Barça

El Barça es desmarca de Florentino per poder fitxar

Tot i alinear-se amb el Reial Madrid contra l'acord amb CVC, el club blaugrana negocia amb el fons britànic

3 min
Joan Laporta, amb mascareta vermella, amb Florentino Pérez a la llotja de Valdebebas.

BarcelonaEl primer equip de futbol masculí del Barça representa la principal font de recursos per a la institució blaugrana. I ara mateix la plantilla que entrena Xavi Hernández des de fa unes setmanes –un cop es va certificar l'adeu Koeman– està en mínims pel que fa a arguments futbolístics. Així ho demostren la posició de l'equip a la Lliga –vuitè a 18 punts del líder, el Reial Madrid, i a cinc de la Lliga de Campions– i la recent eliminació de la màxima competició continental a mans del Bayern Munic i el Benfica. Aquest context esportiu, afectat també per les lesions i la retirada professional del Kun Agüero, condiciona la resta del projecte i en complica molt la recuperació a base, per exemple, de nous contractes de patrocini o de reformes com l'Espai Barça, que es ratifica aquest cap de setmana en referèndum. Per això tant la cúpula directiva com els principals executius de l'entitat s'han posat d'acord que s'han de fer fitxatges a curt termini per reflotar el primer equip. No es preveuen més temporades de transició com l'actual, en què el conjunt català assumeix que no podrà lluitar per la Lliga i competirà per l'Europa League.

El Barça treballa en la idea de fer dos o tres fitxatges al mercat d'hivern. Sobretot examina diverses opcions en atac, que és on la plantilla va més justa. La més clara és Ferran Torres, un jove davanter del Manchester City taxat en 70 milions que vol abandonar la Premier per abanderar el projecte de Xavi. També s'ha posat el focus sobre el rival veí del conjunt de Pep Guardiola, el United, i concretament en dos jugadors de perfils bastant oposats: Anthony Martial, polivalent i amb més projecció (26 anys), i Edinson Cavani, ariet especialista i experimentat (34). La negociació amb l'atacant citizen és per adquirir-lo en propietat, ja que se'l considera un valor estratègic. En canvi, les solucions de Martial i Cavani serien més temporals. Són dos jugadors que han demanat sortir de l'equip que ara entrena Ralf Rangnick perquè tenen massa competència: Cristiano Ronaldo, Jadon Sancho, Marcus Rashford, etc.

L'executiva blaugrana està treballant-hi, però obrir la porta de les arribades –més enllà de fitxatges barats com Dani Alves– està supeditat a dues grans vies d'acció. Una és desprendre's de les fitxes altes de la plantilla que tenen un paper residual, com Coutinho i Umtiti. L'altra és abraçar-se a la injecció immediata de diners que suposa consignar l'acord de la Lliga amb el fons CVC. Tal com va informar l'ARA el 3 de desembre, la dificultat per cedir o vendre actius a mig curs provoca que el pacte amb el fons britànic sigui el camí més curt per poder tenir marge salarial. Una operació que el club va rebutjar públicament a l'assemblea de clubs de divendres passat, en la línia del criteri de Florentino Pérez i el Reial Madrid, però que al mateix temps està negociant a mida per poder aconseguir el fair play financer que necessita per poder tornar a construir projecte després de la traumàtica sortida de Leo Messi. En aquest sentit, segons ha explicat aquest dilluns RAC1, el Barça es mou a instàncies del seu principal creditor, Goldman Sachs, que també forma part de CVC i està interessat en l'acord. El banc nord-americà és conscient que la planificació esportiva afecta la resta de l'activitat del club, d'aquí que participi en les converses per propiciar que CVC actuï com a soci i aporti capital en comptes de més deute. També flexibilitzaria el tracte el fet que Goldman Sachs assumeixi el cost de les obres del nou estadi, una suma que CVC, que contempla una part de la inversió al futbol espanyol en termes d'infraestructura, no hauria d'abonar.

Si finalment el Barça i CVC es donen la mà, cosa que no va passar a l'estiu amb Messi ni fa uns dies a la seu de la Lliga, l'aliança amb Florentino i el Reial Madrid dels primers mesos de mandat de Joan Laporta podria quedar afectada. Fins ara els dos grans del futbol estatal han anat de bracet en temes com la Superlliga, la fi dels avals i CVC. Ara l'extrema necessitat del Barça, fruit d'una herència nefasta que l'actual govern té dificultats per gestionar, pot canviar aquesta dinàmica.

stats