Barça

El fitxatge més car de la història del Barça marxa cedit a l'Aston Villa

Philippe Coutinho jugarà a la Premier i el club blaugrana s'estalvia set milions d'euros del seu salari

3 min
El Barça fa mesos que busca una sortida a Coutinho, que ha perdut protagonisme al Camp Nou

BarcelonaEl Barça ha aconseguit equip per a Philippe Coutinho, que tindrà una plataforma els pròxims mesos per aspirar a jugar el Mundial que té lloc a finals d'any a Qatar. El mitjapunta brasiler competirà fins a final de curs a l'Aston Villa. El club anglès, 13è classificat de la Premier League, assumirà una part de l'elevada fitxa del futbolista (un 85%, segons RAC1). Aquesta ha sigut l'única manera de generar un estalvi –de prop de set milions– amb Coutinho en aquest mercat d'hivern, en què el club blaugrana ha fitxat Ferran Torres però encara no l'ha pogut inscriure. Amb aquesta sortida rellevant, l'entitat s'assegura un gest considerable per poder apuntar l'extrem valencià a la Lliga. Tot i això, fonts blaugranes apunten a l'ARA que caldrà "alguna empenta més" per assolir l'objectiu.

L'Aston Villa gaudirà de Coutinho fins a finals d'aquesta temporada i disposarà d'una opció de compra de 40 milions d'euros en cas de quedar satisfet amb el tracte. A Birmingham, el carioca es retrobarà amb Steven Gerrard, ara tècnic dels villans, amb el qual va coincidir en la seva etapa al Liverpool. Curiosament, aquesta operació qualla quan es compleixen quatre anys exactes de la presentació galàctica de Coutinho al Camp Nou. El seu fitxatge és el més costós de la història del Barça. Va suposar 120 milions fixos més 40 variables i va firmar fins al 2023 a raó d'uns 22 quilos bruts per curs.

Com que Coutinho té un dels contractes més cars de la plantilla, l'estalvi que suposa la seva marxa a mitja temporada es pot aprofitar per inscriure per la meitat de la xifra que s'allibera. Encara que sigui de cessió, l'operació s'enquadra dins de la regla de l'1 per 2, que s'aplica a clubs que, com el Barça, estan excedits en matèria salarial. Amb Umtiti o Dembélé, que també tenen uns emoluments alts, també es podria inscriure en virtut d'aquesta norma. En canvi, si se'n van Demir, De Jong o Neto, l'estalvi que es generi només serviria per inscriure per valor d'una quarta part de la xifra alliberada (1 per 4). Així són les matemàtiques que han de fer Mateu Alemany i Ferran Reverter, responsables de la planificació esportiva i econòmica del Barça, per reforçar l'equip. D'aquestes sortides depèn que Xavi Hernández pugui sumar efectius per lluitar per als objectius que queden fins al maig: classificació per a la Champions, Copa del Rei i Europa League.

En paral·lel, continua oberta la via CVC, malgrat que Joan Laporta digués l'altre dia que l'oferta del fons britànic no és acceptable "en els termes en què està plantejada". Si hi hagués acord amb CVC, el marge salarial es relaxaria no només ara a l'hivern, sinó també a l'estiu.

"Estem treballant com bojos"

"Estem treballant com bojos per inscriure Ferran abans de diumenge. I si no es pot, ho farem abans de la Supercopa". Així s'expressen des dels despatxos del Camp Nou sobre la cursa per fer prou fair play financer abans de finals de setmana per inscriure Ferran Torres a la Lliga. El termini se'l va marcar el mateix Alemany a la presentació de l'ex del Manchester City, a qui es vol fer debutar la setmana que ve contra el Reial Madrid a les semifinals de la Supercopa d'Espanya, que es torna a disputar a l'Aràbia Saudita. En principi, si la paperassa es resol abans de dimecres que ve, no hi hauria impediments mèdics perquè Torres pogués jugar els seus primers minuts com a blaugrana; sempre que un test negatiu demostri que ha passat el covid.

Amb la carpeta Coutinho resolta a falta de la revisió mèdica que el jugador ha de passar en terres angleses, les gestions per assolir "l'empenta" necessària per inscriure Torres passen per operacions més modestes, com ara cancel·lar oficialment la cessió de Demir, trobar equip per a Neto Murara, aconseguir que Luuk de Jong accepti algun destí més apetitós que el Cadis o bé signar una ampliació a la baixa amb Sergi Roberto. Més verd està el tema Dembélé, de qui s'espera una resposta definitiva sobre l'oferta de renovació. Si és positiva, el fair play tindrà encara més oxigen. I si és negativa, el Barça mourà cel i terra per perdre'l de vista aquest mercat d'hivern. Una de les solucions possibles, com va avançar l'ARA, implica el Manchester United i Anthony Martial.

stats