Barça

Per què el Barça encara no ha pogut inscriure Ferran Torres?

El club no obté prou marge salarial amb la sortida de Coutinho i guanyarà temps si el covid aparta el nou fitxatge de la Supercopa

3 min
Ferran Torres aixecant  el dit polze durant la seva presentació com a jugador del Barça.

BarcelonaPhilippe Coutinho ja és Birmingham per passar la revisió mèdica i formalitzar del tot el seu fitxatge per l'Aston Villa. El mitjapunta brasiler jugarà en aquest clàssic anglès entrenat per un vell amic, Steve Gerrard, fins a finals de temporada. El Barça s'estalviarà un 85% del salari equivalent als sis mesos de préstec i cobrarà 40 milions d'euros si els villans queden contents amb el jugador i se'l volen quedar en propietat. Si la venda no es tanca, Coutinho tornarà a Barcelona al juliol i la totalitat de la seva fitxa continuarà impactant als comptes blaugranes fins a nova ordre. En canvi, si el Villa activés l'opció de compra, el club català no només es trauria de sobre un contracte ruïnós, sinó que generaria una plusvàlua amb l'operació, ja que al tancament de l'exercici 20/21 els responsables econòmics de l'entitat van reflectir com a pèrdua una part important de l'amortització pendent del futbolista: 48 quilos, 24 cada campanya fins al 30 de juny del 2023, data de finalització de l'acord que es va consignar ara fa quatre anys.

Aquesta devaluació, inclosa als 381 milions de pèrdues que l'assemblea va aprovar a la tardor, tindrà efectes positius en l'exercici 21/22 si Coutinho rendeix i torna a ser el que va meravellar tothom al Liverpool. De moment, però, la rebaixa voluntària del valor del brasiler no té efectes en relació a l'obtenció de marge salarial per poder inscriure Ferran Torres a la Lliga, un objectiu que Joan Laporta i Mateu Alemany encara no han pogut assolir tot i autoimposar-se el deadline de fer-ho abans d'aquest diumenge.

Com que l'estalvi del Barça amb el mitjapunta afecta eminentment la meitat del seu salari d'aquest any i no l'amortització, la xifra generada no suma prou fair play per donar d'alta la fitxa de Torres, que sí que té associats 5,5 milions d'amortització (un 10% del que va costar) a banda del seu sou. I això que, segons reconeixen fonts blaugranes a l'ARA, la Lliga ha donat llum verda a considerar que la cessió (i no traspàs) de Coutinho entra en la regla 1 per 2, que s'aplica a clubs excedits en topall salarial —com el Barça— perquè puguin inscriure per la meitat d'allò que alliberen en relació als principals salaris de la plantilla.

Ni amb l'empenteta de la Lliga han sortit els números. Per això, a només tres dies del clàssic de Supercopa, cita assenyalada per al debut de Ferran Torres, la direcció esportiva del Barça explora vies alternatives per fer espai a la massa salarial. El problema és que cap de les opcions a curt termini entren en la regla 1 per 2. De fet, la més avançada, la de l'austríac Yusuf Demir, que es desvincularà del club els pròxims dies per ser traspassat del Rapid de Viena a un equip de la Bundesliga, suposarà un estalvi tan exigu que tampoc serviria per completar la sortida de Coutinho.

El covid de Ferran Torres, un factor per guanyar temps

Es necessitarien, per tant, més gestos per donar d'alta Torres i, ara per ara, als despatxos del Camp Nou no hi ha la sensació que res es pugui accelerar en poques hores. En aquesta línia, l'entorn de Neto transmet a l'ARA tranquil·litat pel que fa al seu futur al club. Tampoc Luuk de Jong, a qui es va instar fa unes setmanes a marxar al Cadis, fa pinta de moure's en els pròxims dies. A més, les baixes l'han instal·lat a l'onze. I, pel que fa a Sergiño Dest, que podria generar un ingrés en forma de traspàs, no hi ha cap oferta amb cara i ulls. Més remot és encara que un club s'interessi seriosament per Samuel Umtiti.

En les declaracions que van fer al Nuevo Los Cármenes de Granada, Alemany i el vicepresident Rafa Yuste van parlar de "més sortides" per assolir el marge salarial suficient per inscriure Torres. Xavi també ho havia indicat en la roda de premsa prèvia al partit. Però aquesta no és l'única via possible. També tancant renovacions es podria fer fair play. La de Dembélé, que serviria per espaiar l'amortització pendent i rebaixar alguns conceptes de la fitxa, segueix congelada i a l'espera que l'agent del francès es manifesti. I també la de Sergi Roberto, malgrat que fonts de l'entorn del reusenc apunten a l'ARA que ni tan sols hi ha una proposta per reprendre la negociació que es va aturar fa uns mesos, quan tot estava a punt per a la signatura d'un nou contracte a la baixa fins al 2024.

La inscripció de Ferran Torres s'ha convertit en un altre serial en els primers mesos de mandat de Laporta. I, en realitat, si l'extrem valencià continua donant positiu per covid i es queda sense viatjar a l'Aràbia Saudita, a les dependències blaugranes respirarien, perquè guanyarien temps per trobar la fórmula per inscriure'l a la Lliga. Mentrestant, Xavi Hernández lamentarà una setmana més de precarietat, aquesta vegada amb títols importants en joc.

stats