Ferran Torres pot acabar costant un màxim de 72 milions al Barça

El Barça paga 55 milions fixos al City, però diferents variables poden fer augmentar el seu preu final

4 min
Ferran Torres ja s'entrena amb el Barça

BarcelonaEl Barça ja ha fet oficial el fitxatge de Ferran Torres, davanter valencià de 21 anys del Manchester City. El futbolista va aterrar a Barcelona el dia de Sant Esteve, va passar la revisió mèdica ahir dilluns al matí i aquest dimarts s'ha fet oficial l'acord que el vincula amb el Barça per a les pròximes cinc temporades, amb una clàusula de rescissió de 1.000 milions d’euros. Dilluns vinent serà presentat al Camp Nou. És el primer gran fitxatge de l'era Xavi. El següent pas passa per inscriure'l sense excedir el 'fair play' financer. De moment, el futbolista s'està recuperant d'una lesió i és baixa, fet que dona una mica més de marge al Barça per formalitzar la seva inscripció -el termini comença a partir del 3 de gener-.

Malgrat que no han transcendit les xifres oficials, Torres vestirà de blaugrana després que el Barça i el City hagin pactat un traspàs de 55 milions fixos i una quantitat en variables que podria elevar la xifra fins als 72 milions, més del doble dels que va pagar el club anglès l'estiu del 2020 per endur-se'l del València. Segons ha pogut saber l'ARA, les variables consisteixen en set milions si renova amb el Barça, cinc milions si guanya la Pilota d'Or i cinc milions si guanya la Champions jugant un 60% dels partits (disputant 45 minuts o més per partit). Si el club blaugrana fes calaix amb un futur traspàs del jugador, el City s'emportaria 10 milions sempre que no renovi amb el Barça i la venda sigui superior als 55 milions d'euros.

L'extrem de Foios (Horta Nord) ha marcat 16 gols en 43 partits oficials a les ordres de Pep Guardiola i s'ha convertit en un dels referents de Luis Enrique a la selecció espanyola (22 duels, 12 gols). Les negociacions per incorporar Ferran Torres van evolucionar de forma decisiva a finals de novembre, quan el director de futbol del Barça, Mateu Alemany, i el CEO del club, Ferran Reverter, van fer un viatge llampec a Manchester per negociar amb el City i explorar diverses vies per reforçar l'equip. Amb l'acord tancat amb el jugador –representat per la mateixa agència que Pedri, amb qui s'han fet tractes recentment–, quedava la part de pactar unes condicions satisfactòries per al club d'origen i sostenibles per al de destí. Alemany i Reverter van oferir possibles bescanvis, però el City arrufava el nas amb les opcions que apareixien a la taula de negociació i va optar per demanar només diners. Els citizens van valorar Torres en 70 milions perquè consideren que és un jugador amb projecció, però alhora van mostrar-se oberts a rebaixar el tram fix del preu de traspàs i a flexibilitzar-ne el pagament.

L'escull del 'fair play'

L'anunci del fitxatge, però, no significa que el jugador estigui a punt per competir a curt termini. D'una banda, perquè Torres porta lesionat des de l'octubre per culpa d'una fractura al peu i encara ha de rebre l'alta. I, de l'altra, perquè el Barça no està en disposició d'inscriure la nova adquisició en els marges salarials de la Lliga. El club blaugrana no té prou fair play per apuntar el futbolista a la competició –només ha pogut inscriure Alves després de la retirada de Kun Agüero– i està pendent de diverses operacions per poder executar el tràmit.

En aquest sentit, treballa des de fa setmanes per trobar sortida a grans salaris com els de Coutinho i Umtiti, que en cas de marxar deixarien un espai preciós per a l'arribada de nous fitxatges. L'empresa, però, és molt complicada, ja que cap dels dos jugadors té ofertes al nivell del que cobren al Barça. L'alternativa, per tant, implica fer petites passes, com cancel·lar les cessions de Luuk de Jong i Demir, tancar vendes de jugadors cotitzats com Sergiño Dest o aconseguir les renovacions d'Ousmane Dembélé i de Sergi Roberto, que també contribuirien en l'aspecte salarial. A l'estiu ja va passar que Memphis i Eric Garcia van ser presentats tot i no poder ser inscrits. Només van rebre l'OK de la Lliga quan Piqué es va abaixar el salari.

En paral·lel a aquesta operació sortida a mitja temporada, el club també negocia amb diversos patrocinadors per augmentar ingressos i ha admès converses amb el fons britànic CVC, amb el qual voldria tenir un pacte diferenciat del que tots els clubs de la Lliga van consignar de bracet amb el president de la patronal, Javier Tebas. La condició número zero per firmar un acord amb aquest banc inversor és que els diners no computin com a deute, sinó com a capital per millorar el projecte esportiu, una injecció que serviria també per obtenir marge salarial.

El problema d'aquesta via és que acceptar-la ara implicaria desafiar l'aliança amb el president del Reial Madrid, Florentino Pérez, principal opositor de Tebas. El mandatari blanc té el suport de Barça i Athletic Club en gran part per la seva mà decisiva perquè el govern espanyol accedís a posar fi a la normativa dels avals. A canvi d'aquest moviment, tant Joan Laporta (Barça) com Aitor Elizegi (Athletic) han acceptat ajudar-lo en la seva pugna personal per sacsejar el futbol estatal. En el cas blaugrana, aquest suport també implica anar contra la UEFA i defensar la necessitat de fundar una Superlliga europea.

stats