Barça

El Barça recupera la il·lusió però segueix amb deures pendents

La frescor dels joves conviu amb veterans que pateixen en un equip cada cop més endollat

4 min
Xavi Hernàndez, durant el Barça-Madrid de la Supercopa

BarcelonaDesprés de la derrota a la semifinal de la Supercopa d’Espanya contra el Reial Madrid (2-3), el president Joan Laporta va baixar al vestidor per deixar clar davant dels jugadors que estava “orgullós” del seu partit. Barrejant el català i el castellà, davant un munt de cares llargues, Laporta va voler aixecar l’ànim d’uns futbolistes que sentien que s’havien quedat ben a prop de derrotar els blancs. Però altre cop, com ha passat els últims anys en els partits grans, va tocar perdre. “El proper pas és guanyar. Però estem en el camí” va dir Laporta, que va voler que el missatge no arribés només als jugadors. El vídeo s’ha penjat a les xarxes del club, i el missatge és clar: el Barça ha tornat, com va dir el mateix president el dia de la presentació de Ferran Torres.

“Tots els culers estem orgullosos de ser del Barça, més que mai. Els missatges que ens arriben des de Barcelona pel partit que heu fet, en el qual heu donat la cara en tot moment, heu mostrat talent, orgull, capacitat de superar-vos a vosaltres mateixos, i heu estat valents, són que és un orgull”, va dir el president, que va voler remarcar que “aquest és el camí” i que està molt satisfet amb el cos tècnic. Avís per a navegants als jugadors per deixar clar que mana Xavi. Per recordar que qui ho doni tot serà cuidat per una directiva que continua treballant per posar ordre al desgavell de l’anterior junta, a nivell econòmic i esportiu. De fet, poques hores després de la derrota en terres saudites es confirmava que el jove austríac Yusuy Demir torna al Rapid de Viena. Demir ha jugat tot just 9 partits amb el primer equip, a un sol partit d’arribar als 10, fet que hauria significat pagar 10 milions al club austríac. Una nova operació per evitar gastar més i alliberar massa salarial. Un dels següents passos hauria de ser veure què passa amb Ousmane Dembélé, que té una oferta de renovació a la baixa sobre la taula a la qual haurà de respondre. Xavi vol que segueixi i el futbolista afirma tenir la mateixa idea, però en les anteriors reunions les demandes de l’agent del francès han sigut desorbitades. I Mateu Alemany ha marcat una línia vermella a Dembélé: si vol quedar-se hi haurà de posar alguna cosa de la seva banda.

El retorn de Pedri i Ansu, clau

La derrota de Riad va servir per reforçar el discurs de Laporta. El del retorn de la il·lusió, tot i que al Madrid se'n feien creus de veure un Barça tant optimista després d’haver perdut. Tant Xavi com Laporta, però, creuen que el partit demostra la capacitat de competir de l’equip, que les idees tàctiques van encaixant i, especialment, que el retorn de jugadors fins ara lesionats, com Pedri i Ansu, pot canviar-ho tot. “Marxo trist i enfadat, hem perdut. Però si algun dia hem de perdre, que sigui com avui. Els primers vint minuts hem sortit acomplexats, pel nostre passat recent, però hem reaccionat i hem acabat tenint el Madrid on volíem. Aquest és el camí per competir; ens hem tret els complexos i hem demostrat que podem competir amb tothom”, va dir el tècnic, que encara confia en moviments al mercat de fixatges per reforçar la davantera, tot i que el rendiment de Luuk de Jong està sent molt superior al previst.

Ferran Torres va debutar amb el Barça.

La semifinal, però, també va servir per recordar que encara queda molt per fer abans que es pugui aspirar a ser un equip que domina. Alguns jugadors van patir de valent –especialment els laterals Alba i Alves–, Frenkie de Jong segueix sense trobar el seu lloc i Dembélé uneix moments brillants amb errades greus. Xavi, que va deixar fora de la convocatòria Umtiti i Dest, tampoc va donar minuts a Riqui. Memphis, per la seva banda, va entrar al final del partit i està quedant arraconat en aquesta fase de temporada, en què Xavi intenta encertar la tecla. A la primera part no va aconseguir-ho. A la segona sí. Si Laporta es mostra eufòric, al cost tècnic es mostren satisfets però una mica més prudents, ja que el calendari és exigent i els projectes requereixen temps. De fet, un dels punts més positius és la presència d’un munt de joves. Contra el Madrid van arribar a participar vuit jugadors de 22 anys o menys: Ferran Torres, Pedri, Ansu Fati, Gavi, Nico, Ez Abde, Araujo i Jutglà. “Tots els joves que estem sortint estem aportant molta il·lusió a l’equip. Crec que amb aquesta barreja de joventut i veterania estem fent un equipàs que anirà cada cop millor”, deia Pedri al final del partit. “Fa un mes vèiem les coses més lluny, ara hi estem més a prop”, afegia Araujo en referència al canvi que ha patit l’equip amb l’arribada del nou cos tècnic de Xavi. La derrota de Riad va servir per certificar que el Barça va pel bon camí, però el mercat de fitxatges segueix obert. I la tan desitjada victòria contra un rival gran segueix sense arribar.

stats