Futbol - La Lliga

El Barça es refà a temps per no ficar Xavi en un embolic

Lewandowski, amb un 'hat trick', lidera la remuntada contra un València que es queda amb deu jugadors abans del descans (4-2)

4 min
Robert Lewandowski firma un doblet contra el València

BarcelonaCom si fos una síntesi de tota la temporada, en el primer partit després que Xavi i el Barça anunciessin que caminaran de bracet una temporada més, el conjunt blaugrana va haver de remar contra els seus propis errors per no prendre mal contra el València (4-2). Davant 30.167 aficionats que van desafiar el temporal, amb un gran gruix de turistes en unes grades banyades per la pluja, Robert Lewandowski, amb un hat trick, va capgirar un marcador que al descans era de derrota. El València va pagar cara l'expulsió al primer temps de Mamardashvili. Amb el triomf, l'equip de Xavi recupera el segon lloc abans de visitar, dissabte, Montilivi.

Davant d'un conjunt valencià molt replegat, que va renunciar en tot moment a tenir la pilota i va apostar descaradament per un futbol directe –tan directe que el seu pla va consistir en defensar-se juntets i jugar directament del porter als davanters–, els blaugranes van començar movent amb ritme la pilota. Així va arribar el primer gol, amb una centrada del peu privilegiat de Raphinha i una rematada colossal de Fermín, un dels soldats més fidels de Xavi aquesta temporada. És el migcampista que més gols ha fet aquest curs: vuit, tres més que Gündogan, segon, i sis més que De Jong.

El gol matiner al minut 22 semblava prometre una nit plàcida per al Barça. Però les coses es complicarien durant una bona estona. Perquè les errades pròpies, una tònica massa constant aquest curs més enllà de l'oasi en el desert que va suposar la revifada de l'equip finalment esquinçada pel PSG i el Reial Madrid, van obligar els blaugranes a haver de remuntar una nit més.

Primer Ter Stegen, sempre tan segur, sempre tan efectiu, va pecar de superb en un control. La gespa, molt molla, on la pilota lliscava veloç i entremaliada, va jugar una mala passada a l'alemany, i ho va aprofitar Hugo Dugo per firmar només cinc minuts després de la diana de Fermín. El Barça va seguir a la seva en atac, intimidant, però badoc en defensa. La fórmula bàsica del València tornaria a funcionar: de nou pilotada llarga a les cames elèctriques de Federico i penal com una casa de pagès d'Araujo. L'uruguaià no passa pel seu millor moment.

El València es queda amb un jugador menys

Pepelu, el fitxatge més destacat d'aquesta temporada d'un conjunt xe plagat de nanos joves, no va fallar des dels onze metres. Els valencians no oloraven la pilota, ni falta que els feia, però ja havien fet dos gols i havien provocat la targeta groga a Cubarsí, que seria substituït al descans per Iñigo Martínez. Abans de passar pel túnel de vestidors, les coses es començarien a posar de cara per al Barça. Cancelo faria lluir Mamardashvili amb un xut llunyà i Araujo toparia amb el pal i, tot seguit, el València es quedaria amb deu jugadors.

Potser contaminat per les errades del seu rival, potser per la gespa ben xopa per la pluja, Mamardashvili va fallar en el control en el moment més delicat. Lamine Yamal va ensumar la sang, li va pispar la pilota i, quan havia superat el porter georgià, aquest va tallar la pilota amb el braç fora de l'àrea. De Burgos Bengoetxea no ho va veure de primeres, però ho va tenir clar després de revisar la jugada en el monitor a peu de gespa del VAR: expulsió clara.

Entrava Jaume Domènech per Hugo Almeida i el porter valencià s'estrenava fent els deures, ja que va salvar amb una bona mà la rematada de falta de Raphinha. Va ser l'última acció abans d'un descans que el València demanava a crits. Amb tot, amb tanta errada, amb tant despropòsit, els primers 45 minuts van deixar un partit ben estranyot.

A la represa, el guió era fàcil de preveure: el València, que amb onze ja havia proposat un embut a la defensa, es replegaria encara més condicionat per l'expulsió de Mamardashvili. L'esperança del tècnic Rubén Baraja era teixir una teranyina que els servís per protegir l'avantatge en el marcador i intentar moure una mica la cua a partir d'algun contraatac. I, per contrarestar-ho, per trobar l'escletxa, Xavi va sacsejar la coctelera. Davant un rival extremadament defensiu, va donar entrada a Sergi Roberto i Iñigo, dos jugadors amb peu per jugar entre línies.

Robert Lewandowski empata el partit

El Barça no trigaria ni cinc minuts a refer-se i empatar. També ho faria mitjançant un gol de cap, aquest cop de Lewandowski i a la sortida d'un córner que va servir Gündogan al primer pal. Gran rematada del polonès. El gol va esperonar els valents que van acompanyar l'equip a Montjuïc i els blaugranes van anar augmentant el setge fins a trobar la victòria. Xavi va afegir més carn a la graella fent entrar Félix i un Pedri providencial amb una acció defensiva sobre Diego López en l'única ocasió valenciana en tota la segona part.

L'estratègia acabaria salvant els blaugranes. Un altre cop a la sortida d'un córner, el Barça faria el tercer, el que certificava la remuntada. Gündogan la va posar al cor de l'àrea, Jaume va rebutjar com va poder i Lewandowski, murri, va aprofitar el rebot per marcar i tornar el Barça al segon lloc de la classificació i evitar un embolic per a Xavi. El polonès remataria la nit amb un hat trick. També a pilota aturada. Aquest cop, amb un llançament directe de falta. Feina feta abans de visitar Montilivi.