Barça

Les derivacions salarials de la sortida del Kun Agüero

"S'ha portat molt bé amb nosaltres", expliquen des del Barça, on se celebra que l'ariet hagi volgut liquidar el contracte amb efectes immediats

4 min
El Kun Agüero anunciant la seva retirada professional.

BarcelonaNomés cinc partits ha pogut jugar el Kun Agüero al Barça. L'aventura de l'argentí al Camp Nou, que ja va néixer trastocada per l'adeu a contracor de Leo Messi, ha sigut massa curta a causa d'un problema cardíac que posava en risc la seva salut. Una vegada digerida la sortida de Messi, i després de superar una lesió al bessó que el va tenir més de dos mesos de baixa, Agüero va aparèixer als esquemes dels tècnics –primer Koeman i després Xavi– com una alternativa solvent en el pla realitzador. "El Kun farà gols si les lesions el respecten", es repetia des de Sant Joan Despí sobre el davanter de Quilmes, que va signar un contracte a la baixa per a dues temporades, instal·lat a la classe mitjana de l'escala salarial, equivalent a menys de la meitat del que cobrava al City i amb variables associades al seu rendiment. Tot plegat en sintonia amb l'austeritat planificada pel CEO blaugrana, Ferran Reverter.

Agüero va ser el primer fitxatge que Laporta va presentar en la seva segona etapa com a president. Però, com que es va lesionar, no va ser inscrit a la Lliga en virtut del gest de Gerard Piqué per abaixar-se el salari, cosa que va propiciar les altes de Memphis Depay i Eric Garcia, sinó que va haver d'esperar-se al final del mercat, quan el Barça va treure's de sobre la fitxa d'Antoine Griezmann i va poder obtenir prou marge per inscriure'l tant a ell com a Luuk de Jong. Ara, un cop s'ha vist que, lamentablement, haurà de deixar la pràctica professional del futbol, Agüero ha pactat una rescissió del contracte, que tenia blindat fins al 30 de juny del 2023. "S'ha portat molt bé amb el club", expliquen des del Camp Nou, on celebren que l'ariet hagi volgut liquidar la relació sense agafar-se cap baixa ni esgotar el termini de tres mesos –fins al febrer– que els metges li van donar per valorar l'impacte dels tractaments per controlar les arrítmies. No cobrarà l'any que li quedava i percebrà només una part del que tenia pactat per a aquest curs. I no de cop, sinó amb un prorrateig fins a finals de temporada.

Els advocats del club i els del jugador han negociat les últimes setmanes per tancar un pacte indesitjat –perquè la plantilla es debilita– però alhora satisfactori –perquè Agüero ha obrat pensant en la situació econòmica que travessa el Barça–. En paral·lel, el departament de compres de l'entitat està en converses amb l'asseguradora que cobreix el primer equip per cobrar una quantitat que compensi la pèrdua del futbolista a mitja temporada per motius de salut. "És la primera vegada que ens trobem en una situació així", apunten des d'Arístides Maillol, on recorden que els jugadors perceben tot el que s'estipula als contractes fins i tot quan passen llargues temporades sense jugar per lesió –Dembélé, al qual es va donar de baixa el 2020 per incorporar Braithwaite– o per malaltia –Abidal–. En aquests casos, el salari dels afectats va a càrrec, a mitges, entre el club i l'asseguradora. "Agüero té dret a una pensió d'invalidesa si es demostra que es retira per accident de treball, però pot no beneficiar-se'n perquè té altres negocis i diners per a dues vides", afegeix a l'ARA Toni Roca, expert en dret futbolístic.

La normativa de la Lliga, taxativa

La quantitat corresponent a la liquidació d'Agüero repercutirà en la massa salarial d'aquesta temporada. Tot i això, com que l'argentí cobrarà molt menys del que estava previst, el club guanyarà marge salarial per inscriure Dani Alves a la Lliga a temps per al partit del dia 2 de gener a Son Moix contra el Mallorca. El brasiler podrà tornar a jugar de forma oficial amb la samarreta blaugrana gràcies a la norma de l'u per quatre, que s'aplica a equips que, com el Barça, superen la ràtio salaris-ingressos i només poden inscriure per valor d'una quarta part d'allò que estalvien. Així, per poder aspirar a incorporacions més importants, l'entitat necessita alliberar salaris més elevats, com els de Samuel Umtiti o Philippe Coutinho; tancar renovacions a la baixa, com la de Sergi Roberto, o vendre per sumar ingressos i restar massa salarial. L'últim factor posa el focus sobre Dembélé, que, si no accepta l'oferta de renovació, és carn de traspàs. L'inconvenient amb el francès és que el seu agent és partidari d'esgotar l'acord vigent fins al juny per firmar lliure per un altre equip a canvi d'una sucosa prima. D'ofertes no n'hi falten.

La direcció esportiva treballa per millorar a curt termini els arguments que té Xavi Hernández a la plantilla. S'hi juguen la classificació per a la Champions 22/23 i la necessitat de renovar patrocinis vigents i trobar-ne de nous. És urgent revertir la milanització. D'aquí les negociacions amb Ferran Torres, Cavani o Martial. O els rumors sobre el possible retorn d'Alexis Sánchez, un escenari que s'observa "com a ultimíssima opció", diuen al Barça. El problema per executar operacions no és de liquiditat, sinó de marge salarial, un factor que condiciona la feinada de Mateu Alemany i la supedita als capritxos del mercat. Per això, i malgrat la posició pública de rebuig al pacte de la Lliga amb CVC, des del Camp Nou busquen la fórmula per beneficiar-se del capital (i no deute) d'aquest fons britànic per anar de compres a l'hivern i planificar també les operacions de l'estiu que ve. Sense sortides rellevants ni CVC, la Lliga serà insensible amb les urgències d'un Barça que estarà condemnat a tirar amb el que té fins a finals de temporada.

stats