Esports Barça 14/03/2023

Laporta esclata pel cas Negreira: "Tinc moltes ganes d'enfrontar-me a tots els pocavergonyes que estan tacant el nostre escut"

Ho ha dit en un acte privat del Barça, després que el govern espanyol hagi anunciat que també es personarà en la causa judicial

4 min
Roda de premsa amb Joan Laporta

BarcelonaNomés 24 hores després que el Reial Madrid anunciés que es personaria contra el Barça després que la Fiscalia l'hagi acusat d'haver-se "afavorit" tenint a sou l'exvicepresident del Comitè Tècnic d'Àrbitres (CTA) José María Enríquez Negreira, qui s'hi ha implicat també és el govern espanyol. El president del Consell Superior d'Esports (CSD), José Manuel Franco, ha confirmat que l'Estat es personarà contra el Barça a través de l'òrgan que dirigeix. Franco ho ha confirmat a Telecinco: "Quan la denúncia sigui admesa a tràmit, serà el moment de personar-nos en la causa".

Divendres, el ministeri públic ja va presentar al jutjat d'instrucció número 1 de Barcelona la denúncia pel cas Negreira, que se suma a la querella a títol individual del col·legiat català Xavier Estrada Fernández, que actua com a àrbitre de VAR. Després de gairebé un any d'investigació, el ministeri públic va concloure que fins al 2018 el club va pagar 7,3 milions a Negreira perquè "afavorís" l'entitat "en la presa de decisions dels àrbitres en els partits que disputés". La denúncia es dirigeix contra Negreira, els expresidents del Barça Sandro Rosell i Josep Maria Bartomeu, el Barça –com a entitat jurídica– i dos antics executius del club, Òscar Grau i Albert Soler. Entre els delictes que se'ls atribueix hi ha el de corrupció entre particulars en l'àmbit esportiu, administració deslleial i falsedat documental.

El ministeri públic també ha demanat, segons ha avançat El País i ha pogut confirmar l'ARA, que el jutge citi a declarar com a testimonis els exentrenadors del Barça Luis Enrique Martínez (2014-2017) i Ernesto Valverde (2017-20). La denúncia inclou els dos tècnics en la relació de testimonis perquè expliquin si, durant la seva etapa al capdavant del primer equip blaugrana, van conèixer l'existència de suposats informes sobre el comportament dels àrbitres en el terreny de joc. Se sumen, d'aquesta manera, a una llista de testimonis requerits on també hi ha l'actual president del Barça Joan Laporta (2003-2007 i des del 2021) i l'expresident Joan Gaspart (2000-03).

Joan Laporta trenca el silenci i esclata

Aquest dilluns al vespre, en un acte privat del Barça al qual han assistit tots els capitans del club -dels equips de futbol i de les seccions-, Laporta ha esclatat. "Tinc moltes ganes d'enfrontar-me a tots els pocavergonyes que estan tacant el nostre escut", ha dit, emocionat, després d'haver de parar el seu discurs en vessar algunes llàgrimes. Abans, havia arrencat afirmant que tot plegat es tracta d'una campanya orquestrada en contra del Barça. "Alguns, motivats per l'enveja, el que intenten és erosionar la nostra reputació amb campanyes fetes des de la mala fe. I podeu estar segurs que la junta directiva que tinc l'honor de presidir la defensarem amb totes les nostres forces".

Laporta també ha sigut rotund afirmant que: "El sentiment barcelonista ni es compra ni es ven, però tampoc s'embruta. I, recentment, hi ha uns atacs ferotges per a embrutar el nostre escut que no tenen res a veure amb la realitat". Així, el president blaugrana trenca el seu silenci. La seva darrera comunicació recent es limitava a una piulada al seu perfil de Twitter aquest diumenge, després que el Reial Madrid anunciés que es personaria en la causa. "Culers, estigueu tranquils. El Barça és innocent del que se l’acusa i víctima d’una campanya contra la seva honorabilitat en la qual ara ja hi són tots. Cap sorpresa, defensarem el Barça i demostrarem la innocència del club. Molts hauran de rectificar".

És poc probable que hi hagi conseqüències a curt termini

Quan s’obri el procediment judicial és poc probable que hi hagi sancions imminents per al club, segons consideren alguns advocats penalistes consultats per l’ARA. Les conseqüències només podrien arribar a llarg termini i en el cas que hi hagués una sentència condemnatòria. Ara bé, hi ha consens en assenyalar que el procés serà molt llarg i que aquests casos de presumpta corrupció són molt difícils de provar: no són els acusats els que han de defensar la innocència, sinó les acusacions les que han de demostrar la culpabilitat. En resum, el Barça pot continuar competint sense entrebancs.

Això no treu el descrèdit i l'hostilitat a què està sotmès i estarà sotmès l'equip als estadis de futbol. Des que l'escàndol va sortir a la llum i s'ha anat fent gros, el Barça ja ha vist com al Santiago Bernabéu i aquest diumenge a San Mamés una part de l'afició rival tirava bitllets falsos volent representar la compra d'àrbitres. Al feu blanc van ser bitllets de 500 euros amb la cara de Joan Laporta. A l'estadi del conjunt basc, hi afegien el terme màfia.

En el partit contra l'Athletic Club, el gol de l'empat local anul·lat per mans després de la revisió del VAR i amb l'àrbitre Jesús Gil Manzano anant al monitor per acabar-se de decidir va desencadenar la fúria de l'afició. "Em sorprèn aquesta hostilitat, estic trist, jutjar abans de temps crec que no és bo per a la societat, aquí sempre m'han tractat molt bé. Ho respecto, però estic trist. No en parlem al vestidor, la nostra obligació és defensar l'equip a mort i prou", va dir Xavi Hernández en roda de premsa.

Fins i tot a Sevilla, a l'estadi Sánchez Pizjuán, hi va haver protestes pel cas Negreira malgrat que no hi jugava el Barça. També es van tirar bitllets, especialment des de la zona dels aficionats més radicals, els Biris Norte, i van penjar una pancarta amb el lema: "Per un futbol net". El Sevilla, amb un comunicat demanant aclarir els fets, va ser un dels primers clubs que es va posicionar públicament quan SER Catalunya va destapar el cas.

El dia que Florentino Pérez va acorralar Iturralde González

Tot i que el Barça està en l'ull de l'huracà, l'exàrbitre Iturralde González, amb disset anys d'experiència a Primera Divisió, va revelar a la Cadena SER, de la qual és col·laborador, un episodi de pressions rebudes de Florentino Pérez la temporada 2010-11. "Investigueu qui em va voler tancar sol en una habitació a banda. I jo vaig dir: 'No, amb els meus assistents'. Em pensava que em feia una broma. Em va dir: 'Només demano que ens xiuleu igual que al Barça'. Li vaig dir que s'havia acabat la conversa. Era el senyor Florentino Pérez. Mitja hora després ja ho sabia el Comitè Tècnic d'Àrbitres. Allà va quedar l'informe, no hi va haver sanció. No m'amagaré perquè això va passar, no hi ha cap àrbitre corrupte, estem per sobre d'aquesta gent...".

stats