'espera. Passi el que passi amb Haaland.

stats